fbpx

Van 5 tot 11 april is het Hartweek,  de collecteweek van de Hartstichting. Helaas gaan door het Coronavirus de collectes niet door. Toch is het goed om in deze week extra aandacht te hebben voor hart-, en vaatziekten.

Zoals u kunt zien in onderstaande afbeelding zijn de gevolgen van hart- en vaatziekten groot. We zien in onze praktijk dan ook veel mensen met bijvoorbeeld hartfalen, etalagebenen of mensen die een beroerte of hartinfarct hebben doorgemaakt.

In dit artikel kunt u lezen wat onze gespecialiseerde hart-, vaat-, longfysiotherapeuten (aangesloten bij Chronisch ZorgNet)  voor deze mensen kunnen betekenen.

Etalage benen

Als mensen last hebben van etalage benen dan is er sprake van vaatvernauwing in de benen. Mensen ervaren pijn in de benen tijdens het lopen en moeten dan even blijven staat tot de pijn is weggezakt. De meest effectieve therapie bij deze vaataandoening is looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Looptherapie een van de meest effectieve therapieën binnen de fysiotherapie. We kunnen een vooruitgang van de loopafstand van bijna 100% na 3 maanden garanderen!

Hartinfarct

Het doormaken van een hartinfarct is een heftige gebeurtenis. Vaak zijn mensen nadien onzeker over lichamelijke inspanning. Signalen als kortademigheid of druk op de borst veroorzaken angst. Daarnaast hebben mensen is vaak de conditie flink afgenomen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut leren mensen wat de juiste intensiteit van inspannen is en raakt men de onzekerheid over het lichaam kwijt.

Hartfalen

Hartfalen is een complexe aandoening. Het hart pompt bij patiënten met hartfalen minder bloed rond dan normaal. Deze groep patiënten kan zeer veel baat hebben bii fysiotherapie, maar goede begeleiding door een ervaren hart-, vaat-, longfysiotherapeut is echt noodzakelijk.  Met de goede begeleiding kan bijvoorbeeld kracht en uithoudingsvermogen worden getraind.

Beroerte

Ook een beroerte valt onder de hart- en vaatziektes. Het doormaken van een beroerte is een zeer ernstige gebeurtenis. Zeker als het om een ernstige beroerte gaat, kunnen de gevolgen groot zijn. Er kunnen problemen met spraak, geheugen, en in het bewegen optreden. Het uitvoeren van dagelijkse activiteiten kan zeer problematisch worden. Vaak revalideren deze patiënten eerst in een revalidatiecentrum voor ze naar huis komen. Maar ook thuis is het belangrijk om verder te gaan met trainen en oefenen. Vaak hebben mensen langdurige begeleiding van logopedisten, ergotherapeuten en gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zij helpen om de conditie weer op te bouwen, balans te verbeteren of om dagelijkse activiteiten weer makkelijker uitvoerbaar te maken.