“Ik hoopte dat na deze periode het allemaal gemakkelijker zou worden maar ik heb zoveel verschillende klachten.” Karin zit tegenover mij en onderdrukt een snik. Als fysiotherapeut help ik haar de conditie en kracht weer op te bouwen en behandel het oedeem in haar arm. We praten nog even na. Ik sla even een arm om haar heen. “Het is ook niet niks wat jij hebt meegemaakt. Laten we het eens hebben over jouw klachten.”
Karin de Graaf heeft vanwege borstkanker een periode achter de rug van chemotherapie, operatie en bestralingen. Ze heeft last van oedeem in haar arm, moeheid, hand- en voetklachten.
“Oké,” Karin gaat wat rechter zitten. “Heb je even? Het is een hele lijst.” Een zenuwachtige lach: “Sinds de chemotherapie heb ik last van mijn teennagels en de huid onder mijn voeten. Ik heb neuropathie, vermoeidheid, spijsverteringsklachten, onrust, slecht slapen. Ik ben afgevallen, ik weet niet hoe ik de dag door moet komen, ik word overal moe van.” Karin zucht.
Ik vertel haar: “Als fysiotherapeut zit ik in een netwerk dat ISOZzon heet. Dit staat voor Interdisciplinaire Samenwerking Oncologische Zorg in Zuid-Oost Nederland.” Karin kijkt mij vragend aan. “Dat zijn behandelaars dicht bij jou die op alle gebieden wat kunnen betekenen voor de oncologische patiënt. Zo weet ik dat een oncologisch voetzorgverlener in overleg met de behandelend arts zich over jouw nagels en voeten kan ontfermen. Een ergotherapeut kan jou helpen met het verantwoord organiseren van de dag; samen met jou gaat zij kijken wat jouw energie kost en energie geeft.”
“Dat lijkt me fijn” zegt Karin, “En sinds de chemotherapie is mijn smaak en reuk ook veranderd, eten vind ik niks meer aan”. “De gespecialiseerde diëtist kan je handige tips geven om het eten weer leuk te maken en het herstel te optimaliseren” vertel ik. “En wat je zei over neuropathie en verschillende andere klachten; een voetreflextherapeut masseert de voeten en het onderbeen, wat een goede ondersteuning is maar ook gewoon aangenaam en ontspannend kan zijn in deze periode. Er zijn dus best veel mogelijkheden. Er is nu ook Care for Cancer van Allerzorg. Daar kan je terecht bij een consulent, een ervaren oncologieverpleegkundige. Zij kan je advies en informatie geven en doorverwijzen.” Karin veert op, “Hoe weet je dit allemaal? En hoe kan ik deze behandelaars vinden die bij mij in de buurt zitten?“
“Dankzij het netwerk zijn er altijd gespecialiseerde en bevlogen behandelaars bij jou in de buurt. We hebben intensief contact en zijn gericht op precies deze zorg. Kijk eens op de website van ISOZzon. Daar vind je hun namen en uitleg wat ze voor jou kunnen betekenen.” We nemen afscheid. Karin gaat de website bekijken en ik ben blij dat ik haar heb kunnen helpen!
Landelijk wordt hard gewerkt om de beschikbare oncologische zorg beter inzichtelijk te maken. Regionale oncologische zorgnetwerken hebben daar een belangrijke functie in. Zij kunnen de schakel zijn tussen de patiënt en de nodige disciplines. Op de websites van OncologieZorgNetwerken en ISOZzon leest u er meer over.