fbpx

De foamroll als masseur: wat is het en hoe kan ik het gebruiken?

Als je last hebt van spieren die vast lijken te zitten, kun je langs gaan bij een fysiotherapeut. Die kan je helpen om de vervelende pijn weg te krijgen. Maar soms kan het fijn zijn om tussendoor zelf ook te zorgen voor wat extra ontspanning voor je spieren. Dan kun je met de foamroller aan de slag! Wij leggen je graag uit wat het is en hoe jij het kunt gebruiken.

Zelf masseren
Met behulp van foamrolling kun je zelf je spieren masseren. Hiervoor gebruik je een speciale foamroller of een massagebal. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Hoe harder het materiaal, hoe intenser je ermee kunt masseren.

Perfect tegen spierpijn
Heb je last van spierpijn? Met de foamroller zet je druk op je spieren en het weefsel daar omheen. Daardoor neemt de spanning af. Dat kan ook weer goed zijn voor je houding tijdens het sporten bijvoorbeeld. Als je namelijk veel spanning op een bepaalde spier hebt, kun je sommige bewegingen niet goed maken.

Triggerpoints raken
Net als bij massage en bijvoorbeeld dry needling, kun je zelf met de foamroller ook op zoek gaan naar triggerpoints in je lichaam. Een triggerpoint is een knoop in een spier, die pijnlijk is. Zorg dat je de triggerpoint raakt met de foamroll of massagebal en hou de spanning dan even vast. Gevolg: de triggerpoint ontspant en je kunt weer vrijer bewegen.

Hoe gebruik je de foamroll?

1) Leg de foamroll op de grond en rol er langzaam met een spiergroep overheen. Bijvoorbeeld met je benen. Zorg ervoor dat je niet direct met je hele gewicht op de foamroller leunt, maar bouw het rustig op.

2) Zoek pijnlijke punten op: de eerder genoemde triggerpoints. Raak die punten en zet de spier onder druk. Houd dit ongeveer 20 seconden vast! Probeer ondanks de pijn de spier toch te ontspannen.

Wordt de druk minder? Dan ben je goed bezig! Het kan zijn dat je zelf niet genoeg druk kunt zetten om de triggerpoints te laten ontspannen. Maak dan een afspraak met één van onze fysio’s, zij kunnen je verder helpen.