Met deze master word ik een betere fysiotherapeut

Ons team is het geheim van ons succes. Wij vinden het belangrijk dat iedereen bij Funqtio de ruimte krijgt zich verder te ontwikkelen. Een fysiotherapeut met een masteropleiding is bij ons dan ook meer regel dan uitzondering. Lukas Vorstermans vertelt over hoe zijn masteropleiding hem een nóg betere fysiotherapeut maakt en over alle kansen die hierdoor op zijn pad komen.

Een master biedt verdieping in je vak én volop nieuwe kansen. Dat laat Lukas Vorstermans zien. Deze 3e-jaars masterstudent Musculoskeletale Revalidatie doet onderzoek, schrijft zijn master thesis en dubt intussen over wat hij hierna gaat doen.

Lukas: “Ik blijf als fysiotherapeut werken. Bij mijn werkgever Funqtio heb ik het enorm naar mijn zin. Maar misschien combineer ik dit werk straks met een PhD op de universiteit of bijvoorbeeld lesgeven.”

Met zijn vwo op zak twijfelde Lukas: een studie Bewegingswetenschappen of toch Fysiotherapie? Het werd de laatste, aan de HAN in Nijmegen. “Ik was nog jong en gehecht aan mijn geboortedorp Lottum waar ik voetbalde, waar mijn vrienden woonden en mijn vriendin in de buurt was.” Na het behalen van zijn bachelor, kon Lukas aan de slag bij fysiopraktijk Funqtio in Venlo. In overleg met zijn baas meldt hij zich aan voor de master Muskuloskeletale Revalidatie en kiest de richting manuele therapie.

 

 

Deze master is voor jou een logische stap?

“Ik ben een perfectionist die altijd op zoek is naar mogelijkheden om beter te worden in mijn vak. De klassieke fysiotherapie is vooral gericht op de klacht. Door deze master krijg ik extra kennis om ook patiënten met complexere aandoeningen te helpen. De vakinhoudelijke, maar ook persoonlijke groei maken mij een betere fysiotherapeut, die overstijgend denkt en handelt.”

 

 

 

Waarom de keuze voor manuele therapie?

“Om meer specialistische kennis en vaardigheden op te doen voor patiënten met langdurige pijnklachten. Af en toe gebruik ik een specialistische manipulatie, in de volksmond ‘kraken’ genoemd. Dit vermindert tijdelijk de pijn. Veel belangrijker is dat ik als mastertherapeut patiëntgericht ben. Ieder consult begin ik met de vraag: wat verwacht jij vandaag van mij? Het is belangrijk dat de patiënt inzicht krijgt in eigen gedrag en de invloed op pijnbeleving. Daar wordt veel aandacht aan besteed tijdens de opleiding.”

 

 

Eigen gedrag of omgevingsfactoren kunnen een rol spelen bij langdurige pijnklachten?

“Ja. Naast de biomedische oorzaak van klachten, zijn er ook psychosociale factoren. Weefselschade herstelt meestal na zes weken. Houden de klachten aan, dan kunnen er factoren als angst of stress meespelen. Door de verhoogde waakzaamheid van het centrale zenuwstelsel blijf je de pijn voelen, omdat de hersenen telkens dat signaal krijgen. Het doel is om de patiënt uit de vicieuze pijncirkel te krijgen. Vertrouw ik een situatie niet, dan verwijs ik terug naar de huisarts of specialist.”

 

 

Een voorbeeld uit de praktijk?

“Stel, een orthopeed geeft uitleg bij een MRI-scan en zegt: ‘ik zie ernstige slijtage in je rug’. Zonder verdere uitleg, vaak ook door gebrek aan tijd. De patiënt krijgt de boodschap dat het niet goed is en daardoor worden de pijnversterkende banen geactiveerd.”

