Nieuw in onze praktijk! Blood Flow Restriction Training

Een paar weken geleden hebben wij met een aantal collega’s binnen Funqtio de cursus Blood Flow Restriction, ook wel BFR, gevolgd. Een interessante cursusdag waarbij Mathias Thoelen ons meer leerde over het mechanisme dat in ons lichaam in gang wordt gezet tijdens een BFR training. Daarnaast leerden we in de middag de praktische toepasbaarheid achter BFR en mochten we dit ook zelf ervaren.

Even voor jullie beeldvorming, wat is nu precies blood flow restriction?
BFR is een trainingsmethode overgewaaid vanuit Amerika. In Amerika wordt BFR namelijk al een tijdje gebruikt binnen de fysiotherapeutische revalidatie wanneer hoog-intensieve krachttraining nog niet mogelijk is. Dit is voornamelijk post-operatief of wanneer patiënten al langdurig veel pijnklachten en/of verlies van spierkracht ervaren.

Het principe van BFR is dat er tijdens het uitvoeren van de reguliere krachtoefeningen een gedeelte van het bloedvat wordt afgesloten. Dit gebeurt met een cuff (band) aan de bovenzijde van het bovenbeen. Het idee achter dit principe is dat de bloedtoevoer naar de spieren dus minder wordt tijdens het uitvoeren van de krachtoefeningen en patiënten sneller het ”verzuurde” gevoel ervaren. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld in de beginfase van een voorste kruisband revalidatie (waarbij het gewricht nog niet te zwaar belast mag worden) toch al sneller gestart kan worden met het opbouwen van spierkracht. Dit kan weer tot gevolg hebben dat de therapeut in een latere fase van de revalidatie sneller de focus kan leggen op andere belangrijke facetten zoals de kwaliteit van bewegen. Naast het sneller opbouwen van kracht in de beginfase van de revalidatie wordt in meerdere studies beschreven dat BFR ook een positief effect heeft op pijn. Dit heeft ook weer tot gevolg dat patiënten sneller meer durven te belasten en daardoor ook sneller kracht opbouwen.

BFR is dus een trainingsmethode die als toevoeging kan worden gebruikt in de beginfase van post-operatieve revalidaties wanneer zware krachttraining nog niet mogelijk is of als patiënten merken dat het opbouwen van kracht stagneert of moeizaam gaat. Let op: BFR is een toevoeging, geen vervanging van de huidige therapie. Als hoog-intensieve krachttraining gebruikt kan worden dan zal dit altijd meer effect hebben in de opbouw van kracht dan BFR. Verder kan het niet bij iedere patiënt worden gebruikt. Per patiënt zal gekeken moeten worden of BFR in de beginfase een toevoeging kan zijn binnen zijn/haar revalidatie.

 

"

Bekijk hier het filmpje

Vermoeidheidsklachten bij COPD: Oorzaken en aanpak voor langdurige klachten

25 november 2024

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische longziekte die het dagelijks leven sterk beïnvloedt. Naast ademhalingsproblemen ervaren veel mensen met COPD vermoeidheidsklachten die verder gaan dan gewone vermoeidheid. In deze blog bespreken we wat deze klachten inhouden, waarom ze ontstaan en hoe patiënten met de juiste begeleiding hun energieniveau beter kunnen managen.

Lees meer >
Behandelingen voor mensen met longaandoeningen

Kortademigheid oplossen bij COPD? Hoe fysiotherapie bijdragen aan minder kortademigheid

22 november 2024

Kortademigheid kan een enorme impact hebben op het dagelijks leven van COPD- en longpatiënten. Activiteiten zoals traplopen of boodschappen doen worden al snel een flinke uitdaging. Bij Funqtio begrijpen we hoe ingrijpend deze klachten zijn en hoe belangrijk het is om ademhalingsproblemen gericht aan te pakken.

 

Lees meer >

Deelnemersverhaal Valpreventieprogramma

20 september 2024

Voor veel mensen wordt vallen een steeds grotere zorg naarmate ze ouder worden, vooral wanneer mobiliteit of balans niet meer vanzelfsprekend is. Gelukkig zijn er manieren om jezelf te beschermen en risico’s te verkleinen. In deze review deelt een deelnemer haar persoonlijke ervaring met de ‘In Balans’-training van Funqtio. Ze vertelt hoe de cursus niet alleen haar zelfvertrouwen heeft vergroot, maar ook hoe ze door kleine aanpassingen in haar dagelijkse leven nu veiliger kan bewegen.

Lees meer >

Funqtio verhuist naar het centrum van Meijel!

19 september 2024

Vanaf 1 januari 2024 hebben we Fysio Centrum Meijel overgenomen, en nu hebben we fantastisch nieuws: Funqtio Meijel verhuist naar een geweldige nieuwe locatie, midden in het hart van Meijel. Het pand aan het Raadhuisplein krijgt een complete make-over en wordt een echte blikvanger!

Lees meer >

Peel en Maas in Beweging – Blijf fit en vitaal, gewoon vanuit huis!

9 september 2024

Bij Funqtio geloven we in de kracht van preventieve zorg en beweging om het leven van onze cliënten te verbeteren. Met deze visie hebben we, samen met Omroep Peel en Maas, het programma ‘Peel en Maas in Beweging’ ontwikkeld. Dit initiatief sluit perfect aan bij onze missie om inwoners van de gemeente Peel en Maas te ondersteunen bij gezond ouder worden. Vanaf september kun je via Omroep Peel en Maas dagelijks eenvoudig meedoen aan oefeningen die je vitaliteit en gezondheid bevorderen, gewoon vanuit je eigen woonkamer.

Lees meer >

Wat als je pijn niet over gaat? Sensitisatie?

19 augustus 2024

Het is erg vervelend als je een blessure oploopt of ineens door overbelasting niet meer kunt doen wat je gewend bent. Meestal gaat deze klacht na een tijdje vanzelf over, of met hulp van een fysiotherapeut binnen de tijd die er staat voor het beschadigde weefsel om te genezen. In een aantal gevallen is dit echter niet het geval en blijven de pijnklachten bestaan. Er wordt dan gezegd dat de weefselschade al lang opgelost is en dat de pijn hier niet meer mee samenhangt maar hoe kan dat?

Lees meer >