Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker

Logo van ISOZzon

Op Wereldkankerdag delen we het aangrijpende verhaal van Karin de Graaf. Na chemotherapie, een operatie en bestralingen worstelt ze nu met oedeem, vermoeidheid en klachten aan handen en voeten. In dit artikel brengen we op Wereldkankerdag de waardevolle ondersteuning die netwerken zoals ISOZzon kunnen bieden om Karins last te verlichten en haar herstel te bevorderen onder de aandacht.

 

Ik hoopte dat na deze periode het allemaal gemakkelijker zou worden maar ik heb zoveel verschillende klachten.” Karin zit tegenover mij en onderdrukt een snik. Als fysiotherapeut help ik haar de conditie en kracht weer op te bouwen en behandel het oedeem in haar arm. We praten nog even na. Ik sla even een arm om haar heen. “Het is ook niet niks wat jij hebt meegemaakt. Laten we het eens hebben over jouw klachten.”

 

Karin de Graaf heeft vanwege borstkanker een periode achter de rug van chemotherapie, operatie en bestralingen. Ze heeft last van oedeem in haar arm, moeheid, hand- en voetklachten.

 

Oké,” Karin gaat wat rechter zitten. “Heb je even? Het is een hele lijst.” Een zenuwachtige lach: “Sinds de chemotherapie heb ik last van mijn teennagels en de huid onder mijn voeten. Ik heb neuropathie, vermoeidheid, spijsverteringsklachten, onrust, slecht slapen. Ik ben afgevallen, ik weet niet hoe ik de dag door moet komen, ik word overal moe van.” Karin zucht.

 

Ik vertel haar: “Als fysiotherapeut zit ik in een netwerk dat ISOZzon heet. Dit staat voor Interdisciplinaire Samenwerking Oncologische Zorg in Zuid-Oost Nederland.” Karin kijkt mij vragend aan. “Dat zijn behandelaars dicht bij jou die op alle gebieden wat kunnen betekenen voor de oncologische patiënt. Zo weet ik dat een oncologisch voetzorgverlener in overleg met de behandelend arts zich over jouw nagels en voeten kan ontfermen. Een ergotherapeut kan jou helpen met het verantwoord organiseren van de dag; samen met jou gaat zij kijken wat jouw energie kost en energie geeft.”

 

Dat lijkt me fijn” zegt Karin, “En sinds de chemotherapie is mijn smaak en reuk ook veranderd, eten vind ik niks meer aan”. “De gespecialiseerde diëtist kan je handige tips geven om het eten weer leuk te maken en het herstel te optimaliseren” vertel ik. “En wat je zei over neuropathie en verschillende andere klachten; een voetreflextherapeut masseert de voeten en het onderbeen, wat een goede ondersteuning is maar ook gewoon aangenaam en ontspannend kan zijn in deze periode. Er zijn dus best veel mogelijkheden. Er is nu ook Care for Cancer van Allerzorg. Daar kan je terecht bij een consulent, een ervaren oncologieverpleegkundige. Zij kan je advies en informatie geven en doorverwijzen.” Karin veert op, “Hoe weet je dit allemaal? En hoe kan ik deze behandelaars vinden die bij mij in de buurt zitten?

 

Dankzij het netwerk zijn er altijd gespecialiseerde en bevlogen behandelaars bij jou in de buurt. We hebben intensief contact en zijn gericht op precies deze zorg. Kijk eens op de website van ISOZzon. Daar vind je hun namen en uitleg wat ze voor jou kunnen betekenen.” We nemen afscheid. Karin gaat de website bekijken en ik ben blij dat ik haar heb kunnen helpen!

 

Landelijk wordt hard gewerkt om de beschikbare oncologische zorg beter inzichtelijk te maken. Regionale oncologische zorgnetwerken hebben daar een belangrijke functie in. Zij kunnen de schakel zijn tussen de patiënt en de nodige disciplines. Op de websites van OncologieZorgNetwerken en ISOZzon leest u er meer over.

 

Netwerk voor ondersteuning bij kanker

"

Digital Nomads bij Funqtio

29 februari 2024

Wij zijn Donja & Jeroen, musculoskeletaal manueeltherapeuten bij Funqtio B.V. en momenteel werkzaam als “digital nomads” in Midden- en Zuid-Amerika! Wij schrijven deze blog om jullie een kijkje te geven in ons (werk)leven voor 2024, terwijl we jullie graag iets vertellen over onze ervaringen tijdens de reis!

Lees meer >
funqtio-bundelt-krachten-meijel-beringe-samenwerking

Funqtio Meijel op weg naar nieuwe locatie

22 februari 2024

Funqtio Meijel is op zoek naar een nieuw pand in de kern van Meijel. Het huidige pand van de Pastoor Frischestraat 23, waar voorheen Fysio Centrum Meijel was, staat te koop. We benadrukken echter dat we niet uit Meijel gaan vertrekken, maar juist willen groeien en innoveren in de regio.

Lees meer >

Vacature Klinisch Psycholoog

20 februari 2024

Ben jij geïnteresseerd in het snijvlak van de geneeskunde en de psychologie? Wil jij worden of ben jij een expert op het gebied van psychologische zorg bij chronische pijn en vermoeidheidsklachten bij volwassenen? Solliciteer dan als klinisch psycholoog bij Revalis.

 

Lees meer >
Vacature psycholoog Funqtio Venlo-Steyl

Vacature GZ-psycholoog

7 februari 2024

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Word onze nieuwe GZ-psycholoog!
 
Funqtio is de meest complete fysiotherapiepraktijk van Venlo e.o. met 5 toplocaties en meer dan 35 specialisten. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Iedere specialist kan werken met moderne apparatuur om de cliënten optimaal van dienst te kunnen zijn. Onze specialisten moeten kunnen werken volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten waarbij naar de totale cliënt gekeken wordt.

Lees meer >
Logo van ISOZzon

Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker

2 februari 2024

Op Wereldkankerdag delen we het aangrijpende verhaal van Karin de Graaf. Na chemotherapie, een operatie en bestralingen worstelt ze nu met oedeem, vermoeidheid en klachten aan handen en voeten. In dit artikel brengen we op Wereldkankerdag de waardevolle ondersteuning die netwerken zoals ISOZzon kunnen bieden om Karins last te verlichten en haar herstel te bevorderen onder de aandacht.

Lees meer >
Funqtio wandelt mee met de Venloop

Start het jaar vitaal met Funqtio’s Venloop 2024-wandeltocht!

12 januari 2024

Zet je goede voornemens om vitaler te worden door en start het jaar 2024 op een gezonde en gezellige manier! Funqtio nodigt jou uit om deel te nemen aan onze wandeltocht tijdens de Venloop op zaterdag 23 maart. Samen streven we naar een vitaal en actief begin van het nieuwe jaar.

Lees meer >