fbpx
Revalidatie bij COPD
 

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, ofwel chronische obstructieve luchtwegaandoeningen.

COPD is een verzamelnaam voor de niet te genezen luchtwegaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. De diagnose COPD wordt vastgesteld door een longfunctietest uitgevoerd door de huisarts of longarts.

Typische kenmerken van COPD zijn: hoesten en slijm opgeven, kortademigheid (benauwdheid) vooral bij inspanning, piepende ademhaling en regelmatig ontstaan van luchtweginfecties (exacerbaties).

Mogelijke gevolgen van COPD zijn: vermoeidheid en achteruitgang van de conditie met name veroorzaakt door luchtweginfecties, verminderde spierkracht, gewichtsverandering en depressie.

Mensen met COPD worden door de huisarts of longarts doorverwezen naar de fysiotherapeut voor het volgen van een oefenprogramma om de kwaliteit van leven te verbeteren en/of te behouden. Na de aanmelding zal er eerst een intakegesprek plaatsvinden. Je vult een aantal vragenlijsten in en voert verschillende fitheidstesten uit onder begeleiding van de fysiotherapeut. Uit al deze informatie wordt een persoonlijk programma opgesteld dat je 1 of 2 keer per week gaat volgen. Voor elke training worden controles uitgevoerd van bloeddruk, hartslag en saturatie (zuurstofpercentage). Fysiotherapie bij COPD wordt door vrijwel alle zorgverzekeringen vergoed. Als je wilt weten of dat voor jou ook zo is, neem dan contact met ons op.

Het programma kan bestaan uit:

  • Cardiotraining (verbeteren conditie)
  • Spierkrachttraining (versterken van spieren)
  • Ademhalingsoefeningen (verminderen van kortademigheid)
  • Hoest-huf technieken (beter leren ophoesten van slijm)
  • Adviezen omtrent beperkingen in het dagelijks leven.
  • Indien nodig kan er een medische tape in de longregio worden aangelegd met als doel de kortademigheid te verminderen.
  • Je kunt 1 keer per week deelnemen aan de aquarevalidatie voor COPD. Deze training wordt verzorgd door onze fysiotherapeuten in het zwembad Nieuw Steyl.
  • Daarnaast bieden wij de mogelijkheid voor acupunctuurbehandelingen.

Binnen Funqtio Steyl is Diana Stender hoofdverantwoordelijk voor de fysiotherapeutische zorg bij mensen met COPD. Op onze locatie in Venlo zijn dit Arne van Hofwegen en Janneke Engels. Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kun je contact met ons opnemen of een e-mail sturen aan Diana (diana@funqtio.nl), Arne (arne@funqtio.nl) of Janneke (janneke@funqtio.nl).