fbpx

Veel sportclubs in Venlo starten weer aan de voorbereiding van een nieuw seizoen. Daarnaast zijn er veel mensen die -na de vakantie- het lopen, rennen of wielrennen weer oppakken. Sporten is goed voor het lichaam en de geest. Dat er ook schade aan het lichaam kan ontstaan door ondoordacht beoefenen van een sport realiseert zich lang niet iedereen. Ieder jaar lopen ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders een sportblessure op. De helft daarvan heeft behandeling nodig!

Het kan iedereen gebeuren

Omdat er veel onwetendheid is over sportblessures geeft Funqtio uit Venlo graag meer informatie over sportblessures. Deze pagina heeft als doel informatie en zinvolle tips te geven aan de startende- maar ook de geoefende sport-man-vrouw en kind. Veel sportblessures kunnen we met goede voorlichting en begeleiding namelijk relatief eenvoudig voorkomen. En voorkomen is altijd beter dan genezen.

Hoe ontstaat een sportblessure?

Voordat we bekijken hoe sportblessures voorkomen kunnen worden, is het handig om eerst even uit te legen hoe en waarom sportblessures ontstaan. Feitelijk ontstaat een sportblessure bij een verkeerde beweging/belasting of overbelasting van het lichaam:

  • Een spier rekt net te ver uit
  • Een pees of spier scheurt
  • Een bot breekt (bot fractuur)
  • Een gewricht wordt de verkeerde kant op geduwd of getrokken (en kantelt daarmee in verkeerde richting)

Een sportblessure heeft echter altijd één of meer onderliggende oorzaken, zoals een slechte lichamelijke conditie, overgewicht, geen/te weinig voorbereiding, bekken scheefstand, een verkeerde lichaamshouding, een verkeerde voetstand, slecht of verkeerd materiaal (bijvoorbeeld slecht schoeisel) of een te hoge belasting tijdens de training/competitie. Uiteraard kan een blessure ook acuut ontstaan door een botsing, val of klap.

Welke schade kan een sportblessure veroorzaken?

Het is belangrijk om stil te staan bij de mogelijke gevolgen van een sportblessure. Dit is niet bedoeld als bangmakerij, maar om aan te geven hoe belangrijk het is om zo veilig en verantwoord mogelijk een sport te beoefenen. Sportblessures kunnen namelijk aanleiding zijn voor een ziekenhuisopname en in extreme gevallen zelfs resulteren in het nooit meer kunnen sporten door een blijvende beschadiging aan botten, kraakbeen en/of spieren, zoals peesblessures, shin splints (beenvliesontsteking), spierruptuur (scheuring van een spier), bandletsel (over-rekking van of scheuren van enkel-of kniebanden). Schakel daarom tijdig een expert in!

Hoe kun je een sportblessure voorkomen?

#1: Warming-up en coolingdown

Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop op gang komt en de spieren en pezen goed warm worden. Ook stofwisselingsprocessen verlopen ook sneller waardoor je spieren sneller aan de nodige zuurstof en energie komen.

#2: Opbouw sporttraining

Om blessures tijdens de sporttraining te voorkomen, is het van belang om je fitheid af te stemmen op de belasting tijdens de training. Trainers van teams hou er rekening mee dat de spelers vaak 2 maanden rust hebben gehad. Bouw de trainingen rustig op!

#3: Conditietest

Organiseer als trainer aan het begin van de voorbereiding een conditietest. Dan weet je in hoeverre je spelers/speelsters kunt belasten tijdens de trainingen. Funqtio kan hierbij –gratis- ondersteunen. Onze sportfysiotherapeuten Jeroen Hutjens, Rob Peters, John van Bussel, Susan Delsing en Sven Huijs staan voor je klaar! Maak vrijblijvend een afspraak.

#4: Een goede en gezonde levensstijl

Blijf op gewicht en eet gezond (volgens de schijf van 5). Dit zal je prestaties verbeteren en veel blessures voorkomen. Verder zal je tijdens het sporten vocht verliezen. Het is daarom belangrijk om gedurende de dag, tijdens en na het sporten goed te drinken.

#5: Draag goede sportschoenen

Let hierbij op het draagcomfort, de stabiliteit, maar ook op de schokdemping en grip van de schoen. Schakel eventueel een gespecialiseerde, podologisch geschoolde schoenleverancier in voor advies op maat.

#6: Doe een sportmedisch onderzoek

Tijdens dit onderzoek wordt onderzocht hoe gezond je bent en waartoe je lichaam in staat is. Na het onderzoek kan de sportarts adviezen geven over het voorkomen van blessures en inzicht geven in de sporten die voor jou geschikt zijn.

Wie kan jou helpen?

Natuurlijk zijn niet alle blessures te voorkomen door de juiste voorbereiding en training. Bij het oplopen van een blessure is het in elk geval belangrijk om onderscheid te maken tussen een blessure die plotseling ontstaat (acute blessure) en een blessure die langzaam komt opzetten (chronische blessure). Vervolgens is het zaak om een specialist in te schakelen die je verder kan helpen bij de behandeling en het herstel van de blessure.

Het maakt hierbij niet uit of het om een recreatieve sport gaat of om topsport. Funqtio beschikt over indoor- en outdoorfaciliteiten in Venlo en Tegelen om de sporter optimaal te begeleiden. Zo behoort sportspecifieke training op het veld tot de mogelijkheden bij (langdurige) revalidatietrajecten. Funqtio is nauw betrokken bij verschillende sportclubs in de regio. Er is onder andere een goed contact met voetbalclubs uit Venlo (FCV Venlo, Irene, TSC ’04, Venlosche Boys en VCH) en hockeyclubs en handbalclubs uit Venlo.

Wat vergoedt de zorgverzekering?

  • Fysiotherapeut: wordt in het geval van sportblessures alleen voor jongeren gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering
  • Volwassen zullen een aanvullende verzekering moeten afsluiten om voor vergoeding in aanmerking te komen.
  • Sportarts: kan indien gewenst worden ingeschakeld voor sportmedisch advies en onderzoek. Dekking vindt plaats via de aanvullende zorgverzekering.

Zorg dat je zelf op de hoogte bent van de polisvoorwaarden van je zorgverzekeringspakket. Hierin staat het aantal behandelingen dat je vergoed krijgt. Funqtio heeft contracten met alle zorgverzekeraars, we declareren rechtstreeks bij je verzekeraar. Klik hier om vrijblijvend een afspraak te maken met één van onze sportfysiotherapeuten.

We wensen jou een blessurevrij en succesvol sportjaar toe!