fbpx

Wat betekent hyperventilatie letterlijk? Hyper: te veel, in overdreven mate en ventilatie: luchtverversing

Hyperventilatie betekent dus te veel en te snel in- en uitademen. Dit kan zich uiten in een acute hyperventilatie aanval die welbekend is, of zich uiten in een meer sluipende vorm: chronische hyperventilatie. Deze variant is niet zo duidelijk zichtbaar en je bent je er zelf vaak niet altijd van bewust. 

Ademhalen is iets dat vanzelf gaat en waar je geen controle over hoeft te hebben. Dat de ademhaling wordt beïnvloedt is dan ook een reactie op iets dat gebeurt, iets dat het lichaam ziet als gevaar (bijv. spanning/stress, angstklachten, trauma).

Hoe herken je hyperventilatie?

Zoals hierboven beschreven bestaan er dus een acute variant en een chronische variant.

De acute variant herken je wanneer iemand letterlijk snakt naar adem. Deze adem zit heel hoog en de persoon ervaart onder andere dat hij geen lucht kan halen, dit geeft paniek wat de adem nog meer bemoeilijkt. Vaak wordt er dan een papieren zakje gebruikt om weer controle te krijgen.

De chronische variant zie je vaak op het eerste oog niet goed. Het uit zich vaak, meestal na jaren, in allerlei vage klachten als duizeligheid, gespannen spieren, onrust in het lijf, tintelingen, slecht slapen, vermoeidheidsklachten, angstklachten, bonzen van het hart, druk op de borst, piekeren en nog veel meer.

Diagnose

Herken jij klachten zoals gespannenheid, steken of bonzen van rondom het hart, benauwd gevoel of stijfheid van vingers en/of rond de mond. Meld je dan aan voor een intakegesprek bij Danella Maas onze psychosomatisch fysiotherapeute. Door middel van een uitgebreide vragenlijst, een fysiek onderzoek en het analyseren van het adempatroon wordt de diagnose gesteld door onze specialist. 

Behandeling van hyperventilatie bij Funqtio

De behandeling bestaat uit een holistische aanpak. Dit betekent dat zowel de fysieke klachten, alsook de mentale klachten een plek krijgen in het behandeltraject. Samen gaan we kijken naar de signalen die het lijf je gegeven heeft, en hoe je deze beter kunt herkennen. Daarnaast kijken we naar de stressoren, wat triggert nu die onrust in je lijf? Zo leer je herkennen wat jouw grenzen zijn en krijg je daarnaast ook handvatten aangereikt om die grenzen te bewaken. 

Je herkent dan eerder wanneer je hyperventileert en weet wat je kunt doen om er adequater mee om te gaan. De signalen zie je uiteindelijk als iets dat helpend is, iets dat het lijf je wil duidelijk maken en niet als iets beangstigends. 

Heb jij of een familielid last van hyperventilatie en wil je meer weten over hyperventilatie? Of heb je interesse in een intake bij onze psychosomatisch fysiotherapeute, neem dan hier contact met ons op voor een afspraak. Dan kunnen we samen kijken hoe we jou het beste kunnen ondersteunen in je herstelproces.