Wat als je pijn niet over gaat? Sensitisatie?

Het is erg vervelend als je een blessure oploopt of ineens door overbelasting niet meer kunt doen wat je gewend bent. Meestal gaat deze klacht na een tijdje vanzelf over, of met hulp van een fysiotherapeut binnen de tijd die er staat voor het beschadigde weefsel om te genezen. In een aantal gevallen is dit echter niet het geval en blijven de pijnklachten bestaan. Er wordt dan gezegd dat de weefselschade al lang opgelost is en dat de pijn hier niet meer mee samenhangt maar hoe kan dat?

Als pijn langdurig aanwezig is, bijvoorbeeld langer dan drie maanden, kan het pijnsysteem steeds gevoeliger worden. De pijndrempel gaat dan omlaag en je voelt sneller en hevigere pijn, soms zelfs op meerdere locaties in je lichaam. Dit fenomeen noemen we centrale sensitisatie. Sensitisatie is geen psychologisch probleem of iets vreemds. Het is een complex fenomeen waarbij veranderingen optreden in de manier waarop zenuwen pijn doorgeven en de hersenen de binnenkomende pijnsignalen beoordelen. Je kunt het vergelijken met de volumeknop van een radio: als je het volume harder zet, spreekt de presentator niet luider, maar hoor je het geluid wel sterker.

 

Klachten die bij sensitisatie horen nemen we als fysiotherapeut heel serieus. Niet iedere fysiotherapeut heeft ervaring met de behandeling van mensen met sensitisatie. De psychosomatisch fysiotherapeut is echter geschoold in de begeleiding van mensen met klachten die gebaseerd zijn op dit fenomeen.

 

Bij sensitisatie werken veel processen mee, bijvoorbeeld hoe je denkt over je pijn. Daarom is het belangrijk te weten hoe pijn werkt in het lichaam, hoe de pijnsignalen doorgegeven worden en wat er mis kan gaan. Als je als patiënt hier een voorstelling van kunt maken, zal dat helpen bij het omkeren van de sensitisatie. Vaak gebruikt de (psychosomatisch) fysiotherapeut de volgende link: https://www.retrainpain.org/nederlands.

 

Hierin wordt op een eenvoudige wijze uitgelegd hoe pijn in ons lichaam werkt. Je leert dat pijn nuttig is voor ons en dat we pijnklachten niet moeten zien als onze vijand. Ook wordt er uitgelegd wat centrale pijninhibitie is. Het lichaam kan zelf pijnbeleving uitschakelen als we ons in veiligheid moeten brengen. Als we in een punaise trappen doet dat normaal pijn maar zit er een leeuw achter je aan dan voel je er ineens niks van. Aan de andere kant kan er ook sprake zijn van centrale pijnfacilitatie. Is dit het geval dan kan het lichaam ineens meer pijn gaan doen of op meerdere plekken in ons lichaam kan pijn ontstaan. Het goede nieuws is dat we dit ook weer om kunnen keren.

 

Buiten weten hoe pijn werkt is een goede nachtrust, gezonde voeding en voldoende beweging van invloed op de pijnklachten. Methodes die tijdens de behandeling toegepast kunnen worden zijn Graded Activity, en Graded Exposure. Bij Graded Activity verhogen we stapsgewijs de belasting waarbij de pijn niet leidend is. Bij Graded Exposure gaan we samen met je de uitdaging aan om steeds meer te durven bewegen.

 

Soms is het nodig om een intensiever traject in te gaan om verbetering in sensitisatie te krijgen. Dit kan met een multidisciplinaire aanpak. Hierbij werken meerdere specialisten samen om je te begeleiden met je pijnklachten.

 

Kortom, we staan voor je klaar bij Funqtio!

Is dit verhaal herkenbaar? Dan staan onze fysiotherapeuten voor je klaar!"

Neem contact met ons op!

Peel & Maas in Beweging – Blijf fit en vitaal, gewoon vanuit huis!

9 september 2024

Bij Funqtio geloven we in de kracht van preventieve zorg en beweging om het leven van onze cliënten te verbeteren. Met deze visie hebben we, samen met Omroep P&M, het programma ‘Peel & Maas in Beweging’ ontwikkeld. Dit initiatief sluit perfect aan bij onze missie om inwoners van de gemeente Peel en Maas te ondersteunen bij gezond ouder worden. Vanaf september kun je via Omroep P&M dagelijks eenvoudig meedoen aan oefeningen die je vitaliteit en gezondheid bevorderen, gewoon vanuit je eigen woonkamer.

Lees meer >

Wat als je pijn niet over gaat? Sensitisatie?

19 augustus 2024

Het is erg vervelend als je een blessure oploopt of ineens door overbelasting niet meer kunt doen wat je gewend bent. Meestal gaat deze klacht na een tijdje vanzelf over, of met hulp van een fysiotherapeut binnen de tijd die er staat voor het beschadigde weefsel om te genezen. In een aantal gevallen is dit echter niet het geval en blijven de pijnklachten bestaan. Er wordt dan gezegd dat de weefselschade al lang opgelost is en dat de pijn hier niet meer mee samenhangt maar hoe kan dat?

Lees meer >

Longrevalidatie bij Funqtio

13 mei 2024

Deze week (13 t/m 18 mei) is de collecte week van het longfonds. Dit fonds heeft als missie: longziekten de wereld uit en bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. Funqtio draagt hier graag aan bij, zo kun je bij ons terecht voor longrevalidatie.

Lees meer >

De Funqtio Academy: De kracht van samen leren!

16 maart 2024

Door de constante ontwikkelingen in de fysiotherapie is het steeds belangrijker om onze krachten te bundelen. Binnen ons vakgebied worden we voortdurend geconfronteerd met nieuwe wetenschappelijke literatuur over screening, onderzoek, behandeltechnieken en innovaties binnen de fysiotherapie die onze patiëntenzorg positief kunnen beïnvloeden. Bij Funqtio vinden we het belangrijk dat onze professionals up-to-date blijven, samenwerken, kennis delen en persoonlijk kunnen groeien zodat we uniform als bedrijf hoogwaardige zorg kunnen blijven bieden.

Lees meer >

Digital Nomads bij Funqtio

5 maart 2024

Wij zijn Donja & Jeroen, musculoskeletaal manueeltherapeuten bij Funqtio B.V. en momenteel werkzaam als “digital nomads” in Midden- en Zuid-Amerika! Wij schrijven deze blog om jullie een kijkje te geven in ons (werk)leven voor 2024, terwijl we jullie graag iets vertellen over onze ervaringen tijdens de reis!

Lees meer >
Logo van ISOZzon

Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker

2 februari 2024

Op Wereldkankerdag delen we het aangrijpende verhaal van Karin de Graaf. Na chemotherapie, een operatie en bestralingen worstelt ze nu met oedeem, vermoeidheid en klachten aan handen en voeten. In dit artikel brengen we op Wereldkankerdag de waardevolle ondersteuning die netwerken zoals ISOZzon kunnen bieden om Karins last te verlichten en haar herstel te bevorderen onder de aandacht.

Lees meer >