Nieuw in onze praktijk! Blood Flow Restriction Training

Een paar weken geleden hebben wij met een aantal collega’s binnen Funqtio de cursus Blood Flow Restriction, ook wel BFR, gevolgd. Een interessante cursusdag waarbij Mathias Thoelen ons meer leerde over het mechanisme dat in ons lichaam in gang wordt gezet tijdens een BFR training. Daarnaast leerden we in de middag de praktische toepasbaarheid achter BFR en mochten we dit ook zelf ervaren.

Even voor jullie beeldvorming, wat is nu precies blood flow restriction?
BFR is een trainingsmethode overgewaaid vanuit Amerika. In Amerika wordt BFR namelijk al een tijdje gebruikt binnen de fysiotherapeutische revalidatie wanneer hoog-intensieve krachttraining nog niet mogelijk is. Dit is voornamelijk post-operatief of wanneer patiënten al langdurig veel pijnklachten en/of verlies van spierkracht ervaren.

Het principe van BFR is dat er tijdens het uitvoeren van de reguliere krachtoefeningen een gedeelte van het bloedvat wordt afgesloten. Dit gebeurt met een cuff (band) aan de bovenzijde van het bovenbeen. Het idee achter dit principe is dat de bloedtoevoer naar de spieren dus minder wordt tijdens het uitvoeren van de krachtoefeningen en patiënten sneller het ”verzuurde” gevoel ervaren. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld in de beginfase van een voorste kruisband revalidatie (waarbij het gewricht nog niet te zwaar belast mag worden) toch al sneller gestart kan worden met het opbouwen van spierkracht. Dit kan weer tot gevolg hebben dat de therapeut in een latere fase van de revalidatie sneller de focus kan leggen op andere belangrijke facetten zoals de kwaliteit van bewegen. Naast het sneller opbouwen van kracht in de beginfase van de revalidatie wordt in meerdere studies beschreven dat BFR ook een positief effect heeft op pijn. Dit heeft ook weer tot gevolg dat patiënten sneller meer durven te belasten en daardoor ook sneller kracht opbouwen.

BFR is dus een trainingsmethode die als toevoeging kan worden gebruikt in de beginfase van post-operatieve revalidaties wanneer zware krachttraining nog niet mogelijk is of als patiënten merken dat het opbouwen van kracht stagneert of moeizaam gaat. Let op: BFR is een toevoeging, geen vervanging van de huidige therapie. Als hoog-intensieve krachttraining gebruikt kan worden dan zal dit altijd meer effect hebben in de opbouw van kracht dan BFR. Verder kan het niet bij iedere patiënt worden gebruikt. Per patiënt zal gekeken moeten worden of BFR in de beginfase een toevoeging kan zijn binnen zijn/haar revalidatie.

 

"

Bekijk hier het filmpje

Vacature: Psychomotorisch (Vak)therapeut bij OCA

7 november 2023

Ben jij de zelfstandige psychomotorisch (vak)therapeut die OCA zoekt? De rol omvat individuele en groepstherapie, bijdragen aan behandelplannen en adviseren van teamleden. Vereisten zijn een relevante HBO-opleiding, registratie in het kwaliteitsregister, revalidatie-ervaring, zelfstandigheid, teamvaardigheden en een geldige Verklaring Omtrent Gedrag.

Lees meer >
Funqtio Venloop

Wandel mee tijdens de Venloop 2024!

6 november 2023

Ook in 2024 doet Funqtio weer mee met de Venloop. Op zaterdag 23 maart hopen we met een leuke groep na een gezellig ontbijt 10 km te gaan wandelen.

Lees meer >

Nieuw hoofdstuk: Rob Peters volledig eigenaar van Funqtio en OCA Venlo

13 oktober 2023

In de afgelopen tien jaar is Funqtio uitgegroeid tot een begrip in de regio; het is een gevestigde naam op het gebied van fysiotherapie, sportrevalidatie en manuele therapie. Inmiddels zijn er vier vestigingen -allemaal A-locaties- met een strakke en moderne uitstraling. Daarnaast behoren ook OCA Venlo (revalidatie en werkhervatting) en i-Vitality (dienstverlening gericht op inzetbaarheidsvraagstukken) tot Funqtio Group. Fysiotherapie, revalidatie, kwaliteit en gezondheid voor mensen staat voor Funqtio centraal. Het is mooi om te zien dat onze klanten dit ook zo ervaren. Dat zien we terug in onze beoordeling van 9,3 in Qualiview.

Lees meer >

Doe jij mee aan onze Vitaliteitschallenge?

12 oktober 2023

Wil jij voor de feestdagen vitaler worden én blijven? Vanaf maandag 6 november biedt Funqtio in Steyl en Helden de mogelijkheid om deel te nemen aan een traject dat jou kan helpen om deze doelstelling te behalen!

Lees meer >

Wereld Alzheimer Dag

21 september 2023

Fysiotherapie kan een waardevolle rol spelen bij de zorg voor mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie. Alzheimer is een progressieve neurodegeneratieve aandoening die geheugenverlies, cognitieve achteruitgang en verminderde motorische functies veroorzaakt.

Lees meer >

Dag van de Diëtist!

19 september 2023

Voeding is een essentieel onderdeel van fit worden en blijven, en verdient meer aandacht (vinden wij). Als diëtisten bieden wij hulp bij het veranderen van het eetpatroon om bijvoorbeeld bloedwaardes te verbeteren, maag-en darmklachten te verminderen, gewicht te verbeteren (afvallen of juist aankomen), ondersteuning bij ziekte of bijvoorbeeld om het eetpatroon af te stemmen op het ouder worden. Een goede samenwerking tussen de fysiotherapeut en de diëtist is hierbij erg belangrijk.

Lees meer >