Met deze master word ik een betere fysiotherapeut

Ons team is het geheim van ons succes. Wij vinden het belangrijk dat iedereen bij Funqtio de ruimte krijgt zich verder te ontwikkelen. Een fysiotherapeut met een masteropleiding is bij ons dan ook meer regel dan uitzondering. Lukas Vorstermans vertelt over hoe zijn masteropleiding hem een nóg betere fysiotherapeut maakt en over alle kansen die hierdoor op zijn pad komen.

Een master biedt verdieping in je vak én volop nieuwe kansen. Dat laat Lukas Vorstermans zien. Deze 3e-jaars masterstudent Musculoskeletale Revalidatie doet onderzoek, schrijft zijn master thesis en dubt intussen over wat hij hierna gaat doen.

Lukas: “Ik blijf als fysiotherapeut werken. Bij mijn werkgever Funqtio heb ik het enorm naar mijn zin. Maar misschien combineer ik dit werk straks met een PhD op de universiteit of bijvoorbeeld lesgeven.”

Met zijn vwo op zak twijfelde Lukas: een studie Bewegingswetenschappen of toch Fysiotherapie? Het werd de laatste, aan de HAN in Nijmegen. “Ik was nog jong en gehecht aan mijn geboortedorp Lottum waar ik voetbalde, waar mijn vrienden woonden en mijn vriendin in de buurt was.” Na het behalen van zijn bachelor, kon Lukas aan de slag bij fysiopraktijk Funqtio in Venlo. In overleg met zijn baas meldt hij zich aan voor de master Muskuloskeletale Revalidatie en kiest de richting manuele therapie.

 

 

Deze master is voor jou een logische stap?

“Ik ben een perfectionist die altijd op zoek is naar mogelijkheden om beter te worden in mijn vak. De klassieke fysiotherapie is vooral gericht op de klacht. Door deze master krijg ik extra kennis om ook patiënten met complexere aandoeningen te helpen. De vakinhoudelijke, maar ook persoonlijke groei maken mij een betere fysiotherapeut, die overstijgend denkt en handelt.”

 

 

 

Waarom de keuze voor manuele therapie?

“Om meer specialistische kennis en vaardigheden op te doen voor patiënten met langdurige pijnklachten. Af en toe gebruik ik een specialistische manipulatie, in de volksmond ‘kraken’ genoemd. Dit vermindert tijdelijk de pijn. Veel belangrijker is dat ik als mastertherapeut patiëntgericht ben. Ieder consult begin ik met de vraag: wat verwacht jij vandaag van mij? Het is belangrijk dat de patiënt inzicht krijgt in eigen gedrag en de invloed op pijnbeleving. Daar wordt veel aandacht aan besteed tijdens de opleiding.”

 

 

Eigen gedrag of omgevingsfactoren kunnen een rol spelen bij langdurige pijnklachten?

“Ja. Naast de biomedische oorzaak van klachten, zijn er ook psychosociale factoren. Weefselschade herstelt meestal na zes weken. Houden de klachten aan, dan kunnen er factoren als angst of stress meespelen. Door de verhoogde waakzaamheid van het centrale zenuwstelsel blijf je de pijn voelen, omdat de hersenen telkens dat signaal krijgen. Het doel is om de patiënt uit de vicieuze pijncirkel te krijgen. Vertrouw ik een situatie niet, dan verwijs ik terug naar de huisarts of specialist.”

 

 

Een voorbeeld uit de praktijk?

“Stel, een orthopeed geeft uitleg bij een MRI-scan en zegt: ‘ik zie ernstige slijtage in je rug’. Zonder verdere uitleg, vaak ook door gebrek aan tijd. De patiënt krijgt de boodschap dat het niet goed is en daardoor worden de pijnversterkende banen geactiveerd.”

“Onze intake duurt een uur. Ik zal doorvragen tot op detailniveau, zodat ik geen cruciale informatie mis. Uitleggen hoe iets werkt en wat je zelf kunt doen, is belangrijk voor het herstel. In het 1e jaar hadden we een gastcollege van Vincent Kortleven, auteur van Fysiotherapeutische gespreksvoering. Dit college ging over het belang van goede (open) vragen, reflecties en doorvragen. Een eyeopener! Hij heeft feedback gegeven op mijn patiëntenfilmpjes, die ik maakte als onderdeel van deze master. Ik ben daar zo in gegroeid.

"

Wereld Alzheimer Dag

21 september 2023

Fysiotherapie kan een waardevolle rol spelen bij de zorg voor mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie. Alzheimer is een progressieve neurodegeneratieve aandoening die geheugenverlies, cognitieve achteruitgang en verminderde motorische functies veroorzaakt.

Lees meer >

Dag van de Diëtist!

19 september 2023

Voeding is een essentieel onderdeel van fit worden en blijven, en verdient meer aandacht (vinden wij). Als diëtisten bieden wij hulp bij het veranderen van het eetpatroon om bijvoorbeeld bloedwaardes te verbeteren, maag-en darmklachten te verminderen, gewicht te verbeteren (afvallen of juist aankomen), ondersteuning bij ziekte of bijvoorbeeld om het eetpatroon af te stemmen op het ouder worden. Een goede samenwerking tussen de fysiotherapeut en de diëtist is hierbij erg belangrijk.

Lees meer >
Funqtio Venloop

Nationale Vitaliteitsweek 2023

18 september 2023

Stel je voor: vitaliteit is als een kop koffie die de hele dag door energie geeft. Het is een onuitputtelijke batterij die je dagelijkse taken moeiteloos laat verlopen. Die maandagochtend, voorheen een gevecht met de snooze-knop, verandert in een energieke start. Je springt enthousiast uit bed, klaar om de dag met hernieuwde energie te omarmen.

Lees meer >
Wereld Fysiotherapie Dag

Wereld Fysiotherapie Dag

8 september 2023

Vandaag is het Wereld Fysiotherapie Dag! We staan stil bij het belang van fysiotherapie binnen de zorg. Fysiotherapeuten leveren elke dag kwaliteit. Ze maken daarmee het verschil in de levens van mensen door ze in beweging en zelfstandig te houden. Door op deze dag aandacht te vragen voor onze collega’s en hun belangrijke bijdrage in de zorg, geven we de waardering en erkenning die ze elke dag verdienen!

Lees meer >

Steun de Collecteweek van KWF en ontdek hoe Funqtio helpt bij oncologische revalidatie!

4 september 2023

Tijdens de Collecteweek van KWF willen we samen een vuist maken tegen kanker. Maar laten we niet vergeten dat de strijd tegen kanker niet stopt na de diagnose. Daarom willen we graag de aandacht vestigen op de waardevolle diensten die Funqtio biedt voor mensen die de diagnose kanker hebben gekregen.

Lees meer >

Vacature Fysiotherapeut OCA m/v

14 juli 2023

OCA is een instelling voor medisch specialistische zorg en is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn en vermoeidheid. De multidisciplinaire programma’s van OCA bestaan onder andere uit fysieke activering, (psycho-)educatie en cognitieve gedragstherapie/ACT.

Revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en psychologen werken samen en richten zich op verschillende bio-psycho-sociale factoren die relevant zijn bij de klachten en de instandhouding daarvan. Naast revalidatieprogramma’s biedt OCA ook trajecten aan voor werkhervatting en re-integratie.

Lees meer >