Het is belangrijk om te weten wanneer jij urine verliest. Er zijn verschillende vormen van urineverlies: bij inspanning of bij aandrang. Bij inspanning houdt in dat je urine verliest wanneer je moet lachen, niezen, hoesten of als je wil bukken, tillen, rennen of springen. Het kan ook zo zijn dat je alleen urine verliest als je echt heel nodig naar het toilet kunt en het dus letterlijk niet meer op kunt houden. Of een combinatie van deze twee.
Er zijn een aantal punten waar je zelf rekening mee kunt houden. Wij zetten ze voor je op een rijtje!
1: Laat je onderzoeken
Je zit er misschien niet op te wachten, maar de allereerste en direct de belangrijkste stap is om je te laten onderzoeken. Je klachten kunnen een medische oorzaak hebben en dan kunnen ze dus behandeld worden. Daarmee heb je dus wel de kans om je urineverlies aan te pakken! Een specialist stelt vast wat de oorzaak is en aan de hand van een behandelplan gaan jullie samen aan de slag met bijvoorbeeld oefeningen.
2: Leef gezond
Hoe zwaarder je bent, hoe meer gewicht en druk er op je lichaam en de spieren rondom je blaas staat. Zorg dat je een gezond gewicht hebt en dus geen overgewicht. Ben je een aantal kilo te zwaar? Laat dan frisdrank en gesnoep weg en probeer dagelijks gezond en vers te eten. Ga bijvoorbeeld iedere dag een half uurtje wandelen om meer in beweging te komen.
3: Drink genoeg
Veel mensen denken dat je de controle over je blaas houdt wanneer je minder drinkt. Maar dat maakt je probleem juist erger. De maximale inhoud die in je blaas kan neemt af en de kans op blaasontstekingen neemt toe. Je moet je blaas gezond houden door minstens 1,5 liter water per dag te drinken. Geen risico op meer urineverlies dus!
4: Stop met roken
Roken op zichzelf is geen oorzaak voor urineverlies, maar als je rookt zitten er wel een aantal gevolgen aan vast die urineverlies kunnen verergeren. Zo hoest je vaak meer als roker en dat zet veel druk op je blaas en je bekkenbodem.
5: Voorkom verstoppingen
Zorg dat je geen last krijgt van obstipatie. We spreken van obstipatie als je 2 keer per week (of minder) naar het toilet moet voor ontlasting. Je ontlasting is dan harder dan normaal en je moet vaak persen om het eruit te krijgen. Dat zorgt ook weer voor meer urineverlies. Zorg daarom dat je veel vezels eet, genoeg beweegt en veel water drinkt.
6: Train je bekkenbodem
Je kunt je lichaam trainen om urine langer op te houden. Je urineverlies kan zelfs helemaal weggaan wanneer je de juiste oefeningen doet. Daarvoor is het wel belangrijk dat je een specialist opzoekt voor de juiste oefeningen en daarna moet je deze ook iedere dag doen!
7: Zorg voor bescherming
Het klinkt misschien niet heel sexy, maar een verbandje kan je wel die extra zekerheid bieden. Je moet er hard voor werken om je urineverlies probleem op te lossen, en dan is het wel fijn als je je tijdens dat proces al wat zekerder voelt. Met incontinentiemateriaal dat bij jouw probleem past voel je je toch wat veiliger.
Heb je last van urineverlies? Neem direct contact met ons op voor een afspraak met een van onze bekkenspecialisten Dorothé Heuts , Bo op den Drink of Femke Ewalds. Zij stellen een persoonlijk plan van aanpak op voor jouw probleem.