Dry needling

Dry needling is een gespecialiseerde behandeling binnen de fysiotherapie of acupunctuur waarbij triggerpoints (spierknopen) aangeprikt worden met een naald.

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut die zich richt op de behandeling van spierklachten in het bewegingsapparaat. Wanneer massage of trainen onvoldoende helpt om spierknopen (myofasciale triggerpoints) te ontspannen is het mogelijk de triggerpoints aan te prikken met een dunne naald. Triggerpoints kunnen verantwoordelijk zijn voor diffuse, doffe of zeurende spierpijnen. Dry needling werkt direct op de spieren en is daardoor een heel andere behandeling dan acupunctuur. Vaak kan echter ook een combinatie van dry needling en acupunctuur zinvol zijn.

Het inbrengen van de dunne naald voelt u niet. Als de spierverharding aangeprikt wordt, kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort krampgevoel en kan gepaard gaan met lichte pijn. Daarna ontspant de spier zich meestal direct.

Dry needling is o.a. geschikt voor schouderklachten, bilklachten en kuitklachten. Vaak is dry needling een onderdeel van de gehele fysiotherapeutische behandeling. Bij Funqtio zijn Rob Peters en acupuncturiste Sandra Luijpers gespecialiseerd in dry needling. Denkt u dat dry needling ook iets voor u kan zijn? Neem dan contact met ons op!