Verschijnselen
Veel vrouwen krijgen in hun leven te maken met een verzakking. Verzakkingsklachten kunnen bestaan uit een zwaar gevoel in de onderbuik of rug of een ‘balgevoel’. In de meeste gevallen nemen de klachten in de loop van de dag toe. Verzakkingsklachten kunnen gepaard gaan met:
- Blaas- of plasproblemen (moeite met uitplassen, ongewild unrineverlies, terugkomende blaasontstekingen, vaak naar het toilet moeten).
- Problemen met de ontlasting (obstipatie, incontinentie voor windjes of ontlasting, frequente of loze aandrang).
- Pijn of problemen met vrijen. Vrouwen ervaren dat er ‘iets’ in de vagina zit waardoor penetratie belemmerd wordt.
- Vaginale geluidsvorming.
Deze klachten worden ook wel bekkenbodemklachten genoemd. Soms komen verschillende klachten tegelijkertijd voor. Dit is het geval wanneer meerdere organen tegelijkertijd verzakken.
Oorzaken
Een verzakking ontstaat wanneer de bekkenbodemspieren onvoldoende draagkracht hebben om de druk van de buik op de bekkenbodem op te vangen. Het kan zijn dat de bekkenbodemspieren niet goed functioneren. Ze kunnen te gespannen zijn, te zwak, of ze spannen niet op het juiste moment aan. Ook kan ook de buikdruk zijn toegenomen. Meestal spelen meerdere factoren een rol:
- Overbelasting van de bekkenbodem door bijvoorbeeld overgewicht, chronisch hoesten, zwaar werk, obstipatie, zwangerschap en bevallingen.
- Verzwakking van de bekkenbodem door neurologische beschadiging, scheuren of aangeboren zwakheid van spieren of bindweefsel.
- Veroudering doordat de hormoonproductie verminderd na de overgang.