Wat te doen bij een blessure?

Blessures kunnen ontstaan door overbelasting of verkeerde belasting. We onderscheiden twee soorten blessures: acuut en chronisch. Een acute blessure ontstaat zeer plotseling en een chronische blessure komt langzaam op en kan steeds erger worden. Het is belangrijk dat je de blessure op de juiste manier behandelt.

Een acute blessure: direct pijn door een incident

Een acute blessure ontstaat plotseling door een botsing, val of klap en geeft een pijn die heel goed te lokaliseren is; roodheid, zwelling of moeite en pijn met bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het verzwikken van een enkel of een spierscheurtje. Bij Funqtio adviseren we om een acute blessure zo snel mogelijk te behandelen, om zo de schade en de hersteltijd te beperken. Het meest gebruikelijk is het toepassen van de ICE-regel. ICE staat voor koelen. Stop dus met sporten en vraag om een coldpack of houd het geblesseerde lichaamsdeel onder koud stromend water.

 

  • Immobiliseren: rust geven, onbeweeglijk houden
  • Compressie: druk, bijvoorbeeld door een zwachtel
  • Elevatie: hoog houden

 

Na zo’n 48 uur mag je rustig gaan bewegen binnen de pijngrenzen. Doe dit altijd in overleg met een specialist. Je kunt ons voor advies altijd bereiken op de volgende nummers: 077 373 3788 voor Steyl en 077 358 9709 voor Venlo.

 

Een chronische blessure: langzaam aan steeds meer klachten

Een chronische blessure komt langzaam opzetten. De pijn is minder duidelijk te benoemen en er is ook vaak niets te zien. Vaak kun je wel benoemen bij welke oefeningen en bewegingen het pijn doet. Het is belangrijk om deze in een vroeg stadium te herkennen zodat de blessure vroegtijdig behandeld kan worden. We onderscheiden 3 stadia van een chronische blessure:

 

1: pijn treedt op pas na het sporten

 

2: pijn treedt op tijdens het sporten en blijft nog aanwezig na het sporten

 

3: pijn is continu aanwezig

 

Wacht niet te lang! In het eerste stadium gebeurt het snel dat de pijn over het hoofd wordt gezien of voor lief genomen. Dit is niet verstandig. Bij twijfel kun je het beste advies vragen aan een deskundige sportfysiotherapeut. Dan weet je waar je aan toe bent. Behandeling van een chronische blessure varieert van het stadium waarin de blessure zich bevindt. In stadium 1 is het meestal voldoende om de wijze van training aan te passen zodat onveilige oefeningen veilig worden of de betreffende spier minder belast wordt.

 

Is het al wat erger, dan mag de spier of het gewricht niet zwaar belast worden. Lichte oefeningen met veel herhalingen zorgen er dan voor dat er geen overbelasting meer optreedt maar dat de spier wel actief blijft. Afvalstoffen zullen dan sneller afgevoerd worden wat het herstel zal voorspoedigen. Deze oefeningen dienen wel binnen de pijngrens uitgevoerd te worden.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Daar is iedereen het over eens. U kunt zelf veel doen om blessures te voorkomen. Gezonde voeding,  lichaamsbeweging en voldoende (nacht)rust zijn de basis van een goed fysiek functioneren.

 

Funqtio uit Venlo helpt je er graag weer snel bovenop

Het maakt hierbij niet uit of het om een recreatieve sport gaat of om topsport. Funqtio beschikt over indoor- en outdoorfaciliteiten in Venlo en Tegelen om de sporter optimaal te begeleiden. Zo behoort sportspecifieke training op het veld tot de mogelijkheden bij (langdurige) revalidatietrajecten.

 

Funqtio is nauw betrokken bij verschillende sportclubs in de regio. Er is onder andere een goed contact met voetbalclubs uit Venlo (FCV Venlo, Irene, TSC ’04, Venlosche Boys en VCH) en hockeyclubs en handbalclubs uit Venlo. Onze sportfysiotherapeuten Jeroen Hutjens, Rob Peters, John van Bussel, Susan Delsing en Sven Huijs staan voor je klaar! Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

 

"

Neem contact met ons op
Vacature psycholoog Funqtio Venlo-Steyl

Vacature: Basis Psycholoog

15 maart 2024

Ben jij een enthousiaste psycholoog met passie voor het behandelen van chronische pijnklachten? Bij OCA Venlo krijg je de kans om binnen een multidisciplinaire setting cliënten te begeleiden naar een gezonder en actiever bestaan. Als basis psycholoog voer je intakegesprekken, diagnostiek en individuele behandelingen uit, waarbij psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie centraal staan. Deze uitdagende positie biedt flexibele werktijden van 24-32 uur per week.

Lees meer >

De Funqtio Academy: De kracht van samen leren!

8 maart 2024

Door de constante ontwikkelingen in de fysiotherapie is het steeds belangrijker om onze krachten te bundelen. Binnen ons vakgebied worden we voortdurend geconfronteerd met nieuwe wetenschappelijke literatuur over screening, onderzoek, behandeltechnieken en innovaties binnen de fysiotherapie die onze patiëntenzorg positief kunnen beïnvloeden. Bij Funqtio vinden we het belangrijk dat onze professionals up-to-date blijven, samenwerken, kennis delen en persoonlijk kunnen groeien zodat we uniform als bedrijf hoogwaardige zorg kunnen blijven bieden.

Lees meer >

Digital Nomads bij Funqtio

5 maart 2024

Wij zijn Donja & Jeroen, musculoskeletaal manueeltherapeuten bij Funqtio B.V. en momenteel werkzaam als “digital nomads” in Midden- en Zuid-Amerika! Wij schrijven deze blog om jullie een kijkje te geven in ons (werk)leven voor 2024, terwijl we jullie graag iets vertellen over onze ervaringen tijdens de reis!

Lees meer >
Vacature psycholoog Funqtio Venlo-Steyl

Vacature GZ-psycholoog

7 februari 2024

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Word onze nieuwe GZ-psycholoog!
 
Funqtio is de meest complete fysiotherapiepraktijk van Venlo e.o. met 5 toplocaties en meer dan 35 specialisten. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Iedere specialist kan werken met moderne apparatuur om de cliënten optimaal van dienst te kunnen zijn. Onze specialisten moeten kunnen werken volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten waarbij naar de totale cliënt gekeken wordt.

Lees meer >
Logo van ISOZzon

Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker

2 februari 2024

Op Wereldkankerdag delen we het aangrijpende verhaal van Karin de Graaf. Na chemotherapie, een operatie en bestralingen worstelt ze nu met oedeem, vermoeidheid en klachten aan handen en voeten. In dit artikel brengen we op Wereldkankerdag de waardevolle ondersteuning die netwerken zoals ISOZzon kunnen bieden om Karins last te verlichten en haar herstel te bevorderen onder de aandacht.

Lees meer >
Bekkenfysiotherapie in Venlo

Pijnklachten in de buik en het bekkengebied

1 februari 2024

Sommige mensen, zowel mannen als vrouwen, ervaren klachten in de onderbuik of het bekkengebied waarvoor geen duidelijke oorzaak kan worden gevonden. De klachten kunnen door een bekkenfysiotherapeut worden behandeld.

Lees meer >