Wat als je pijn niet over gaat? Sensitisatie?

Het is erg vervelend als je een blessure oploopt of ineens door overbelasting niet meer kunt doen wat je gewend bent. Meestal gaat deze klacht na een tijdje vanzelf over, of met hulp van een fysiotherapeut binnen de tijd die er staat voor het beschadigde weefsel om te genezen. In een aantal gevallen is dit echter niet het geval en blijven de pijnklachten bestaan. Er wordt dan gezegd dat de weefselschade al lang opgelost is en dat de pijn hier niet meer mee samenhangt maar hoe kan dat?

Als pijn langdurig aanwezig is, bijvoorbeeld langer dan drie maanden, kan het pijnsysteem steeds gevoeliger worden. De pijndrempel gaat dan omlaag en je voelt sneller en hevigere pijn, soms zelfs op meerdere locaties in je lichaam. Dit fenomeen noemen we centrale sensitisatie. Sensitisatie is geen psychologisch probleem of iets vreemds. Het is een complex fenomeen waarbij veranderingen optreden in de manier waarop zenuwen pijn doorgeven en de hersenen de binnenkomende pijnsignalen beoordelen. Je kunt het vergelijken met de volumeknop van een radio: als je het volume harder zet, spreekt de presentator niet luider, maar hoor je het geluid wel sterker.

 

Klachten die bij sensitisatie horen nemen we als fysiotherapeut heel serieus. Niet iedere fysiotherapeut heeft ervaring met de behandeling van mensen met sensitisatie. De psychosomatisch fysiotherapeut is echter geschoold in de begeleiding van mensen met klachten die gebaseerd zijn op dit fenomeen.

 

Bij sensitisatie werken veel processen mee, bijvoorbeeld hoe je denkt over je pijn. Daarom is het belangrijk te weten hoe pijn werkt in het lichaam, hoe de pijnsignalen doorgegeven worden en wat er mis kan gaan. Als je als patiënt hier een voorstelling van kunt maken, zal dat helpen bij het omkeren van de sensitisatie. Vaak gebruikt de (psychosomatisch) fysiotherapeut de volgende link: https://www.retrainpain.org/nederlands.

 

Hierin wordt op een eenvoudige wijze uitgelegd hoe pijn in ons lichaam werkt. Je leert dat pijn nuttig is voor ons en dat we pijnklachten niet moeten zien als onze vijand. Ook wordt er uitgelegd wat centrale pijninhibitie is. Het lichaam kan zelf pijnbeleving uitschakelen als we ons in veiligheid moeten brengen. Als we in een punaise trappen doet dat normaal pijn maar zit er een leeuw achter je aan dan voel je er ineens niks van. Aan de andere kant kan er ook sprake zijn van centrale pijnfacilitatie. Is dit het geval dan kan het lichaam ineens meer pijn gaan doen of op meerdere plekken in ons lichaam kan pijn ontstaan. Het goede nieuws is dat we dit ook weer om kunnen keren.

 

Buiten weten hoe pijn werkt is een goede nachtrust, gezonde voeding en voldoende beweging van invloed op de pijnklachten. Methodes die tijdens de behandeling toegepast kunnen worden zijn Graded Activity, en Graded Exposure. Bij Graded Activity verhogen we stapsgewijs de belasting waarbij de pijn niet leidend is. Bij Graded Exposure gaan we samen met je de uitdaging aan om steeds meer te durven bewegen.

 

Soms is het nodig om een intensiever traject in te gaan om verbetering in sensitisatie te krijgen. Dit kan met een multidisciplinaire aanpak. Hierbij werken meerdere specialisten samen om je te begeleiden met je pijnklachten.

 

Kortom, we staan voor je klaar bij Funqtio!

Is dit verhaal herkenbaar? Dan staan onze fysiotherapeuten voor je klaar!"

