fbpx

Tennis- of golferselleboog ontstaat vaak vanuit een overbelasting van de onderarmspieren, bijvoorbeeld door werkzaamheden in de tuin, verven, ramen wassen, schroeven etc. Vroeger dacht men dat er sprake was van een ontsteking van de spier/peesaanhechting op het bot maar dit lijkt niet zo te zijn. De peesaanhechting van de onderarmspieren op de elleboog is overbelast geraakt en reageert met een onaangenaam gevoel, in dit geval pijn, om aan te geven dat er (relatieve) rust genomen moet worden om verdere overbelasting te voorkomen. Een tenniselleboog is de meest voorkomende klacht in de elleboog regio, een golferselleboog daar in tegen komt minder vaak voor. De klacht word het meest gezien bij volwassenen tussen de 35 en 50 jaar aan de dominante (sterke) arm.

Hoe herken je een tennis- of golfelleboog?

Een tennis- of golferselleboog zijn bijna hetzelfde, alleen is de locatie verschillend. Een tennis elleboog ontstaat aan de boven/zijkant (lateraal) van de elleboog en een golferselleboog aan de onderkant/binnenkant (mediaal) van de elleboog.

Herkenbare klachten zijn:
lokale zeurende/stekende pijn aan de buiten/boven zijde van de elleboog (indiceert een tenniselleboog) of aan de binnen/onder zijde van de elleboog (indiceert een golferselleboog). Deze pijn kan uitstralen in het verloop van de onderarm. Aanvankelijk is er een lichte tot matige pijn waardoor er vaak nog activiteiten gedaan kunnen worden. Echter, wanneer de herhalende activiteiten doorgezet worden zal de klacht geleidelijk erger worden. De pijn neemt toe bij het drukken op de pijnlijke plaats of door het doen van activiteiten waarbij je de onderarmspieren moet gebruiken denk aan: bijv. het vastpakken van een kopje of stoel, draai-activiteiten zoals schroeven, knijp-activiteiten zoals het knippen van de heg of langdurige herhaaldelijke activiteiten zoals koken, verven, ramen wassen etc. In sommige gevallen kunnen er ook tintelingen ontstaan.

De diagnose van de klacht wordt gesteld doormiddel van een aantal vragen tijdens het intakegesprek, wat gevolgd zal worden door een lichamelijk onderzoek. Indien nodig zal er aanvullend onderzoek plaatsvinden met behulp van echografie.

Hoe behandel je een tennis- of golfelleboog?

De behandeling
Uit de literatuur blijkt dat 90% van de klachten verbetert met conservatieve therapie zoals fysiotherapie. Het belangrijkste behandeldoel is het adequaat aanpassen van de belasting (activiteiten) op basis van de belastbaarheid (wat de elleboog op dit moment aan kan). Daarnaast zullen er specifieke oefeningen meegegeven worden om de belastbaarheid van de elleboog te verhogen. Dit totaal plaatje is iets waar wij als fysiotherapeuten u uitstekend bij kunnen begeleiden.

Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de volgende aanvullende behandelingen:

  • Manuele therapie (mobilisatie, rekoefeningen, triggerpoint behandeling, dwarse fricties);
  • Shockwave
  • Dry needling

Als u last heeft of denkt te hebben van een tennis- of golferselleboog, neem gerust contact op met ons om een behandeltraject te starten en/of meer informatie over uw klachtenbeeld te verkrijgen.