Met deze master word ik een betere fysiotherapeut

Ons team is het geheim van ons succes. Wij vinden het belangrijk dat iedereen bij Funqtio de ruimte krijgt zich verder te ontwikkelen. Een fysiotherapeut met een masteropleiding is bij ons dan ook meer regel dan uitzondering. Lukas Vorstermans vertelt over hoe zijn masteropleiding hem een nóg betere fysiotherapeut maakt en over alle kansen die hierdoor op zijn pad komen.

Een master biedt verdieping in je vak én volop nieuwe kansen. Dat laat Lukas Vorstermans zien. Deze 3e-jaars masterstudent Musculoskeletale Revalidatie doet onderzoek, schrijft zijn master thesis en dubt intussen over wat hij hierna gaat doen.

Lukas: “Ik blijf als fysiotherapeut werken. Bij mijn werkgever Funqtio heb ik het enorm naar mijn zin. Maar misschien combineer ik dit werk straks met een PhD op de universiteit of bijvoorbeeld lesgeven.”

Met zijn vwo op zak twijfelde Lukas: een studie Bewegingswetenschappen of toch Fysiotherapie? Het werd de laatste, aan de HAN in Nijmegen. “Ik was nog jong en gehecht aan mijn geboortedorp Lottum waar ik voetbalde, waar mijn vrienden woonden en mijn vriendin in de buurt was.” Na het behalen van zijn bachelor, kon Lukas aan de slag bij fysiopraktijk Funqtio in Venlo. In overleg met zijn baas meldt hij zich aan voor de master Muskuloskeletale Revalidatie en kiest de richting manuele therapie.

 

 

Deze master is voor jou een logische stap?

“Ik ben een perfectionist die altijd op zoek is naar mogelijkheden om beter te worden in mijn vak. De klassieke fysiotherapie is vooral gericht op de klacht. Door deze master krijg ik extra kennis om ook patiënten met complexere aandoeningen te helpen. De vakinhoudelijke, maar ook persoonlijke groei maken mij een betere fysiotherapeut, die overstijgend denkt en handelt.”

 

 

 

Waarom de keuze voor manuele therapie?

“Om meer specialistische kennis en vaardigheden op te doen voor patiënten met langdurige pijnklachten. Af en toe gebruik ik een specialistische manipulatie, in de volksmond ‘kraken’ genoemd. Dit vermindert tijdelijk de pijn. Veel belangrijker is dat ik als mastertherapeut patiëntgericht ben. Ieder consult begin ik met de vraag: wat verwacht jij vandaag van mij? Het is belangrijk dat de patiënt inzicht krijgt in eigen gedrag en de invloed op pijnbeleving. Daar wordt veel aandacht aan besteed tijdens de opleiding.”

 

 

Eigen gedrag of omgevingsfactoren kunnen een rol spelen bij langdurige pijnklachten?

“Ja. Naast de biomedische oorzaak van klachten, zijn er ook psychosociale factoren. Weefselschade herstelt meestal na zes weken. Houden de klachten aan, dan kunnen er factoren als angst of stress meespelen. Door de verhoogde waakzaamheid van het centrale zenuwstelsel blijf je de pijn voelen, omdat de hersenen telkens dat signaal krijgen. Het doel is om de patiënt uit de vicieuze pijncirkel te krijgen. Vertrouw ik een situatie niet, dan verwijs ik terug naar de huisarts of specialist.”

 

 

Een voorbeeld uit de praktijk?

“Stel, een orthopeed geeft uitleg bij een MRI-scan en zegt: ‘ik zie ernstige slijtage in je rug’. Zonder verdere uitleg, vaak ook door gebrek aan tijd. De patiënt krijgt de boodschap dat het niet goed is en daardoor worden de pijnversterkende banen geactiveerd.”

“Onze intake duurt een uur. Ik zal doorvragen tot op detailniveau, zodat ik geen cruciale informatie mis. Uitleggen hoe iets werkt en wat je zelf kunt doen, is belangrijk voor het herstel. In het 1e jaar hadden we een gastcollege van Vincent Kortleven, auteur van Fysiotherapeutische gespreksvoering. Dit college ging over het belang van goede (open) vragen, reflecties en doorvragen. Een eyeopener! Hij heeft feedback gegeven op mijn patiëntenfilmpjes, die ik maakte als onderdeel van deze master. Ik ben daar zo in gegroeid.

"

Peel & Maas in Beweging – Blijf fit en vitaal, gewoon vanuit huis!

9 september 2024

Bij Funqtio geloven we in de kracht van preventieve zorg en beweging om het leven van onze cliënten te verbeteren. Met deze visie hebben we, samen met Omroep P&M, het programma ‘Peel & Maas in Beweging’ ontwikkeld. Dit initiatief sluit perfect aan bij onze missie om inwoners van de gemeente Peel en Maas te ondersteunen bij gezond ouder worden. Vanaf september kun je via Omroep P&M dagelijks eenvoudig meedoen aan oefeningen die je vitaliteit en gezondheid bevorderen, gewoon vanuit je eigen woonkamer.

Lees meer >

Wat als je pijn niet over gaat? Sensitisatie?

19 augustus 2024

Het is erg vervelend als je een blessure oploopt of ineens door overbelasting niet meer kunt doen wat je gewend bent. Meestal gaat deze klacht na een tijdje vanzelf over, of met hulp van een fysiotherapeut binnen de tijd die er staat voor het beschadigde weefsel om te genezen. In een aantal gevallen is dit echter niet het geval en blijven de pijnklachten bestaan. Er wordt dan gezegd dat de weefselschade al lang opgelost is en dat de pijn hier niet meer mee samenhangt maar hoe kan dat?

Lees meer >

Longrevalidatie bij Funqtio

13 mei 2024

Deze week (13 t/m 18 mei) is de collecte week van het longfonds. Dit fonds heeft als missie: longziekten de wereld uit en bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. Funqtio draagt hier graag aan bij, zo kun je bij ons terecht voor longrevalidatie.

Lees meer >

De Funqtio Academy: De kracht van samen leren!

16 maart 2024

Door de constante ontwikkelingen in de fysiotherapie is het steeds belangrijker om onze krachten te bundelen. Binnen ons vakgebied worden we voortdurend geconfronteerd met nieuwe wetenschappelijke literatuur over screening, onderzoek, behandeltechnieken en innovaties binnen de fysiotherapie die onze patiëntenzorg positief kunnen beïnvloeden. Bij Funqtio vinden we het belangrijk dat onze professionals up-to-date blijven, samenwerken, kennis delen en persoonlijk kunnen groeien zodat we uniform als bedrijf hoogwaardige zorg kunnen blijven bieden.

Lees meer >

Digital Nomads bij Funqtio

5 maart 2024

Wij zijn Donja & Jeroen, musculoskeletaal manueeltherapeuten bij Funqtio B.V. en momenteel werkzaam als “digital nomads” in Midden- en Zuid-Amerika! Wij schrijven deze blog om jullie een kijkje te geven in ons (werk)leven voor 2024, terwijl we jullie graag iets vertellen over onze ervaringen tijdens de reis!

Lees meer >
Logo van ISOZzon

Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker

2 februari 2024

Op Wereldkankerdag delen we het aangrijpende verhaal van Karin de Graaf. Na chemotherapie, een operatie en bestralingen worstelt ze nu met oedeem, vermoeidheid en klachten aan handen en voeten. In dit artikel brengen we op Wereldkankerdag de waardevolle ondersteuning die netwerken zoals ISOZzon kunnen bieden om Karins last te verlichten en haar herstel te bevorderen onder de aandacht.

Lees meer >