fbpx

Bijna iedereen is wel bekend met het revalidatieproces na een operatie. De operatie is achter de rug, er is/was iets kapot en dit is nu hersteld of vervangen. Wanneer er een operatie heeft plaatsgevonden is het de noodzaak weer aan te sterken om terug te kunnen keren naar de normale dagelijkse activiteiten. De relevantie van het trainen vóór een operatie is helaas nog onvoldoende bekend onder veel mensen. We noemen dit ook wel preoperatief trainen.

Conditioneel sterk je operatie door

Uit recente onderzoeken komt naar voren dat de mensen die voor hun operatie drie keer per week kracht- en conditietraining doen, eerder in dezelfde conditie zijn als de mensen die niet trainen voor een operatie. Dit soort programma’s bestaan al verschillende jaren. Een enorme hoeveelheid bewijs toont aan dat conditioneel sterke patiënten met een gezonde levensstijl een operatie beter doorstaan. Naast een snellere revalidatie blijkt preoperatief trainen een groot positief effect te hebben op complicaties. De kans op complicaties wordt gehalveerd wanneer patiënten vier weken voor de operatie al beginnen met trainen.

Het effectief verbeteren van de conditie en kracht van de patiënt dient afgestemd te worden op de persoonlijke situatie waarin de patiënt verkeerd. Iemand die een nieuwe schouderprothese krijgt heeft immers een ander trainingsvereiste dan een actieve sporter met een nieuwe kruisband.
De tijd voorafgaand aan de operatie wordt door middel van preoperatieve training nuttig besteed. Zelfredzaamheid, het fitter voelen en motivatie hebben om goed te revalideren zijn gevolgen van een goed preoperatief trainingsprogramma.

Preoperatief trainingsprogramma op maat

De trainingen worden samengesteld door een van de fysiotherapeuten, met daarbij de indien nodige specialisaties zoals bijvoorbeeld sport-, manueel- en/of geriatriefysiotherapie. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheden en beperkingen van de patiënt. Naast de begeleiding en trainingen op locatie wordt er ook een programma voor thuis samengesteld. Thuis is er voor de patiënt immers zelf de meeste winst te halen voorafgaand aan de operatie. Daarnaast kun je je herstel bevorderen door gebruik te maken van voedingssupplementen, zoals door het gebruik van vitamine C.

Wil jij meer informatie over wat een preoperatief trainingsprogramma voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op voor meer informatie over preoperatief trainen.