Neem contact met ons op!
Vermoeidheidsklachten specialist

Hoe psychosomatische fysiotherapie helpt bij vermoeidheid oplossen of aanpakken

22 januari 2025

Vermoeidheid kan een enorme impact hebben op je leven. Het maakt dagelijkse taken zwaarder en zorgt ervoor dat je energie ontbreekt om van dingen te genieten. Voor wie zoekt naar manieren om mentale vermoeidheid op te lossen of geestelijke vermoeidheid te verhelpen, biedt psychosomatische fysiotherapie een effectieve oplossing. Bij Funqtio begrijpen we dat vermoeidheid vaak het resultaat is van een complexe wisselwerking tussen lichaam en geest. Wij helpen je graag om die balans te herstellen en je weer energieker te voelen.

Lees meer >
Lage rugpijn

Effectieve lage rugpijn oefeningen om rugklachten mee te verhelpen

8 januari 2025

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat je dagelijks leven flink kan belemmeren. Of het nu komt door een verkeerde houding, overbelasting, of een andere oorzaak, de pijn kan ervoor zorgen dat zelfs de kleinste bewegingen uitdagend worden. Gelukkig kunnen gerichte lage rugpijn oefeningen helpen om de pijn te verlichten en je rug sterker en soepeler te maken. In deze blog delen we praktische oefeningen tegen lage rugpijn en leren we hoe je deze veilig kunt uitvoeren.

Lees meer >
Rugklachten specialist van Funqtio

Rugklachten verhelpen met manuele therapie

6 januari 2025

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat het dagelijks leven flink kan beïnvloeden. Of het nu gaat om een zeurende pijn in de onderrug, uitstralingen naar bil of been, een scherpe steek tussen de schouderbladen of een stijve bovenrug, rugpijn kan ervoor zorgen dat zelfs eenvoudige taken lastig worden. Gelukkig is er hoop: een rugklachten specialist kan helpen om rugklachten te verhelpen en de levenskwaliteit te verbeteren. In deze blog leggen we uit hoe manuele therapie werkt en waarom deze vorm van therapie effectief kan zijn bij het verlichten van rugpijn.

Lees meer >
Vermoeidheidsklachten verhelpen Funqtio

Vermoeidheidsklachten bij COPD: Oorzaken en aanpak voor langdurige klachten

25 november 2024

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische longziekte die het dagelijks leven sterk beïnvloedt. Naast ademhalingsproblemen ervaren veel mensen met COPD vermoeidheidsklachten die verder gaan dan gewone vermoeidheid. In deze blog bespreken we wat deze klachten inhouden, waarom ze ontstaan en hoe patiënten met de juiste begeleiding hun energieniveau beter kunnen managen.

 

 

Lees meer >
Kortademigheid verhelpen Funqtio

Kortademigheid oplossen bij COPD? Hoe fysiotherapie bijdragen aan minder kortademigheid

22 november 2024

Kortademigheid kan een enorme impact hebben op het dagelijks leven van COPD- en longpatiënten. Activiteiten zoals traplopen of boodschappen doen worden al snel een flinke uitdaging. Bij Funqtio begrijpen we hoe ingrijpend deze klachten zijn en hoe belangrijk het is om ademhalingsproblemen gericht aan te pakken.

Lees meer >

Deelnemersverhaal Valpreventieprogramma

20 september 2024

Voor veel mensen wordt vallen een steeds grotere zorg naarmate ze ouder worden, vooral wanneer mobiliteit of balans niet meer vanzelfsprekend is. Gelukkig zijn er manieren om jezelf te beschermen en risico’s te verkleinen. In deze review deelt een deelnemer haar persoonlijke ervaring met de ‘In Balans’-training van Funqtio. Ze vertelt hoe de cursus niet alleen haar zelfvertrouwen heeft vergroot, maar ook hoe ze door kleine aanpassingen in haar dagelijkse leven nu veiliger kan bewegen.

Lees meer >