Biodex-systeem
Het Biodex-systeem is een belangrijk hulpmiddel bij het in kaart brengen van sportblessures, blessurerisico’s en aandachtspunten voor een eventuele revalidatie. Het systeem is in staat heel nauwkeurig de spierkracht van de musculatuur rondom het knie- of het schoudergewricht te meten.
Deze meetgegevens zijn heel zinvol bij het herkennen van sterke punten en het gericht werken aan verbeterpunten.
Bij Funqtio analyseren we samen met jou (of jouw therapeut) de Biodex-resultaten en stellen we een persoonlijk revalidatieplan op, dat niet alleen focust op het huidige herstel maar ook op toekomstige doelen.
We streven naar een toekomst waarin je sterker en zelfverzekerder bent. Met de ondersteuning van Biodex is dit toekomstbeeld goed haalbaar. Samenwerken aan jouw herstel met de beste inzichten en zorg betekent dat elk deel van jouw revalidatieverhaal met vertrouwen kan worden benaderd en gevierd.
Waarom kan het Biodex-systeem een toegevoegde waarde zijn voor jou?
- Het biedt de patiënt en therapeut specifieke aanknopingspunten voor de revalidatie.
- Je wilt jouw verbeterpunten nauwkeurig in beeld hebben gebracht.
- De data kan worden gedeeld met andere disciplines, denk aan bijvoorbeeld orthopeden, huisartsen en sportartsen.

Wanneer zetten we de Biodex krachtmeting in?
De Biodex wordt vooral gebruikt bij knie- en schouderrevalidatie. Patiënten ondergaan een eerste krachtmeting zo’n 6 maanden na de operatie.
Voor patiënten met een kruisbandtraject volgen metingen na 9, 12 en mogelijk 18 maanden, inclusief sprongtesten. Na een schouderoperatie worden ook herhaaldelijk Biodex-metingen uitgevoerd.
Wat meet je tijdens de Biodex krachtmeting?
Tijdens een Biodex krachtmeting worden metingen uitgevoerd bij verschillende bewegingssnelheden: 60, 180 en 300 graden per seconde. Het systeem meet ook het verschil in kracht tussen de linker- en rechterkant van het lichaam, evenals de verhouding tussen de spieren aan de voor- en achterzijde van een gewricht.
Tijdens de meting worden verschillende belangrijke parameters in kaart gebracht. De onderstaande parameters/informatie helpen bij het beoordelen van spierfunctie, balans, en symmetrie, wat cruciaal is voor het ontwikkelen van gerichte revalidatie- of trainingsprogramma’s.
- Maximaalkracht: Dit is het hoogste gewicht dat een spier in één keer kan tillen. Het vertelt ons hoe sterk een spier is bij een maximale inspanning. Belangrijk voor zowel topsporters als in de revalidatie, omdat het aangeeft hoeveel belasting een spier aankan.
- Spieruithoudingsvermogen: Dit gaat over hoe lang een spier kan blijven werken voordat hij moe wordt. Als een spier een actie vaker achter elkaar kan uitvoeren of lang een bepaalde kracht kan vasthouden, heeft die een goed uithoudingsvermogen. Dit is vooral handig om te weten voor activiteiten die lang duren.
- Explosieve kracht (Torque): Hier kijken we hoe snel een spier kracht kan opbouwen. Het is belangrijk voor acties die snel en krachtig moeten zijn, zoals een sprong of een sprint. Goede explosieve kracht betekent dat een spier snel kan reageren en hard kan werken, wat in veel sporten van pas komt.
Revalideer je bij een andere praktijk?
Als je elders revalideert maar toch een meting bij Funqtio wilt, kan dat altijd. We gebruiken de Biodex regionaal om sporters te helpen bij hun herstel. Na de meting ontvang je een uitgebreid adviesrapport, dat ook met je externe therapeut of orthopeed wordt besproken voor verdere samenwerking in je herstel.
Biodex voor sportclubs
We zijn ervan overtuigd dat de Biodex niet alleen van meerwaarde is binnen de revalidatie, maar ook interessant kan zijn voor spelers en coaches van sportverenigingen. Het systeem biedt namelijk nieuwe inzichten die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden binnen het huidige krachtschema.
Of je nu een professionele atleet bent of gewoon actief bent in een lokale sportclub, de Biodex kan helpen bij het optimaliseren van prestaties en het voorkomen van blessures.