“Onze intake duurt een uur. Ik zal doorvragen tot op detailniveau, zodat ik geen cruciale informatie mis. Uitleggen hoe iets werkt en wat je zelf kunt doen, is belangrijk voor het herstel. In het 1e jaar hadden we een gastcollege van Vincent Kortleven, auteur van Fysiotherapeutische gespreksvoering. Dit college ging over het belang van goede (open) vragen, reflecties en doorvragen. Een eyeopener! Hij heeft feedback gegeven op mijn patiëntenfilmpjes, die ik maakte als onderdeel van deze master. Ik ben daar zo in gegroeid.

"

Lage rugpijn

Effectieve lage rugpijn oefeningen om rugklachten mee te verhelpen

8 januari 2025

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat je dagelijks leven flink kan belemmeren. Of het nu komt door een verkeerde houding, overbelasting, of een andere oorzaak, de pijn kan ervoor zorgen dat zelfs de kleinste bewegingen uitdagend worden. Gelukkig kunnen gerichte lage rugpijn oefeningen helpen om de pijn te verlichten en je rug sterker en soepeler te maken. In deze blog delen we praktische oefeningen tegen lage rugpijn en leren we hoe je deze veilig kunt uitvoeren.

Lees meer >
Rugklachten specialist van Funqtio

Rugklachten verhelpen met manuele therapie

6 januari 2025

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat het dagelijks leven flink kan beïnvloeden. Of het nu gaat om een zeurende pijn in de onderrug, uitstralingen naar bil of been, een scherpe steek tussen de schouderbladen of een stijve bovenrug, rugpijn kan ervoor zorgen dat zelfs eenvoudige taken lastig worden. Gelukkig is er hoop: een rugklachten specialist kan helpen om rugklachten te verhelpen en de levenskwaliteit te verbeteren. In deze blog leggen we uit hoe manuele therapie werkt en waarom deze vorm van therapie effectief kan zijn bij het verlichten van rugpijn.

Lees meer >
Vermoeidheidsklachten verhelpen Funqtio

Vermoeidheidsklachten bij COPD: Oorzaken en aanpak voor langdurige klachten

25 november 2024

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische longziekte die het dagelijks leven sterk beïnvloedt. Naast ademhalingsproblemen ervaren veel mensen met COPD vermoeidheidsklachten die verder gaan dan gewone vermoeidheid. In deze blog bespreken we wat deze klachten inhouden, waarom ze ontstaan en hoe patiënten met de juiste begeleiding hun energieniveau beter kunnen managen.

Lees meer >
Kortademigheid verhelpen Funqtio

Kortademigheid oplossen bij COPD? Hoe fysiotherapie bijdragen aan minder kortademigheid

22 november 2024

Kortademigheid kan een enorme impact hebben op het dagelijks leven van COPD- en longpatiënten. Activiteiten zoals traplopen of boodschappen doen worden al snel een flinke uitdaging. Bij Funqtio begrijpen we hoe ingrijpend deze klachten zijn en hoe belangrijk het is om ademhalingsproblemen gericht aan te pakken.

Lees meer >

Deelnemersverhaal Valpreventieprogramma

20 september 2024

Voor veel mensen wordt vallen een steeds grotere zorg naarmate ze ouder worden, vooral wanneer mobiliteit of balans niet meer vanzelfsprekend is. Gelukkig zijn er manieren om jezelf te beschermen en risico’s te verkleinen. In deze review deelt een deelnemer haar persoonlijke ervaring met de ‘In Balans’-training van Funqtio. Ze vertelt hoe de cursus niet alleen haar zelfvertrouwen heeft vergroot, maar ook hoe ze door kleine aanpassingen in haar dagelijkse leven nu veiliger kan bewegen.

Lees meer >

Funqtio verhuist naar het centrum van Meijel!

19 september 2024

Vanaf 1 januari 2024 hebben we Fysio Centrum Meijel overgenomen, en nu hebben we fantastisch nieuws: Funqtio Meijel verhuist naar een geweldige nieuwe locatie, midden in het hart van Meijel. Het pand aan het Raadhuisplein krijgt een complete make-over en wordt een echte blikvanger!

Lees meer >