Nieuw in onze praktijk! Blood Flow Restriction Training

Een paar weken geleden hebben wij met een aantal collega’s binnen Funqtio de cursus Blood Flow Restriction, ook wel BFR, gevolgd. Een interessante cursusdag waarbij Mathias Thoelen ons meer leerde over het mechanisme dat in ons lichaam in gang wordt gezet tijdens een BFR training. Daarnaast leerden we in de middag de praktische toepasbaarheid achter BFR en mochten we dit ook zelf ervaren.

Even voor jullie beeldvorming, wat is nu precies blood flow restriction?
BFR is een trainingsmethode overgewaaid vanuit Amerika. In Amerika wordt BFR namelijk al een tijdje gebruikt binnen de fysiotherapeutische revalidatie wanneer hoog-intensieve krachttraining nog niet mogelijk is. Dit is voornamelijk post-operatief of wanneer patiënten al langdurig veel pijnklachten en/of verlies van spierkracht ervaren.

Het principe van BFR is dat er tijdens het uitvoeren van de reguliere krachtoefeningen een gedeelte van het bloedvat wordt afgesloten. Dit gebeurt met een cuff (band) aan de bovenzijde van het bovenbeen. Het idee achter dit principe is dat de bloedtoevoer naar de spieren dus minder wordt tijdens het uitvoeren van de krachtoefeningen en patiënten sneller het ”verzuurde” gevoel ervaren. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld in de beginfase van een voorste kruisband revalidatie (waarbij het gewricht nog niet te zwaar belast mag worden) toch al sneller gestart kan worden met het opbouwen van spierkracht. Dit kan weer tot gevolg hebben dat de therapeut in een latere fase van de revalidatie sneller de focus kan leggen op andere belangrijke facetten zoals de kwaliteit van bewegen. Naast het sneller opbouwen van kracht in de beginfase van de revalidatie wordt in meerdere studies beschreven dat BFR ook een positief effect heeft op pijn. Dit heeft ook weer tot gevolg dat patiënten sneller meer durven te belasten en daardoor ook sneller kracht opbouwen.

BFR is dus een trainingsmethode die als toevoeging kan worden gebruikt in de beginfase van post-operatieve revalidaties wanneer zware krachttraining nog niet mogelijk is of als patiënten merken dat het opbouwen van kracht stagneert of moeizaam gaat. Let op: BFR is een toevoeging, geen vervanging van de huidige therapie. Als hoog-intensieve krachttraining gebruikt kan worden dan zal dit altijd meer effect hebben in de opbouw van kracht dan BFR. Verder kan het niet bij iedere patiënt worden gebruikt. Per patiënt zal gekeken moeten worden of BFR in de beginfase een toevoeging kan zijn binnen zijn/haar revalidatie.

 

"

Bekijk hier het filmpje
Funqtio fitness

Vacature Psychosomatisch fysiotherapeut m/v

26 mei 2023

Funqtio is de meest complete fysiotherapiepraktijk van Venlo e.o. met 4 toplocaties en meer dan 40 specialisten. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Iedere specialist kan werken met moderne apparatuur om de patiënten optimaal van dienst te kunnen zijn. Onze specialisten moeten kunnen werken volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten waarbij naar de totale patiënt gekeken wordt.

Lees meer >

Wandelen is gezond! Aartsen Avond4daagse 23 tot en met 26 mei

23 mei 2023

Op dinsdag 23 mei gaat de Aartsen Avond4daagse weer van start. Tot en met vrijdag kan er iedere dag gekozen worden uit een leuke en uitdagende tocht van 6 of 12 km. Lopen is niet alleen leuk en gezellig, het is ook nog eens heel erg gezond.

Lees meer >

Off-season voetbaltraining Funqtio

22 mei 2023

Over een aantal weken loopt het seizoen weer op z’n einde en kan iedereen gaan genieten van zijn welverdiende zomervakantie. Ook in deze periode is het belangrijk om fit te blijven en jezelf klaar te stomen voor het nieuwe voetbalseizoen.

Lees meer >

Revalidatie bij klachten als gevolg van een hersenschudding (Post Concussion Syndroom) Kopiëren

11 mei 2023

Een hersenschudding kan voor komen na een auto-ongeluk of val op het hoofd. Meestal veroorzaakt het niet meer dan een schram of een bult op het hoofd, maar in enkele gevallen kan het langdurige klachten opleveren. Bij een hersenschudding is er geen sprake van structurele schade/hersenletsel, maar kan er wel overprikkeling van het brein optreden wat kan leiden tot verschillende fysieke, cognitieve en emotionele klachten. De klachten kunnen zowel fysiek (hoofd- en nekpijn, duizeligheid, misselijkheid, dubbel/wazig zien), cognitief (slechte concentratie, vergeetachtigheid/slecht geheugen, verhoogde gevoeligheid voor licht en/of geluid) als emotioneel (snel gefrustreerd/geïrriteerd zijn, ongeduldig, somberheid, angstig) zijn. Wanneer de klachten langer dan drie maanden aanhouden spreken we van het Post Concussion Syndroom.

Lees meer >
Vacature receptioniste Funqtio Venlo-Steyl

Vacature Receptioniste m/v

2 mei 2023

Wij zoeken een receptioniste m/v

 

Zit gastvrijheid je in het bloed, word jij blij als je cliënten en collega’s kunt helpen en ben je daarnaast een echte duizendpoot? Dan hebben wij een hele leuke functie voor jou in een dynamische, snelgroeiende organisatie.

Lees meer >
My35 Helden

My35’ Helden wordt Funqtio Helden

17 maart 2023

Sporten zoals u gewend bent, maar dan onder een andere naam. Het fitnesscentrum dat voorheen bekend stond als My35’ Helden gaat verder onder de naam Funqtio Helden. Funqtio krijgt er met deze locatie een veelbelovend gezondheidscentrum bij.

Lees meer >