Wat te doen bij een blessure?

Blessures kunnen ontstaan door overbelasting of verkeerde belasting. We onderscheiden twee soorten blessures: acuut en chronisch. Een acute blessure ontstaat zeer plotseling en een chronische blessure komt langzaam op en kan steeds erger worden. Het is belangrijk dat je de blessure op de juiste manier behandelt.

Een acute blessure: direct pijn door een incident

Een acute blessure ontstaat plotseling door een botsing, val of klap en geeft een pijn die heel goed te lokaliseren is; roodheid, zwelling of moeite en pijn met bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het verzwikken van een enkel of een spierscheurtje. Bij Funqtio adviseren we om een acute blessure zo snel mogelijk te behandelen, om zo de schade en de hersteltijd te beperken. Het meest gebruikelijk is het toepassen van de ICE-regel. ICE staat voor koelen. Stop dus met sporten en vraag om een coldpack of houd het geblesseerde lichaamsdeel onder koud stromend water.

 

  • Immobiliseren: rust geven, onbeweeglijk houden
  • Compressie: druk, bijvoorbeeld door een zwachtel
  • Elevatie: hoog houden

 

Na zo’n 48 uur mag je rustig gaan bewegen binnen de pijngrenzen. Doe dit altijd in overleg met een specialist. Je kunt ons voor advies altijd bereiken op de volgende nummers: 077 373 3788 voor Steyl en 077 358 9709 voor Venlo.

 

Een chronische blessure: langzaam aan steeds meer klachten

Een chronische blessure komt langzaam opzetten. De pijn is minder duidelijk te benoemen en er is ook vaak niets te zien. Vaak kun je wel benoemen bij welke oefeningen en bewegingen het pijn doet. Het is belangrijk om deze in een vroeg stadium te herkennen zodat de blessure vroegtijdig behandeld kan worden. We onderscheiden 3 stadia van een chronische blessure:

 

1: pijn treedt op pas na het sporten

 

2: pijn treedt op tijdens het sporten en blijft nog aanwezig na het sporten

 

3: pijn is continu aanwezig

 

Wacht niet te lang! In het eerste stadium gebeurt het snel dat de pijn over het hoofd wordt gezien of voor lief genomen. Dit is niet verstandig. Bij twijfel kun je het beste advies vragen aan een deskundige sportfysiotherapeut. Dan weet je waar je aan toe bent. Behandeling van een chronische blessure varieert van het stadium waarin de blessure zich bevindt. In stadium 1 is het meestal voldoende om de wijze van training aan te passen zodat onveilige oefeningen veilig worden of de betreffende spier minder belast wordt.

 

Is het al wat erger, dan mag de spier of het gewricht niet zwaar belast worden. Lichte oefeningen met veel herhalingen zorgen er dan voor dat er geen overbelasting meer optreedt maar dat de spier wel actief blijft. Afvalstoffen zullen dan sneller afgevoerd worden wat het herstel zal voorspoedigen. Deze oefeningen dienen wel binnen de pijngrens uitgevoerd te worden.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Daar is iedereen het over eens. U kunt zelf veel doen om blessures te voorkomen. Gezonde voeding,  lichaamsbeweging en voldoende (nacht)rust zijn de basis van een goed fysiek functioneren.

 

Funqtio uit Venlo helpt je er graag weer snel bovenop

Het maakt hierbij niet uit of het om een recreatieve sport gaat of om topsport. Funqtio beschikt over indoor- en outdoorfaciliteiten in Venlo en Tegelen om de sporter optimaal te begeleiden. Zo behoort sportspecifieke training op het veld tot de mogelijkheden bij (langdurige) revalidatietrajecten.

 

Funqtio is nauw betrokken bij verschillende sportclubs in de regio. Er is onder andere een goed contact met voetbalclubs uit Venlo (FCV Venlo, Irene, TSC ’04, Venlosche Boys en VCH) en hockeyclubs en handbalclubs uit Venlo. Onze sportfysiotherapeuten Jeroen Hutjens, Rob Peters, John van Bussel, Susan Delsing en Sven Huijs staan voor je klaar! Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

 

"

Neem contact met ons op

Vermoeidheidsklachten bij COPD: Oorzaken en aanpak voor langdurige klachten

25 november 2024

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische longziekte die het dagelijks leven sterk beïnvloedt. Naast ademhalingsproblemen ervaren veel mensen met COPD vermoeidheidsklachten die verder gaan dan gewone vermoeidheid. In deze blog bespreken we wat deze klachten inhouden, waarom ze ontstaan en hoe patiënten met de juiste begeleiding hun energieniveau beter kunnen managen.

Lees meer >
Behandelingen voor mensen met longaandoeningen

Kortademigheid oplossen bij COPD? Hoe fysiotherapie bijdragen aan minder kortademigheid

22 november 2024

Kortademigheid kan een enorme impact hebben op het dagelijks leven van COPD- en longpatiënten. Activiteiten zoals traplopen of boodschappen doen worden al snel een flinke uitdaging. Bij Funqtio begrijpen we hoe ingrijpend deze klachten zijn en hoe belangrijk het is om ademhalingsproblemen gericht aan te pakken.

 

Lees meer >

Deelnemersverhaal Valpreventieprogramma

20 september 2024

Voor veel mensen wordt vallen een steeds grotere zorg naarmate ze ouder worden, vooral wanneer mobiliteit of balans niet meer vanzelfsprekend is. Gelukkig zijn er manieren om jezelf te beschermen en risico’s te verkleinen. In deze review deelt een deelnemer haar persoonlijke ervaring met de ‘In Balans’-training van Funqtio. Ze vertelt hoe de cursus niet alleen haar zelfvertrouwen heeft vergroot, maar ook hoe ze door kleine aanpassingen in haar dagelijkse leven nu veiliger kan bewegen.

Lees meer >

Funqtio verhuist naar het centrum van Meijel!

19 september 2024

Vanaf 1 januari 2024 hebben we Fysio Centrum Meijel overgenomen, en nu hebben we fantastisch nieuws: Funqtio Meijel verhuist naar een geweldige nieuwe locatie, midden in het hart van Meijel. Het pand aan het Raadhuisplein krijgt een complete make-over en wordt een echte blikvanger!

Lees meer >

Peel en Maas in Beweging – Blijf fit en vitaal, gewoon vanuit huis!

9 september 2024

Bij Funqtio geloven we in de kracht van preventieve zorg en beweging om het leven van onze cliënten te verbeteren. Met deze visie hebben we, samen met Omroep Peel en Maas, het programma ‘Peel en Maas in Beweging’ ontwikkeld. Dit initiatief sluit perfect aan bij onze missie om inwoners van de gemeente Peel en Maas te ondersteunen bij gezond ouder worden. Vanaf september kun je via Omroep Peel en Maas dagelijks eenvoudig meedoen aan oefeningen die je vitaliteit en gezondheid bevorderen, gewoon vanuit je eigen woonkamer.

Lees meer >

Wat als je pijn niet over gaat? Sensitisatie?

19 augustus 2024

Het is erg vervelend als je een blessure oploopt of ineens door overbelasting niet meer kunt doen wat je gewend bent. Meestal gaat deze klacht na een tijdje vanzelf over, of met hulp van een fysiotherapeut binnen de tijd die er staat voor het beschadigde weefsel om te genezen. In een aantal gevallen is dit echter niet het geval en blijven de pijnklachten bestaan. Er wordt dan gezegd dat de weefselschade al lang opgelost is en dat de pijn hier niet meer mee samenhangt maar hoe kan dat?

Lees meer >