Nieuw in onze praktijk! Blood Flow Restriction Training

Een paar weken geleden hebben wij met een aantal collega’s binnen Funqtio de cursus Blood Flow Restriction, ook wel BFR, gevolgd. Een interessante cursusdag waarbij Mathias Thoelen ons meer leerde over het mechanisme dat in ons lichaam in gang wordt gezet tijdens een BFR training. Daarnaast leerden we in de middag de praktische toepasbaarheid achter BFR en mochten we dit ook zelf ervaren.

Even voor jullie beeldvorming, wat is nu precies blood flow restriction?
BFR is een trainingsmethode overgewaaid vanuit Amerika. In Amerika wordt BFR namelijk al een tijdje gebruikt binnen de fysiotherapeutische revalidatie wanneer hoog-intensieve krachttraining nog niet mogelijk is. Dit is voornamelijk post-operatief of wanneer patiënten al langdurig veel pijnklachten en/of verlies van spierkracht ervaren.

Het principe van BFR is dat er tijdens het uitvoeren van de reguliere krachtoefeningen een gedeelte van het bloedvat wordt afgesloten. Dit gebeurt met een cuff (band) aan de bovenzijde van het bovenbeen. Het idee achter dit principe is dat de bloedtoevoer naar de spieren dus minder wordt tijdens het uitvoeren van de krachtoefeningen en patiënten sneller het ”verzuurde” gevoel ervaren. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld in de beginfase van een voorste kruisband revalidatie (waarbij het gewricht nog niet te zwaar belast mag worden) toch al sneller gestart kan worden met het opbouwen van spierkracht. Dit kan weer tot gevolg hebben dat de therapeut in een latere fase van de revalidatie sneller de focus kan leggen op andere belangrijke facetten zoals de kwaliteit van bewegen. Naast het sneller opbouwen van kracht in de beginfase van de revalidatie wordt in meerdere studies beschreven dat BFR ook een positief effect heeft op pijn. Dit heeft ook weer tot gevolg dat patiënten sneller meer durven te belasten en daardoor ook sneller kracht opbouwen.

BFR is dus een trainingsmethode die als toevoeging kan worden gebruikt in de beginfase van post-operatieve revalidaties wanneer zware krachttraining nog niet mogelijk is of als patiënten merken dat het opbouwen van kracht stagneert of moeizaam gaat. Let op: BFR is een toevoeging, geen vervanging van de huidige therapie. Als hoog-intensieve krachttraining gebruikt kan worden dan zal dit altijd meer effect hebben in de opbouw van kracht dan BFR. Verder kan het niet bij iedere patiënt worden gebruikt. Per patiënt zal gekeken moeten worden of BFR in de beginfase een toevoeging kan zijn binnen zijn/haar revalidatie.

 

"

Bekijk hier het filmpje

Digital Nomads bij Funqtio

29 februari 2024

Wij zijn Donja & Jeroen, musculoskeletaal manueeltherapeuten bij Funqtio B.V. en momenteel werkzaam als “digital nomads” in Midden- en Zuid-Amerika! Wij schrijven deze blog om jullie een kijkje te geven in ons (werk)leven voor 2024, terwijl we jullie graag iets vertellen over onze ervaringen tijdens de reis!

Lees meer >
funqtio-bundelt-krachten-meijel-beringe-samenwerking

Funqtio Meijel op weg naar nieuwe locatie

22 februari 2024

Funqtio Meijel is op zoek naar een nieuw pand in de kern van Meijel. Het huidige pand van de Pastoor Frischestraat 23, waar voorheen Fysio Centrum Meijel was, staat te koop. We benadrukken echter dat we niet uit Meijel gaan vertrekken, maar juist willen groeien en innoveren in de regio.

Lees meer >

Vacature Klinisch Psycholoog

20 februari 2024

Ben jij geïnteresseerd in het snijvlak van de geneeskunde en de psychologie? Wil jij worden of ben jij een expert op het gebied van psychologische zorg bij chronische pijn en vermoeidheidsklachten bij volwassenen? Solliciteer dan als klinisch psycholoog bij Revalis.

 

Lees meer >
Vacature psycholoog Funqtio Venlo-Steyl

Vacature GZ-psycholoog

7 februari 2024

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Word onze nieuwe GZ-psycholoog!
 
Funqtio is de meest complete fysiotherapiepraktijk van Venlo e.o. met 5 toplocaties en meer dan 35 specialisten. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Iedere specialist kan werken met moderne apparatuur om de cliënten optimaal van dienst te kunnen zijn. Onze specialisten moeten kunnen werken volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten waarbij naar de totale cliënt gekeken wordt.

Lees meer >
Logo van ISOZzon

Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker

2 februari 2024

Op Wereldkankerdag delen we het aangrijpende verhaal van Karin de Graaf. Na chemotherapie, een operatie en bestralingen worstelt ze nu met oedeem, vermoeidheid en klachten aan handen en voeten. In dit artikel brengen we op Wereldkankerdag de waardevolle ondersteuning die netwerken zoals ISOZzon kunnen bieden om Karins last te verlichten en haar herstel te bevorderen onder de aandacht.

Lees meer >
Funqtio wandelt mee met de Venloop

Start het jaar vitaal met Funqtio’s Venloop 2024-wandeltocht!

12 januari 2024

Zet je goede voornemens om vitaler te worden door en start het jaar 2024 op een gezonde en gezellige manier! Funqtio nodigt jou uit om deel te nemen aan onze wandeltocht tijdens de Venloop op zaterdag 23 maart. Samen streven we naar een vitaal en actief begin van het nieuwe jaar.

Lees meer >