Wat kun je doen tegen urineverlies? 7 tips

Urineverlies 7 tips

Eén van de meest vervelende en ongemakkelijke problemen bij vrouwen: urineverlies. Er zijn verschillende vormen en dus ook verschillende behandelmethodes. Wat kun je doen als je last hebt van dit vervelende probleem?

Het is belangrijk om te weten wanneer jij urine verliest. Er zijn verschillende vormen van urineverlies: bij inspanning of bij aandrang. Bij inspanning houdt in dat je urine verliest wanneer je moet lachen, niezen, hoesten of als je wil bukken, tillen, rennen of springen. Het kan ook zo zijn dat je alleen urine verliest als je echt heel nodig naar het toilet kunt en het dus letterlijk niet meer op kunt houden. Of een combinatie van deze twee.

 

Er zijn een aantal punten waar je zelf rekening mee kunt houden. Wij zetten ze voor je op een rijtje!

 

1: Laat je onderzoeken

Je zit er misschien niet op te wachten, maar de allereerste en direct de belangrijkste stap is om je te laten onderzoeken. Je klachten kunnen een medische oorzaak hebben en dan kunnen ze dus behandeld worden. Daarmee heb je dus wel de kans om je urineverlies aan te pakken! Een specialist stelt vast wat de oorzaak is en aan de hand van een behandelplan gaan jullie samen aan de slag met bijvoorbeeld oefeningen.

 

2: Leef gezond

Hoe zwaarder je bent, hoe meer gewicht en druk er op je lichaam en de spieren rondom je blaas staat. Zorg dat je een gezond gewicht hebt en dus geen overgewicht. Ben je een aantal kilo te zwaar? Laat dan frisdrank en gesnoep weg en probeer dagelijks gezond en vers te eten. Ga bijvoorbeeld iedere dag een half uurtje wandelen om meer in beweging te komen.

 

3: Drink genoeg

Veel mensen denken dat je de controle over je blaas houdt wanneer je minder drinkt. Maar dat maakt je probleem juist erger. De maximale inhoud die in je blaas kan neemt af en de kans op blaasontstekingen neemt toe. Je moet je blaas gezond houden door minstens 1,5 liter water per dag te drinken. Geen risico op meer urineverlies dus!

 

4: Stop met roken

Roken op zichzelf is geen oorzaak voor urineverlies, maar als je rookt zitten er wel een aantal gevolgen aan vast die urineverlies kunnen verergeren. Zo hoest je vaak meer als roker en dat zet veel druk op je blaas en je bekkenbodem.

 

5: Voorkom verstoppingen

Zorg dat je geen last krijgt van obstipatie. We spreken van obstipatie als je 2 keer per week (of minder) naar het toilet moet voor ontlasting. Je ontlasting is dan harder dan normaal en je moet vaak persen om het eruit te krijgen. Dat zorgt ook weer voor meer urineverlies. Zorg daarom dat je veel vezels eet, genoeg beweegt en veel water drinkt.

 

6: Train je bekkenbodem

Je kunt je lichaam trainen om urine langer op te houden. Je urineverlies kan zelfs helemaal weggaan wanneer je de juiste oefeningen doet. Daarvoor is het wel belangrijk dat je een specialist opzoekt voor de juiste oefeningen en daarna moet je deze ook iedere dag doen!

 

7: Zorg voor bescherming

Het klinkt misschien niet heel sexy, maar een verbandje kan je wel die extra zekerheid bieden. Je moet er hard voor werken om je urineverlies probleem op te lossen, en dan is het wel fijn als je je tijdens dat proces al wat zekerder voelt. Met incontinentiemateriaal dat bij jouw probleem past voel je je toch wat veiliger.

 

Heb je last van urineverlies? Maak direct een afspraak met onze bekkenspecialisten Dorothé Heuts , Bo op den Drink of  Femke Ewalds voor een persoonlijk plan van aanpak voor jouw probleem.

 

Maak een afspraak via ons contactformulier of bel onze bekkenspecialisten Dorothé Heuts , Bo op den Drink of  Femke Ewalds 077 – 373 3788.

"

Neem contact met ons op

Schouderrevalidatie bij Funqtio

24 juni 2022

Binnen Funqtio zien we veel schouderrevalidatie, zowel postoperatieve klachten als klachten die plotseling ontstaan en uiteindelijk een langdurig probleem worden.

Lees meer >
Hardloper

Niet van een leien dakje

17 juni 2022

Tja, en dan ben je opeens zowat vaste klant bij Funqtio. Je bent een beetje aan het transformeren van jonge kaas, via kaas, naar de wat belegen kaas met alle lichamelijke ongemakken die daarbij horen…

Lees meer >
Rob Peters

Fysiotherapie, maar dan sexy

9 juni 2022

In het kader van het tienjarig jubileum vragen we de oprichters van Funqtio de kleren van het lijf. Al eerder gingen we in gesprek met Jeroen Hutjens. Nu is het de beurt aan Rob Peters. In een openhartig gesprek neemt hij ons mee naar het verleden, heden én de toekomst van Funqtio.

Lees meer >
Jeroen Hutjens

Een zoektocht met een verrassende wending

8 juni 2022

In tien jaar tijd is Funqtio uitgegroeid naar een begrip in de regio. Een gevestigde naam op het gebied van fysiotherapie, sportrevalidatie en manuele therapie. In de bekwame handen van ‘het brein’ en ‘het kloppend hart’ van de praktijk, heeft Funqtio haar vleugels de laatste jaren uitgeslagen. The sky is the limit moeten Jeroen Hutjens en Rob Peters gedacht hebben.

Lees meer >
Funqtio vitaliteitsmanagement

Keurmerk Fysiotherapie behaald!

7 juni 2022

De praktijken van Funqtio zijn tijdens de audit op 18 mei jl. beoordeeld met een uitmuntende score en hebben het Keurmerk Fysiotherapie behaald.

Lees meer >
Funqtio Team Roparun Landgraaf

ROPA-run 2022 | Running4live Venlo

31 mei 2022

“Op 4, 5 en 6 juni vindt dit jaar weer de ROPA-run plaats. De ROPA-run is in onze provincie nauwelijks bekend, behalve bij deelnemers of bekenden daarvan. Ook  zullen de doelen die geld krijgen ervan gehoord hebben, maar verder weet bijna niemand wat het is.  Vandaar dit berichtje om wat meer bekendheid te genereren.” Aldus John van Bussel

Lees meer >