Wat kun je doen tegen urineverlies? 7 tips

Urineverlies 7 tips

Eén van de meest vervelende en ongemakkelijke problemen bij vrouwen: urineverlies. Er zijn verschillende vormen en dus ook verschillende behandelmethodes. Wat kun je doen als je last hebt van dit vervelende probleem?

Het is belangrijk om te weten wanneer jij urine verliest. Er zijn verschillende vormen van urineverlies: bij inspanning of bij aandrang. Bij inspanning houdt in dat je urine verliest wanneer je moet lachen, niezen, hoesten of als je wil bukken, tillen, rennen of springen. Het kan ook zo zijn dat je alleen urine verliest als je echt heel nodig naar het toilet kunt en het dus letterlijk niet meer op kunt houden. Of een combinatie van deze twee.

 

Er zijn een aantal punten waar je zelf rekening mee kunt houden. Wij zetten ze voor je op een rijtje!

 

1: Laat je onderzoeken

Je zit er misschien niet op te wachten, maar de allereerste en direct de belangrijkste stap is om je te laten onderzoeken. Je klachten kunnen een medische oorzaak hebben en dan kunnen ze dus behandeld worden. Daarmee heb je dus wel de kans om je urineverlies aan te pakken! Een specialist stelt vast wat de oorzaak is en aan de hand van een behandelplan gaan jullie samen aan de slag met bijvoorbeeld oefeningen.

 

2: Leef gezond

Hoe zwaarder je bent, hoe meer gewicht en druk er op je lichaam en de spieren rondom je blaas staat. Zorg dat je een gezond gewicht hebt en dus geen overgewicht. Ben je een aantal kilo te zwaar? Laat dan frisdrank en gesnoep weg en probeer dagelijks gezond en vers te eten. Ga bijvoorbeeld iedere dag een half uurtje wandelen om meer in beweging te komen.

 

3: Drink genoeg

Veel mensen denken dat je de controle over je blaas houdt wanneer je minder drinkt. Maar dat maakt je probleem juist erger. De maximale inhoud die in je blaas kan neemt af en de kans op blaasontstekingen neemt toe. Je moet je blaas gezond houden door minstens 1,5 liter water per dag te drinken. Geen risico op meer urineverlies dus!

 

4: Stop met roken

Roken op zichzelf is geen oorzaak voor urineverlies, maar als je rookt zitten er wel een aantal gevolgen aan vast die urineverlies kunnen verergeren. Zo hoest je vaak meer als roker en dat zet veel druk op je blaas en je bekkenbodem.

 

5: Voorkom verstoppingen

Zorg dat je geen last krijgt van obstipatie. We spreken van obstipatie als je 2 keer per week (of minder) naar het toilet moet voor ontlasting. Je ontlasting is dan harder dan normaal en je moet vaak persen om het eruit te krijgen. Dat zorgt ook weer voor meer urineverlies. Zorg daarom dat je veel vezels eet, genoeg beweegt en veel water drinkt.

 

6: Train je bekkenbodem

Je kunt je lichaam trainen om urine langer op te houden. Je urineverlies kan zelfs helemaal weggaan wanneer je de juiste oefeningen doet. Daarvoor is het wel belangrijk dat je een specialist opzoekt voor de juiste oefeningen en daarna moet je deze ook iedere dag doen!

 

7: Zorg voor bescherming

Het klinkt misschien niet heel sexy, maar een verbandje kan je wel die extra zekerheid bieden. Je moet er hard voor werken om je urineverlies probleem op te lossen, en dan is het wel fijn als je je tijdens dat proces al wat zekerder voelt. Met incontinentiemateriaal dat bij jouw probleem past voel je je toch wat veiliger.

 

Heb je last van urineverlies? Maak direct een afspraak met onze bekkenspecialisten Dorothé Heuts , Bo op den Drink of  Femke Ewalds voor een persoonlijk plan van aanpak voor jouw probleem.

 

Maak een afspraak via ons contactformulier of bel onze bekkenspecialisten Dorothé Heuts , Bo op den Drink of  Femke Ewalds 077 – 373 3788.

"

Neem contact met ons op

Vacature: Psychomotorisch (Vak)therapeut bij OCA

7 november 2023

Ben jij de zelfstandige psychomotorisch (vak)therapeut die OCA zoekt? De rol omvat individuele en groepstherapie, bijdragen aan behandelplannen en adviseren van teamleden. Vereisten zijn een relevante HBO-opleiding, registratie in het kwaliteitsregister, revalidatie-ervaring, zelfstandigheid, teamvaardigheden en een geldige Verklaring Omtrent Gedrag.

Lees meer >
Funqtio Venloop

Wandel mee tijdens de Venloop 2024!

6 november 2023

Ook in 2024 doet Funqtio weer mee met de Venloop. Op zaterdag 23 maart hopen we met een leuke groep na een gezellig ontbijt 10 km te gaan wandelen.

Lees meer >

Nieuw hoofdstuk: Rob Peters volledig eigenaar van Funqtio en OCA Venlo

13 oktober 2023

In de afgelopen tien jaar is Funqtio uitgegroeid tot een begrip in de regio; het is een gevestigde naam op het gebied van fysiotherapie, sportrevalidatie en manuele therapie. Inmiddels zijn er vier vestigingen -allemaal A-locaties- met een strakke en moderne uitstraling. Daarnaast behoren ook OCA Venlo (revalidatie en werkhervatting) en i-Vitality (dienstverlening gericht op inzetbaarheidsvraagstukken) tot Funqtio Group. Fysiotherapie, revalidatie, kwaliteit en gezondheid voor mensen staat voor Funqtio centraal. Het is mooi om te zien dat onze klanten dit ook zo ervaren. Dat zien we terug in onze beoordeling van 9,3 in Qualiview.

Lees meer >

Doe jij mee aan onze Vitaliteitschallenge?

12 oktober 2023

Wil jij voor de feestdagen vitaler worden én blijven? Vanaf maandag 6 november biedt Funqtio in Steyl en Helden de mogelijkheid om deel te nemen aan een traject dat jou kan helpen om deze doelstelling te behalen!

Lees meer >

Wereld Alzheimer Dag

21 september 2023

Fysiotherapie kan een waardevolle rol spelen bij de zorg voor mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie. Alzheimer is een progressieve neurodegeneratieve aandoening die geheugenverlies, cognitieve achteruitgang en verminderde motorische functies veroorzaakt.

Lees meer >

Dag van de Diëtist!

19 september 2023

Voeding is een essentieel onderdeel van fit worden en blijven, en verdient meer aandacht (vinden wij). Als diëtisten bieden wij hulp bij het veranderen van het eetpatroon om bijvoorbeeld bloedwaardes te verbeteren, maag-en darmklachten te verminderen, gewicht te verbeteren (afvallen of juist aankomen), ondersteuning bij ziekte of bijvoorbeeld om het eetpatroon af te stemmen op het ouder worden. Een goede samenwerking tussen de fysiotherapeut en de diëtist is hierbij erg belangrijk.

Lees meer >