Wat kan een fysiotherapeut betekenen voor ouderen?

Lees hier waarom fysiotherapie voor ouderen zo belangrijk is en wat een fysiotherapeut voor ouderen kan betekenen.

Wist u dat:

– Naarmate je ouder wordt de lichaamssamenstelling veranderd.
– Achteruitgang van spieren een natuurlijk proces is.
– Tussen de 20ste en 90ste levensfase bijna 50% van de totale spiermassa afneemt.
– Spiermassa dat verloren is gegaan, kun je opbouwen door in beweging te komen.

 

Ouder worden gaat helaas samen met achteruitgang van het lichaam. De lenigheid, kracht, coördinatie en mobiliteit van gewrichten verminderen waardoor het bewegen van de oudere mens lastiger wordt en dagelijkse activiteiten meer moeite kosten. Fysiotherapie richt zich op deze kwetsbare ouderen. De therapie bestaat uit oefentherapie, looptraining, het afnemen van achteruitgang en het behouden van de zelfstandigheid in het bewegen. Ook is er aandacht voor de familie en mantelzorgers. Er wordt samen gekeken naar de thuissituatie en hoe het bewegen voor de oudere makkelijker kan worden gemaakt. Lukt het een oudere niet om naar de praktijk te komen dan zou er in thuissituatie behandeld kunnen worden.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

U kunt bij de fysiotherapeut terecht als u valangst ervaart, problemen heeft in het bewegen of graag een actievere levensstijl wilt. Allereerst wordt er gekeken naar de klachten van de cliënt waarbij er vooraf een onderzoek wordt gedaan. Aan de hand van deze gegevens wordt er een behandelplan opgesteld. Het behandelplan bestaat uit actieve oefeningen en bewegingen in het dagelijks leven. Denk hierbij aan loop-, kracht-, coördinatietraining, het gebruik van hulpmiddelen en het losmaken van spieren en gewrichten. Oefenen kan samen met een therapeut maar is ook mogelijk in groepsverband. Dit kunt u altijd bespreken. Hiervoor heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig. Wilt u graag weten wat wij voor u kunnen betekenen, neem dan contact op voor het maken van een afspraak met een van onze therapeuten.

 

Aandoeningen waarbij ondersteuning van een fysiotherapeut nodig is:

– Na fracturen en gewrichtsvervangende operaties zoals een nieuwe knie of heup.
– Pijn, immobiliteit en inactieve levensstijl.
– Ziekte van Parkinson.
– Herseninfarct of hersenbloedingen.
– COPD.
– Reactivering van ouderen.

"

Neem contact met ons op
Acupunctuur bij Funqtio

Acupunctuur en de overgang

8 maart 2023

De overgang; niemand vindt het leuk, maar toch krijgen alle vrouwen er op een gegeven moment mee te maken. Acupunctuur is bewezen effectief tegen overgangsklachten als opvliegers, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Lees verder en ontdek hoe acupunctuur kan werken tegen vervelende overgangsklachten.

Lees meer >
Fysio Centrum Meijel

Funqtio bundelt krachten in Meijel en Beringe

1 maart 2023

Vanaf 1 maart 2023 werken wij, Rob Peters van Funqtio en Danielle Lemaire van Fysiocentrum Meijel/Beringe samen. Daarmee voegt Funqtio twee nieuwe locaties toe aan hun vertrouwde vestigingen in Venlo, Blerick, Helden en Steyl.

Lees meer >
OCA Venlo

OCA Venlo 5 jaar!

1 maart 2023

1 maart 2023 viert OCA Venlo haar eerste lustrum. Op 1 maart 2018 werd er door 4 enthousiaste professionals gestart met OCA Venlo onder de vleugels van de Funqtio groep.

Lees meer >
Wereldkankerdag 4 februari

Wereldkankerdag

4 februari 2023

Ik ben Marga, nu 65 jaar. Mijn vaste oncologiefysiotherapeut Tanja heeft me gevraagd iets te schrijven voor Wereldkankerdag op 4 februari.

Lees meer >

Fysiotherapie bij longaandoeningen

9 januari 2023

Wist je dat Fysiotherapie bij longaandoeningen een van de meest effectieve therapieën in de gezondheidszorg is?

Lees meer >

Nieuw in onze praktijk! Blood Flow Restriction Training

15 december 2022

Een paar weken geleden hebben wij met een aantal collega’s binnen Funqtio de cursus Blood Flow Restriction, ook wel BFR, gevolgd. Een interessante cursusdag waarbij Mathias Thoelen ons meer leerde over het mechanisme dat in ons lichaam in gang wordt gezet tijdens een BFR training. Daarnaast leerden we in de middag de praktische toepasbaarheid achter BFR en mochten we dit ook zelf ervaren.

Lees meer >