Wat kun je doen tegen urineverlies? 7 tips

Urineverlies 7 tips

Eén van de meest vervelende en ongemakkelijke problemen bij vrouwen: urineverlies. Er zijn verschillende vormen en dus ook verschillende behandelmethodes. Wat kun je doen als je last hebt van dit vervelende probleem?

Het is belangrijk om te weten wanneer jij urine verliest. Er zijn verschillende vormen van urineverlies: bij inspanning of bij aandrang. Bij inspanning houdt in dat je urine verliest wanneer je moet lachen, niezen, hoesten of als je wil bukken, tillen, rennen of springen. Het kan ook zo zijn dat je alleen urine verliest als je echt heel nodig naar het toilet kunt en het dus letterlijk niet meer op kunt houden. Of een combinatie van deze twee.

 

Er zijn een aantal punten waar je zelf rekening mee kunt houden. Wij zetten ze voor je op een rijtje!

 

1: Laat je onderzoeken

Je zit er misschien niet op te wachten, maar de allereerste en direct de belangrijkste stap is om je te laten onderzoeken. Je klachten kunnen een medische oorzaak hebben en dan kunnen ze dus behandeld worden. Daarmee heb je dus wel de kans om je urineverlies aan te pakken! Een specialist stelt vast wat de oorzaak is en aan de hand van een behandelplan gaan jullie samen aan de slag met bijvoorbeeld oefeningen.

 

2: Leef gezond

Hoe zwaarder je bent, hoe meer gewicht en druk er op je lichaam en de spieren rondom je blaas staat. Zorg dat je een gezond gewicht hebt en dus geen overgewicht. Ben je een aantal kilo te zwaar? Laat dan frisdrank en gesnoep weg en probeer dagelijks gezond en vers te eten. Ga bijvoorbeeld iedere dag een half uurtje wandelen om meer in beweging te komen.

 

3: Drink genoeg

Veel mensen denken dat je de controle over je blaas houdt wanneer je minder drinkt. Maar dat maakt je probleem juist erger. De maximale inhoud die in je blaas kan neemt af en de kans op blaasontstekingen neemt toe. Je moet je blaas gezond houden door minstens 1,5 liter water per dag te drinken. Geen risico op meer urineverlies dus!

 

4: Stop met roken

Roken op zichzelf is geen oorzaak voor urineverlies, maar als je rookt zitten er wel een aantal gevolgen aan vast die urineverlies kunnen verergeren. Zo hoest je vaak meer als roker en dat zet veel druk op je blaas en je bekkenbodem.

 

5: Voorkom verstoppingen

Zorg dat je geen last krijgt van obstipatie. We spreken van obstipatie als je 2 keer per week (of minder) naar het toilet moet voor ontlasting. Je ontlasting is dan harder dan normaal en je moet vaak persen om het eruit te krijgen. Dat zorgt ook weer voor meer urineverlies. Zorg daarom dat je veel vezels eet, genoeg beweegt en veel water drinkt.

 

6: Train je bekkenbodem

Je kunt je lichaam trainen om urine langer op te houden. Je urineverlies kan zelfs helemaal weggaan wanneer je de juiste oefeningen doet. Daarvoor is het wel belangrijk dat je een specialist opzoekt voor de juiste oefeningen en daarna moet je deze ook iedere dag doen!

 

7: Zorg voor bescherming

Het klinkt misschien niet heel sexy, maar een verbandje kan je wel die extra zekerheid bieden. Je moet er hard voor werken om je urineverlies probleem op te lossen, en dan is het wel fijn als je je tijdens dat proces al wat zekerder voelt. Met incontinentiemateriaal dat bij jouw probleem past voel je je toch wat veiliger.

 

Heb je last van urineverlies? Maak direct een afspraak met onze bekkenspecialisten Dorothé Heuts , Bo op den Drink of  Femke Ewalds voor een persoonlijk plan van aanpak voor jouw probleem.

 

Maak een afspraak via ons contactformulier of bel onze bekkenspecialisten Dorothé Heuts , Bo op den Drink of  Femke Ewalds 077 – 373 3788.

"

Neem contact met ons op
Wereldkankerdag 4 februari

Wereldkankerdag

4 februari 2023

Ik ben Marga, nu 65 jaar. Mijn vaste oncologiefysiotherapeut Tanja heeft me gevraagd iets te schrijven voor Wereldkankerdag op 4 februari.

Lees meer >

Fysiotherapie bij longaandoeningen

9 januari 2023

Wist je dat Fysiotherapie bij longaandoeningen een van de meest effectieve therapieën in de gezondheidszorg is?

Lees meer >

Nieuw in onze praktijk! Blood Flow Restriction Training

15 december 2022

Een paar weken geleden hebben wij met een aantal collega’s binnen Funqtio de cursus Blood Flow Restriction, ook wel BFR, gevolgd. Een interessante cursusdag waarbij Mathias Thoelen ons meer leerde over het mechanisme dat in ons lichaam in gang wordt gezet tijdens een BFR training. Daarnaast leerden we in de middag de praktische toepasbaarheid achter BFR en mochten we dit ook zelf ervaren.

Lees meer >

Audit zorg 1

2 december 2022

Funqtio Fysio heeft de audit van Zorg 1 gehaald en mag nu aan de slag met de implementatie hiervan!

Lees meer >

Vacature (Geriatrie) fysiotherapeut m/v

1 december 2022

Wij zoeken een (Geriatrie) fysiotherapeut m/v.

 

Funqtio is de meest complete fysiotherapiepraktijk van Venlo e.o. met 5 toplocaties en meer dan 35 specialisten. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Iedere specialist kan werken met moderne apparatuur om de cliënten optimaal van dienst te kunnen zijn. Onze specialisten moeten kunnen werken volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten waarbij naar de totale cliënt gekeken wordt.

Lees meer >
Arne van Hofwegen

Arne van Hofwegen ontvangt Chronisch ZorgNet Award 2022

30 november 2022

Funqtio is een begrip in de regio. Een reputatie die ze naast het topmanagement vooral te danken hebben aan alle specialistische fysiotherapeuten en bovenal erg fijne werknemers. Met één van hen ging ik in gesprek over zijn inzet voor het Chronisch ZorgNet. Daarvoor heeft Arne van Hofwegen (44) in 2022 de Chronisch ZorgNet Award ontvangen. Het werd een bijzonder fijn gesprek, niet alleen over de award, maar ook over zijn werk én het leven.

Lees meer >