Corona revalidatie: Ervaringen van de huisarts (Huis van Noord)

Huis van Noord bedrijfspand Venlo

Een van de huisartsen in ons gezondheidscentrum deelt haar persoonlijke verhaal met ons.

De hoofdschakel in de multidisciplinaire Corona revalidatie

Als huisarts zie ik veel patiënten die Corona hebben doorgemaakt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou na besmetting met het Coronavirus de hersteltijd twee tot zes weken zijn, inmiddels is duidelijk dat het virus patiënten maanden na de infectie nog in zijn greep kan houden. Met restverschijnselen die het hele lichaam en geest kunnen treffen. En zo onvoorspelbaar als de ziekte verloopt, zo grillig is ook het na traject. Wie milde klachten heeft gehad kan zomaar maanden last houden, wie ernstig ziek is geweest kan zomaar probleemloos opknappen.

 

Het verbaast mij nog steeds hoe lang een aantal mensen last hebben van de gevolgen, zelfs als ze nauwelijks ziek zijn geweest. Mensen kampen na maanden nog met kortademigheidsklachten, concentratieproblemen, geheugenverlies, verlies van ruik- en smaakstoornissen en/of moeite met prikkelverwerking. Voor veel mensen is het lastig om hun rol als ouder of werknemer weer goed te vervullen.

 

Start revalidatie met Covid training fysiotherapeut

Als huisarts voel je je machteloos want we wisten niet dat de ziekte zo’n nasleep kon hebben. Ik adviseer mensen goed naar signalen van het lichaam te luisteren, overbelasting maakt de klachten vaak alleen maar erger. Het is van belang om na herstel van het virus snel te starten met revalidatie, zodat de patiënt zijn dagelijkse bezigheden weer zo snel mogelijk kan hervatten. Het is aan te raden te starten met Covid training bij de fysiotherapeut, de patiënt is langdurig inactief geweest en klachten zoals benauwdheid, kortademigheid of conditie- en krachtverlies kunnen begeleid worden door de Covid geschoolde fysiotherapeut. Lees hier meer over Covid training fysiotherapie.

 

Samenwerking zorgverleners belangrijk

In ons gezondheidscentrum zien we dat de samenwerking tussen zorgverleners heel goed werkt. Zo’n revalidatietraject kan bij ons gestart worden. De ergotherapeut gaat met de patiënt kijken naar hoe om te gaan met belasting en belastbaarheid, werkhervatting en de energie verdeling in dagelijkse activiteiten. Als je namelijk weet welke prikkels je het meest uitputten en waar je van ontspant dan kun je je energie beter verdelen.

 

Verder geven ze cognitieve training bij eventuele geheugen- of concentratieproblemen. Ook verwijs ik mensen naar de psychosomatische fysiotherapeut om te leren ontspannen en om lichaamssignalen eerder en beter te begrijpen. Samen met een gespecialiseerde Covid fysiotherapeut wordt een persoonlijke beweegprogramma opgestart op de persoonlijke mogelijkheden en doelen.

 

Terug op uw oude niveau na Corona

We staan als zorgverleners voor de uitdaging om de mensen met langdurige klachten na Corona zo goed mogelijk te helpen. Als huisarts ben ik blij dat zoveel disciplines in de eerste lijn zich zo snel in deze nieuwe ziekte hebben verdiept. Samen gaan ze aan de slag de kwaliteit van leven zo snel mogelijk weer te herstellen. Zo proberen wij, samen, de last van Covid patiënten zo laag mogelijk te krijgen. Zodat iedereen weer op zijn oude niveau komt.

 

Heeft u klachten als gevolg van Corona? Dankzij onze gespecialiseerde Covid fysiotherapeuten kunnen wij u helpen. Neem hier gerust vrijblijvend contact op.

 

Huisartsen Team Huis van Noord

"

Wereld Alzheimer Dag

21 september 2023

Fysiotherapie kan een waardevolle rol spelen bij de zorg voor mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie. Alzheimer is een progressieve neurodegeneratieve aandoening die geheugenverlies, cognitieve achteruitgang en verminderde motorische functies veroorzaakt.

Lees meer >

Dag van de Diëtist!

19 september 2023

Voeding is een essentieel onderdeel van fit worden en blijven, en verdient meer aandacht (vinden wij). Als diëtisten bieden wij hulp bij het veranderen van het eetpatroon om bijvoorbeeld bloedwaardes te verbeteren, maag-en darmklachten te verminderen, gewicht te verbeteren (afvallen of juist aankomen), ondersteuning bij ziekte of bijvoorbeeld om het eetpatroon af te stemmen op het ouder worden. Een goede samenwerking tussen de fysiotherapeut en de diëtist is hierbij erg belangrijk.

Lees meer >
Funqtio Venloop

Nationale Vitaliteitsweek 2023

18 september 2023

Stel je voor: vitaliteit is als een kop koffie die de hele dag door energie geeft. Het is een onuitputtelijke batterij die je dagelijkse taken moeiteloos laat verlopen. Die maandagochtend, voorheen een gevecht met de snooze-knop, verandert in een energieke start. Je springt enthousiast uit bed, klaar om de dag met hernieuwde energie te omarmen.

Lees meer >
Wereld Fysiotherapie Dag

Wereld Fysiotherapie Dag

8 september 2023

Vandaag is het Wereld Fysiotherapie Dag! We staan stil bij het belang van fysiotherapie binnen de zorg. Fysiotherapeuten leveren elke dag kwaliteit. Ze maken daarmee het verschil in de levens van mensen door ze in beweging en zelfstandig te houden. Door op deze dag aandacht te vragen voor onze collega’s en hun belangrijke bijdrage in de zorg, geven we de waardering en erkenning die ze elke dag verdienen!

Lees meer >

Steun de Collecteweek van KWF en ontdek hoe Funqtio helpt bij oncologische revalidatie!

4 september 2023

Tijdens de Collecteweek van KWF willen we samen een vuist maken tegen kanker. Maar laten we niet vergeten dat de strijd tegen kanker niet stopt na de diagnose. Daarom willen we graag de aandacht vestigen op de waardevolle diensten die Funqtio biedt voor mensen die de diagnose kanker hebben gekregen.

Lees meer >

Vacature Fysiotherapeut OCA m/v

14 juli 2023

OCA is een instelling voor medisch specialistische zorg en is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn en vermoeidheid. De multidisciplinaire programma’s van OCA bestaan onder andere uit fysieke activering, (psycho-)educatie en cognitieve gedragstherapie/ACT.

Revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en psychologen werken samen en richten zich op verschillende bio-psycho-sociale factoren die relevant zijn bij de klachten en de instandhouding daarvan. Naast revalidatieprogramma’s biedt OCA ook trajecten aan voor werkhervatting en re-integratie.

Lees meer >