Corona revalidatie: Ervaringen van de huisarts (Huis van Noord)

Huis van Noord bedrijfspand Venlo

Een van de huisartsen in ons gezondheidscentrum deelt haar persoonlijke verhaal met ons.

De hoofdschakel in de multidisciplinaire Corona revalidatie

Als huisarts zie ik veel patiënten die Corona hebben doorgemaakt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou na besmetting met het Coronavirus de hersteltijd twee tot zes weken zijn, inmiddels is duidelijk dat het virus patiënten maanden na de infectie nog in zijn greep kan houden. Met restverschijnselen die het hele lichaam en geest kunnen treffen. En zo onvoorspelbaar als de ziekte verloopt, zo grillig is ook het na traject. Wie milde klachten heeft gehad kan zomaar maanden last houden, wie ernstig ziek is geweest kan zomaar probleemloos opknappen.

 

Het verbaast mij nog steeds hoe lang een aantal mensen last hebben van de gevolgen, zelfs als ze nauwelijks ziek zijn geweest. Mensen kampen na maanden nog met kortademigheidsklachten, concentratieproblemen, geheugenverlies, verlies van ruik- en smaakstoornissen en/of moeite met prikkelverwerking. Voor veel mensen is het lastig om hun rol als ouder of werknemer weer goed te vervullen.

 

Start revalidatie met Covid training fysiotherapeut

Als huisarts voel je je machteloos want we wisten niet dat de ziekte zo’n nasleep kon hebben. Ik adviseer mensen goed naar signalen van het lichaam te luisteren, overbelasting maakt de klachten vaak alleen maar erger. Het is van belang om na herstel van het virus snel te starten met revalidatie, zodat de patiënt zijn dagelijkse bezigheden weer zo snel mogelijk kan hervatten. Het is aan te raden te starten met Covid training bij de fysiotherapeut, de patiënt is langdurig inactief geweest en klachten zoals benauwdheid, kortademigheid of conditie- en krachtverlies kunnen begeleid worden door de Covid geschoolde fysiotherapeut. Lees hier meer over Covid training fysiotherapie.

 

Samenwerking zorgverleners belangrijk

In ons gezondheidscentrum zien we dat de samenwerking tussen zorgverleners heel goed werkt. Zo’n revalidatietraject kan bij ons gestart worden. De ergotherapeut gaat met de patiënt kijken naar hoe om te gaan met belasting en belastbaarheid, werkhervatting en de energie verdeling in dagelijkse activiteiten. Als je namelijk weet welke prikkels je het meest uitputten en waar je van ontspant dan kun je je energie beter verdelen.

 

Verder geven ze cognitieve training bij eventuele geheugen- of concentratieproblemen. Ook verwijs ik mensen naar de psychosomatische fysiotherapeut om te leren ontspannen en om lichaamssignalen eerder en beter te begrijpen. Samen met een gespecialiseerde Covid fysiotherapeut wordt een persoonlijke beweegprogramma opgestart op de persoonlijke mogelijkheden en doelen.

 

Terug op uw oude niveau na Corona

We staan als zorgverleners voor de uitdaging om de mensen met langdurige klachten na Corona zo goed mogelijk te helpen. Als huisarts ben ik blij dat zoveel disciplines in de eerste lijn zich zo snel in deze nieuwe ziekte hebben verdiept. Samen gaan ze aan de slag de kwaliteit van leven zo snel mogelijk weer te herstellen. Zo proberen wij, samen, de last van Covid patiënten zo laag mogelijk te krijgen. Zodat iedereen weer op zijn oude niveau komt.

 

Heeft u klachten als gevolg van Corona? Dankzij onze gespecialiseerde Covid fysiotherapeuten kunnen wij u helpen. Neem hier gerust vrijblijvend contact op.

 

Huisartsen Team Huis van Noord

"

Schouderrevalidatie bij Funqtio

24 juni 2022

Binnen Funqtio zien we veel schouderrevalidatie, zowel postoperatieve klachten als klachten die plotseling ontstaan en uiteindelijk een langdurig probleem worden.

Lees meer >
Hardloper

Niet van een leien dakje

17 juni 2022

Tja, en dan ben je opeens zowat vaste klant bij Funqtio. Je bent een beetje aan het transformeren van jonge kaas, via kaas, naar de wat belegen kaas met alle lichamelijke ongemakken die daarbij horen…

Lees meer >
Rob Peters

Fysiotherapie, maar dan sexy

9 juni 2022

In het kader van het tienjarig jubileum vragen we de oprichters van Funqtio de kleren van het lijf. Al eerder gingen we in gesprek met Jeroen Hutjens. Nu is het de beurt aan Rob Peters. In een openhartig gesprek neemt hij ons mee naar het verleden, heden én de toekomst van Funqtio.

Lees meer >
Jeroen Hutjens

Een zoektocht met een verrassende wending

8 juni 2022

In tien jaar tijd is Funqtio uitgegroeid naar een begrip in de regio. Een gevestigde naam op het gebied van fysiotherapie, sportrevalidatie en manuele therapie. In de bekwame handen van ‘het brein’ en ‘het kloppend hart’ van de praktijk, heeft Funqtio haar vleugels de laatste jaren uitgeslagen. The sky is the limit moeten Jeroen Hutjens en Rob Peters gedacht hebben.

Lees meer >
Funqtio vitaliteitsmanagement

Keurmerk Fysiotherapie behaald!

7 juni 2022

De praktijken van Funqtio zijn tijdens de audit op 18 mei jl. beoordeeld met een uitmuntende score en hebben het Keurmerk Fysiotherapie behaald.

Lees meer >
Funqtio Team Roparun Landgraaf

ROPA-run 2022 | Running4live Venlo

31 mei 2022

“Op 4, 5 en 6 juni vindt dit jaar weer de ROPA-run plaats. De ROPA-run is in onze provincie nauwelijks bekend, behalve bij deelnemers of bekenden daarvan. Ook  zullen de doelen die geld krijgen ervan gehoord hebben, maar verder weet bijna niemand wat het is.  Vandaar dit berichtje om wat meer bekendheid te genereren.” Aldus John van Bussel

Lees meer >