Selecteer een pagina
Oedeemtherapie
 

Oedeem is vochtopeenhoping in een deel van het lichaam.

De oorzaak hiervan is een stoornis in het lymfestelsel waardoor het weefselvocht onvoldoende wordt afgevoerd. Deze stoornis kan onder andere worden veroorzaakt door een operatie, bestraling of een ongeval. Het leidt tot een pijnlijk, tintelend en zwaar gevoel, spanning van de huid en zorgt voor een toename van de omvang van het lichaamsdeel. Lymfoedeem kan in het gehele lichaam voorkomen, maar komt het vaakst voor in armen en benen.

De behandeling bij oedeemtherapie begint met een intake waarbij de huidige situatie in kaart wordt gebracht. Hierna zal er samen een individueel behandelplan worden opgesteld. De verdere behandeling bestaat onder andere uit manuele lymfedrainage. Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die het vochtafvoerende systeem bevorderd. Daarnaast kan de behandeling bestaan uit compressietherapie, tapen, oefentherapie en advies.

Binnen Funqtio is Loes Aerts verantwoordelijk voor de fysiotherapeutische zorg bij patiënten met oedeem. Indien u denkt lymfoedeem te hebben, kunt u contact opnemen met uw huisarts of specialist. In overleg kunt u besluiten of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is.

Voor vragen en mogelijkheden over oedeemtherapie binnen Funqtio kunt u contact opnemen met de praktijk of rechtstreeks met Loes via loes@funqtio.nl.