fbpx

De runners knee (oftewel lopers knie) ontstaat vanuit een overbelasting, bijvoorbeeld door het starten met hardlopen of veranderingen in het trainingsschema, kunnen irritatie en pijnklachten ontstaan rondom de buitenzijde van de knie. Hier ligt de aanhechting van een grote peesplaat die gevormd wordt door twee spieren vanuit het bovenbeen. Na langdurige trekbelasting kan irritatie ontstaan die pijnklachten veroorzaken. Deze blessure komt voornamelijk voor bij hardlopers en er zijn verschillende redenen:

  • Een verkorting van de spieren aan de buitenzijde van het bovenbeen waardoor er meer compressie plaatsvindt.
  • Spierzwakte van de bil- en bovenbeenspieren. Hierdoor heb je minder controle tijdens de landingsfase en kan de knie constant in een valgus positie (naar binnen gedraaide stand) terechtkomen.


Hoe herken je een runners knee?

Herkenbare klachten zijn een doffe tot scherpe, stekende pijn aan de buitenzijde van de knie, pijn bij het licht buigen van de knie en/of een gevoel van inzakken in de heup. De pijnklachten starten meestal iedere training rond hetzelfde moment. De klachten kunnen doortrekken tot aan de bovenzijde van het onderbeen. Deze klachten treden voornamelijk op tijdens het traplopen en/of het hardlopen. Kenmerkend voor een runnersknee is dat de klachten geleidelijk ontstaan en progressief toenemen. Allereerst zullen ze na afloop van een activiteit zeurend beginnen en vervolgens kunnen deze klachten zich ontwikkelen tot pijnklachten merkbaar tijdens alledaagse activiteiten.

Hoe behandel je een runners knee?

De diagnose van de klacht wordt gesteld aan de hand van een aantal vragen tijdens een intakegesprek bij Funqtio en aanvullend lichamelijk onderzoek met specifieke testen en eventueel aanvullend onderzoek door middel van echografie.

De behandeling bestaat naast voorlichtingen en goede leefstijladviezen uit:

  1. Rekoefeningen;
  2. Core stability training;
  3. Verbetering van je looptechniek door middel van loopscholing;
  4. Reductie van risicofactoren;
  5. Opstarten van actieve fysiotherapeutische oefentherapie.

Indien nodig kan in onze praktijk gebruik gemaakt worden van shockwave therapie, triggerpoint therapie en/of dry needling therapie. Daarnaast werken wij samen met (sport)podotherapeuten die ondersteuning kunnen aanbieden door middel van aangepaste schoenzolen en/of advies in sportschoenen.

Als u last heeft of denkt te hebben van een lopersknie of runners knee, neem gerust contact op met ons om een behandeltraject te starten en/of meer informatie over uw klachtenbeeld te verkrijgen.