Als pijn langdurig aanwezig is, bijvoorbeeld langer dan drie maanden, kan het pijnsysteem steeds gevoeliger worden. De pijndrempel gaat dan omlaag en je voelt sneller en hevigere pijn, soms zelfs op meerdere locaties in je lichaam. Dit fenomeen noemen we centrale sensitisatie. Sensitisatie is geen psychologisch probleem of iets vreemds. Het is een complex fenomeen waarbij veranderingen optreden in de manier waarop zenuwen pijn doorgeven en de hersenen de binnenkomende pijnsignalen beoordelen. Je kunt het vergelijken met de volumeknop van een radio: als je het volume harder zet, spreekt de presentator niet luider, maar hoor je het geluid wel sterker.
Klachten die bij sensitisatie horen nemen we als fysiotherapeut heel serieus. Niet iedere fysiotherapeut heeft ervaring met de behandeling van mensen met sensitisatie. De psychosomatisch fysiotherapeut is echter geschoold in de begeleiding van mensen met klachten die gebaseerd zijn op dit fenomeen.
Bij sensitisatie werken veel processen mee, bijvoorbeeld hoe je denkt over je pijn. Daarom is het belangrijk te weten hoe pijn werkt in het lichaam, hoe de pijnsignalen doorgegeven worden en wat er mis kan gaan. Als je als patiënt hier een voorstelling van kunt maken, zal dat helpen bij het omkeren van de sensitisatie. Vaak gebruikt de (psychosomatisch) fysiotherapeut de volgende link: https://www.retrainpain.org/nederlands.
Hierin wordt op een eenvoudige wijze uitgelegd hoe pijn in ons lichaam werkt. Je leert dat pijn nuttig is voor ons en dat we pijnklachten niet moeten zien als onze vijand. Ook wordt er uitgelegd wat centrale pijninhibitie is. Het lichaam kan zelf pijnbeleving uitschakelen als we ons in veiligheid moeten brengen. Als we in een punaise trappen doet dat normaal pijn maar zit er een leeuw achter je aan dan voel je er ineens niks van. Aan de andere kant kan er ook sprake zijn van centrale pijnfacilitatie. Is dit het geval dan kan het lichaam ineens meer pijn gaan doen of op meerdere plekken in ons lichaam kan pijn ontstaan. Het goede nieuws is dat we dit ook weer om kunnen keren.
Buiten weten hoe pijn werkt is een goede nachtrust, gezonde voeding en voldoende beweging van invloed op de pijnklachten. Methodes die tijdens de behandeling toegepast kunnen worden zijn Graded Activity, en Graded Exposure. Bij Graded Activity verhogen we stapsgewijs de belasting waarbij de pijn niet leidend is. Bij Graded Exposure gaan we samen met je de uitdaging aan om steeds meer te durven bewegen.
Soms is het nodig om een intensiever traject in te gaan om verbetering in sensitisatie te krijgen. Dit kan met een multidisciplinaire aanpak. Hierbij werken meerdere specialisten samen om je te begeleiden met je pijnklachten.
Kortom, we staan voor je klaar bij Funqtio!