fbpx

McKenzie therapie als rug therapie methode

 

Bij Funqtio helpen we u graag bij rug- en nekklachten, hernia in de nek en rug, schouder- en armpijn, heup- en beenpijn. Verschillende behandelmethodes, zoals rug therapie, kunnen hierbij helpen. Voor dergelijke klachten passen wij o.a. de McKenzie therapie toe. Hieronder leggen we u meer uit over de McKenzie therapie.

Wat is McKenzie therapie?
McKenzie is met name bekend voor zijn positieve werking bij mensen met klachten aan de wervelkolom en wervelkolom gerelateerde klachten zoals arm- en schouder pijn of bijvoorbeeld heupklachten.

Bij het eerste bezoek volgt er een vraaggesprek. Tijdens het uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek wordt er gekeken of de klacht zijn oorsprong in de wervelkolom heeft, het gewricht zelf betrokken is en of/ de pezen en spieren de mogelijke oorzaak zijn. Hier kan deze methode duidelijk in differentiëren en zo kan er ook een logische diagnose gemaakt worden waardoor de behandeling gericht toegepast kan worden. Doel is binnen 3 zittingen een duidelijke diagnose te hebben en met name te kijken wat de cliënt met één of twee simpele instructies zelf kan doen.

Hoe gaat de behandeling?

De fysiotherapeut gaat tijdens de McKenzie therapie bij de cliënt op zoek naar bewegingen die de klacht verergeren of verminderen. Typisch voor dit onderzoek zijn de veelvuldige herhalingen van verschillende bewegingsrichtingen. Ook gaat de fysiotherapeut op zoek naar uitstralende pijn. Deze pijn probeert de fysiotherapeut door middel van actieve bewegingen van de cliënt te centraliseren. Centraliseren wil zeggen dat de pijn in de armen of benen vermindert en de pijn terugtrekt naar bijvoorbeeld de rug. Na een duidelijke mechanische diagnose begint de behandeling gericht op de zelfredzaamheid van de cliënt. Je leert dan met slechts enkele eenvoudige oefeningen jouw klachten zelf te verbeteren om op die manier zo snel mogelijk te herstellen. Daarnaast zal er aandacht gegeven worden aan de houdingen en bewegingen in het dagelijks leven. De therapeut vult de therapie eventueel aan met andere manuele technieken, zoals mobilisaties of manipulaties.

Wil je meer weten over de Mc Kenzie therapie? Neem dan hier contact op.

Voor wie is het en wat kan je verwachten?
De zelfredzaamheid van de cliënt staat op de voorgrond. Dit houdt in dat de therapeut de cliënt tools wil geven waardoor hij zijn eigen behandelaar wordt en de regie over zijn klacht krijgt. Zo kan hij ook in de toekomst bij soortgelijke klachten op deze tools teruggrijpen en zich zelf behandelen. Dat scheelt tijd, kosten en afhankelijkheid.

De McKenzie therapie is geschikt voor iedereen met lage rug-, schouder- of nekklachten en mogelijke uitstralende pijn naar de armen of benen. Onze fysiotherapeuten zullen oefeningen voor u opstellen die vervolgens thuis op frequente basis uitgevoerd dienen te worden. De fysiotherapeuten zullen hierbij vertellen hoe vaak en wanneer deze oefeningen het beste uitgevoerd kunnen worden.

Mc Kenzie therapie valt onder fysiotherapie en wordt dan ook vergoed als fysiotherapie door de verzekering. 

 

          Mc Kenzie therapie

          door | dec 30, 2019