Voorste kruisband revalidatietraject Funqtio

Tekening voorste kruisband

Lees hier waarom een goed revalidatietraject van de voorste kruisband van essentieel belang is.

Waarom een reconstructie van je voorste kruisband?

Een voorste kruisband ruptuur geneest niet vanzelf. Dit zal operatief gereconstrueerd moeten worden. Tijdens een voorste kruisband reconstructie wordt de beschadigde/gescheurde kruisband vervangen door de hamstringpees of knieschijfpees. Deze pees wordt met schroeven vastgezet in het bot. Daarna duurt het 6 tot 9 maanden voordat deze pees de functie van de voorste kruisband kan overnemen.

 

De noodzaak om deze te vervangen ligt aan de mate van instabiliteit in het dagelijks leven en/of de sport en de sportwensen van de sporter voor de toekomst. De voorste kruisband zorgt namelijk voor stabiliteit van de knie en remt de beweging naar voren van het scheenbeen ten opzichte van het dijbeen.

 

Na de operatie mag je meestal direct naar huis. De aanwezige fysiotherapeut (in het ziekenhuis of kliniek) legt je uit hoe je met 2 krukken moet lopen, geeft je alvast wat praktische tips en enkele oefeningen voor thuis. Onze (sport)fysiotherapeuten nemen vanaf hier de behandeling over.

 

Waarom is je keuze voor Funqtio de juiste?

  • Binnen Funqtio hebben onze sportfysiotherapeuten afgelopen jaren een grote expertise opgebouwd in het succesvol behandelen van voorste kruisbandblessures.
  • Hierbij werken wij volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten en hebben we de beschikking over een moderne trainingszaal, oefenmaterialen en de juiste meetapparatuur om jouw herstel te volgen. Ook maken we gebruik van een buitenlocatie om met jou sport-specifiek te kunnen trainen in de laatste fase van het herstel.
  • Tot slot is Funqtio verbonden aan het Knienetwerk Noord-Limburg. Dit is een netwerk bestaande uit fysiotherapeuten en orthopeden om de fysiotherapeutische zorg met betrekking tot knierevalidatie in de regio te professionaliseren. Hierdoor is er indien nodig de mogelijkheid om direct contact te leggen met de orthopeed.

 

 

Het Revalidatietraject

Zodra de operatiedatum bekend is kunnen we de intake met jouw fysiotherapeut(en) inplannen. De intake bij Funqtio vindt ± 1 week na de operatie plaats. Dit kan op de praktijk zijn maar bij vervoersproblemen komen we net zo graag aan huis om het revalidatietraject door te spreken.

Periode 1 (Maand 0 – 2)

Deze periode staat in het teken van het genezingsproces en wondherstel.

Periode 2 (Maand 2 – 5)

Deze periode staat in het teken van training van de grond-motorische eigenschappen.

(Stabiliteit, coördinatie, kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen)

Periode 3 (Return to Play/Sportfase Maand 5 – 12)

De Sport-specifieke periode gekoppeld aan jouw sporteisen

 

Meetmomenten & vragenlijsten

Gedurende het revalidatietraject proberen we jouw voortgang zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit doen we door middel van vragenlijsten, krachttesten en in een later stadium ook met sprongtesten. Meten is weten.

 

Bij de intake zal je een vragenlijst ontvangen om in te vullen. Dit noemen we de 0-meting. Na ongeveer 3 maanden volgt er weer een vragenlijst en starten we met het testen van je spierkracht. Dit geeft ons samen een goed beeld van de progressie in je revalidatieproces. Rondom de 6 maanden en 9 maanden revalideren blijven deze vragenlijst en spierkrachtesten herhaald worden en breiden we deze uit met meer sprongtesten.

 

Het is wetenschappelijk bewezen dat deze testen de kans op een nieuwe blessure vele malen verkleinen. We meten de verschillen in spierkracht, sprongkracht, stabiliteit, coördinatie en kracht tussen je geopereerde zijde en je ‘gezonde’ zijde.

 

Deze uitkomstmaten in combinatie met jouw gevoel als sporter en de mening van de fysiotherapeuten bepalen uiteindelijk waar jij staat in het revalidatieproces en wanneer jij mag terugkeren in je sport. (return to sport criteria)

 

Na jouw revalidatie willen we graag blijven monitoren. Dit doen we middels een follow-up 6 en 12 maanden nadat jij jouw revalidatie succesvol hebt afgerond. Voor ons is het belangrijk en leerzaam om jou te kunnen blijven volgen na de revalidatie.

"

Neem contact met ons op

Digital Nomads bij Funqtio

29 februari 2024

Wij zijn Donja & Jeroen, musculoskeletaal manueeltherapeuten bij Funqtio B.V. en momenteel werkzaam als “digital nomads” in Midden- en Zuid-Amerika! Wij schrijven deze blog om jullie een kijkje te geven in ons (werk)leven voor 2024, terwijl we jullie graag iets vertellen over onze ervaringen tijdens de reis!

Lees meer >
funqtio-bundelt-krachten-meijel-beringe-samenwerking

Funqtio Meijel op weg naar nieuwe locatie

22 februari 2024

Funqtio Meijel is op zoek naar een nieuw pand in de kern van Meijel. Het huidige pand van de Pastoor Frischestraat 23, waar voorheen Fysio Centrum Meijel was, staat te koop. We benadrukken echter dat we niet uit Meijel gaan vertrekken, maar juist willen groeien en innoveren in de regio.

Lees meer >

Vacature Klinisch Psycholoog

20 februari 2024

Ben jij geïnteresseerd in het snijvlak van de geneeskunde en de psychologie? Wil jij worden of ben jij een expert op het gebied van psychologische zorg bij chronische pijn en vermoeidheidsklachten bij volwassenen? Solliciteer dan als klinisch psycholoog bij Revalis.

 

Lees meer >
Vacature psycholoog Funqtio Venlo-Steyl

Vacature GZ-psycholoog

7 februari 2024

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Word onze nieuwe GZ-psycholoog!
 
Funqtio is de meest complete fysiotherapiepraktijk van Venlo e.o. met 5 toplocaties en meer dan 35 specialisten. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Iedere specialist kan werken met moderne apparatuur om de cliënten optimaal van dienst te kunnen zijn. Onze specialisten moeten kunnen werken volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten waarbij naar de totale cliënt gekeken wordt.

Lees meer >
Logo van ISOZzon

Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker

2 februari 2024

Op Wereldkankerdag delen we het aangrijpende verhaal van Karin de Graaf. Na chemotherapie, een operatie en bestralingen worstelt ze nu met oedeem, vermoeidheid en klachten aan handen en voeten. In dit artikel brengen we op Wereldkankerdag de waardevolle ondersteuning die netwerken zoals ISOZzon kunnen bieden om Karins last te verlichten en haar herstel te bevorderen onder de aandacht.

Lees meer >
Funqtio wandelt mee met de Venloop

Start het jaar vitaal met Funqtio’s Venloop 2024-wandeltocht!

12 januari 2024

Zet je goede voornemens om vitaler te worden door en start het jaar 2024 op een gezonde en gezellige manier! Funqtio nodigt jou uit om deel te nemen aan onze wandeltocht tijdens de Venloop op zaterdag 23 maart. Samen streven we naar een vitaal en actief begin van het nieuwe jaar.

Lees meer >