Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker

Logo van ISOZzon

Op Wereldkankerdag delen we het aangrijpende verhaal van Karin de Graaf. Na chemotherapie, een operatie en bestralingen worstelt ze nu met oedeem, vermoeidheid en klachten aan handen en voeten. In dit artikel brengen we op Wereldkankerdag de waardevolle ondersteuning die netwerken zoals ISOZzon kunnen bieden om Karins last te verlichten en haar herstel te bevorderen onder de aandacht.

 

Ik hoopte dat na deze periode het allemaal gemakkelijker zou worden maar ik heb zoveel verschillende klachten.” Karin zit tegenover mij en onderdrukt een snik. Als fysiotherapeut help ik haar de conditie en kracht weer op te bouwen en behandel het oedeem in haar arm. We praten nog even na. Ik sla even een arm om haar heen. “Het is ook niet niks wat jij hebt meegemaakt. Laten we het eens hebben over jouw klachten.”

 

Karin de Graaf heeft vanwege borstkanker een periode achter de rug van chemotherapie, operatie en bestralingen. Ze heeft last van oedeem in haar arm, moeheid, hand- en voetklachten.

 

Oké,” Karin gaat wat rechter zitten. “Heb je even? Het is een hele lijst.” Een zenuwachtige lach: “Sinds de chemotherapie heb ik last van mijn teennagels en de huid onder mijn voeten. Ik heb neuropathie, vermoeidheid, spijsverteringsklachten, onrust, slecht slapen. Ik ben afgevallen, ik weet niet hoe ik de dag door moet komen, ik word overal moe van.” Karin zucht.

 

Ik vertel haar: “Als fysiotherapeut zit ik in een netwerk dat ISOZzon heet. Dit staat voor Interdisciplinaire Samenwerking Oncologische Zorg in Zuid-Oost Nederland.” Karin kijkt mij vragend aan. “Dat zijn behandelaars dicht bij jou die op alle gebieden wat kunnen betekenen voor de oncologische patiënt. Zo weet ik dat een oncologisch voetzorgverlener in overleg met de behandelend arts zich over jouw nagels en voeten kan ontfermen. Een ergotherapeut kan jou helpen met het verantwoord organiseren van de dag; samen met jou gaat zij kijken wat jouw energie kost en energie geeft.”

 

Dat lijkt me fijn” zegt Karin, “En sinds de chemotherapie is mijn smaak en reuk ook veranderd, eten vind ik niks meer aan”. “De gespecialiseerde diëtist kan je handige tips geven om het eten weer leuk te maken en het herstel te optimaliseren” vertel ik. “En wat je zei over neuropathie en verschillende andere klachten; een voetreflextherapeut masseert de voeten en het onderbeen, wat een goede ondersteuning is maar ook gewoon aangenaam en ontspannend kan zijn in deze periode. Er zijn dus best veel mogelijkheden. Er is nu ook Care for Cancer van Allerzorg. Daar kan je terecht bij een consulent, een ervaren oncologieverpleegkundige. Zij kan je advies en informatie geven en doorverwijzen.” Karin veert op, “Hoe weet je dit allemaal? En hoe kan ik deze behandelaars vinden die bij mij in de buurt zitten?

 

Dankzij het netwerk zijn er altijd gespecialiseerde en bevlogen behandelaars bij jou in de buurt. We hebben intensief contact en zijn gericht op precies deze zorg. Kijk eens op de website van ISOZzon. Daar vind je hun namen en uitleg wat ze voor jou kunnen betekenen.” We nemen afscheid. Karin gaat de website bekijken en ik ben blij dat ik haar heb kunnen helpen!

 

Landelijk wordt hard gewerkt om de beschikbare oncologische zorg beter inzichtelijk te maken. Regionale oncologische zorgnetwerken hebben daar een belangrijke functie in. Zij kunnen de schakel zijn tussen de patiënt en de nodige disciplines. Op de websites van OncologieZorgNetwerken en ISOZzon leest u er meer over.

 

Netwerk voor ondersteuning bij kanker

"

Longrevalidatie bij Funqtio

13 mei 2024

Deze week (13 t/m 18 mei) is de collecte week van het longfonds. Dit fonds heeft als missie: longziekten de wereld uit en bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. Funqtio draagt hier graag aan bij, zo kun je bij ons terecht voor longrevalidatie.

Lees meer >
Revalideren na een operatie bij Funqtio

Funqtio WORK-deelnemer Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen aan het woord…

2 mei 2024

Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen is een trotse deelnemer aan het Funqtio WORK-programma. We gingen in gesprek met Ralf Vaessen van Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen over hoe hun samenwerking met Funqtio Work de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers aanzienlijk heeft verbeterd. Hij deelt zijn ervaringen en de positieve impact van hun op maat gemaakte bedrijfszorgpakket op het bedrijf.

Lees meer >

De Funqtio Academy: De kracht van samen leren!

16 maart 2024

Door de constante ontwikkelingen in de fysiotherapie is het steeds belangrijker om onze krachten te bundelen. Binnen ons vakgebied worden we voortdurend geconfronteerd met nieuwe wetenschappelijke literatuur over screening, onderzoek, behandeltechnieken en innovaties binnen de fysiotherapie die onze patiëntenzorg positief kunnen beïnvloeden. Bij Funqtio vinden we het belangrijk dat onze professionals up-to-date blijven, samenwerken, kennis delen en persoonlijk kunnen groeien zodat we uniform als bedrijf hoogwaardige zorg kunnen blijven bieden.

Lees meer >

Digital Nomads bij Funqtio

5 maart 2024

Wij zijn Donja & Jeroen, musculoskeletaal manueeltherapeuten bij Funqtio B.V. en momenteel werkzaam als “digital nomads” in Midden- en Zuid-Amerika! Wij schrijven deze blog om jullie een kijkje te geven in ons (werk)leven voor 2024, terwijl we jullie graag iets vertellen over onze ervaringen tijdens de reis!

Lees meer >
Logo van ISOZzon

Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker

2 februari 2024

Op Wereldkankerdag delen we het aangrijpende verhaal van Karin de Graaf. Na chemotherapie, een operatie en bestralingen worstelt ze nu met oedeem, vermoeidheid en klachten aan handen en voeten. In dit artikel brengen we op Wereldkankerdag de waardevolle ondersteuning die netwerken zoals ISOZzon kunnen bieden om Karins last te verlichten en haar herstel te bevorderen onder de aandacht.

Lees meer >
Bekkenfysiotherapie in Venlo

Pijnklachten in de buik en het bekkengebied

1 februari 2024

Sommige mensen, zowel mannen als vrouwen, ervaren klachten in de onderbuik of het bekkengebied waarvoor geen duidelijke oorzaak kan worden gevonden. De klachten kunnen door een bekkenfysiotherapeut worden behandeld.

Lees meer >