fbpx

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Vrouwen ervaren deze vorm van spanningshoofdpijn vaker dan mannen.

Sommige mensen ervaren deze vorm van hoofdpijn al op jonge leeftijd (kinderen / pubers) maar het kan zich ook op pas op latere leeftijd manifesteren. In welk geval dan ook, de hoofdpijn wordt meestal ervaren als drukkend, trekkend of een stekend bandgevoel achterin het hoofd, de voorkant van het hoofd, bij de slapen of als een helm om het hoofd.

De hoofdpijn kan continu zijn van de ochtend tot en met de avond en zelfs s ’nachts. Soms spelen er ook tegelijk nekklachten op maar dit hoeft niet.

Oorzaken spanningshoofdpijn

Je kunt al jaren last hebben van hoofdpijn en misschien enige vermindering ervaren door de inname van medicatie. Echter op lange termijn is dit geen goede oplossing voor de hoofdpijn en bovendien niet wenselijk. Medicijnen kunnen verschillend vervelende bijwerkingen hebben. Op Foto’s of MRI scans zijn slechts zelden afwijkingen te zien die de hoofdpijnklachten kunnen verklaren.

Regelmatig komt het voor dat mensen met migraine deze hoofdpijn er nog bij krijgen, maar hij voelt anders aan dan een echte migraine, ook al bestaat er enige overlap van klachten (bijv. misselijkheid bij overgevoeligheid licht of geluid).

Triggers van hoofdpijn kunnen zijn: stress, slaapgebrek, spanning, overbelasting, te weinig drinken en eten , piekeren en malen, soms eerder doorgemaakte fysieke en /of non fysieke trauma’s.

Voor vragen over spanningshoofdpijn of een behandeling kun je terecht bij onze manueel therapeuten: Maddy Lutgens, Rob Peters of Melvin Pitz.

Neem dan hier contact op. Wij helpen u graag! 

Fysiotherapie helpt tegen hoofdpijn

Geregeld kunnen we mensen met veel last van hoofdpijn helpen door manuele therapie .

De hierin gespecialiseerde fysiotherapeut probeert tijdens de intake te achterhalen welk type hoofdpijn bij u aanwezig is en of deze eventueel door middel van manuele therapie behandelbaar is. Ook kijkt de fysiotherapeut welke onderliggende factoren hieraan bijdragen en deze bespreken we met u om de hoofdpijn tegen te gaan.

In tweede instantie probeert de therapeut door middel van een specifiek lichamelijk onderzoek te achterhalen of de bron of één bron van de hoofdpijn uit uw wervelkolom komt waarbij dit met name vaak de nek of de hoger gelegen delen in de nek zijn. Deze zijn namelijk in staat om via bepaalde zenuwbanen hoofdpijn te veroorzaken als deze niet voldoende bewegelijk en overgevoelig zijn.

Komt de hoofdpijn 100% uit de nek, dan wordt deze ook wel “cervicogene hoofdpijn” genoemd. In de regel kunnen we deze cervicogene hoofdpijn goed behandelen.

Behandeling van de hoofdpijn

Constateert de therapeut een relatie tussen de wervelkolom (nek) en uw hoofdpijn dan gaan we proberen de mechanische stoornis op te heffen en te bespreken met de cliënt. We geven tips wat u zelf hieraan kunt doen om de hoofdpijn te verminderen. Hierbij is een goede samenwerking van de fysiotherapeut en de cliënt de meest effectieve behandeling!

Gemiddeld neemt de spanningshoofdpijn binnen 4 tot 6 sessies voldoende af is onze ervaring bij Funqtio. Funqtio heeft in de loop der jaren zeer veel ervaring opgebouwd met de behandeling van spanningshoofdpijn. Wilt u hier meer over weten? Neem dan hier contact op. Wij helpen u graag!