Corona revalidatie: Ervaringen van de huisarts (Huis van Noord)

Huis van Noord bedrijfspand Venlo

Een van de huisartsen in ons gezondheidscentrum deelt haar persoonlijke verhaal met ons.

De hoofdschakel in de multidisciplinaire Corona revalidatie

Als huisarts zie ik veel patiënten die Corona hebben doorgemaakt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou na besmetting met het Coronavirus de hersteltijd twee tot zes weken zijn, inmiddels is duidelijk dat het virus patiënten maanden na de infectie nog in zijn greep kan houden. Met restverschijnselen die het hele lichaam en geest kunnen treffen. En zo onvoorspelbaar als de ziekte verloopt, zo grillig is ook het na traject. Wie milde klachten heeft gehad kan zomaar maanden last houden, wie ernstig ziek is geweest kan zomaar probleemloos opknappen.

 

Het verbaast mij nog steeds hoe lang een aantal mensen last hebben van de gevolgen, zelfs als ze nauwelijks ziek zijn geweest. Mensen kampen na maanden nog met kortademigheidsklachten, concentratieproblemen, geheugenverlies, verlies van ruik- en smaakstoornissen en/of moeite met prikkelverwerking. Voor veel mensen is het lastig om hun rol als ouder of werknemer weer goed te vervullen.

 

Start revalidatie met Covid training fysiotherapeut

Als huisarts voel je je machteloos want we wisten niet dat de ziekte zo’n nasleep kon hebben. Ik adviseer mensen goed naar signalen van het lichaam te luisteren, overbelasting maakt de klachten vaak alleen maar erger. Het is van belang om na herstel van het virus snel te starten met revalidatie, zodat de patiënt zijn dagelijkse bezigheden weer zo snel mogelijk kan hervatten. Het is aan te raden te starten met Covid training bij de fysiotherapeut, de patiënt is langdurig inactief geweest en klachten zoals benauwdheid, kortademigheid of conditie- en krachtverlies kunnen begeleid worden door de Covid geschoolde fysiotherapeut. Lees hier meer over Covid training fysiotherapie.

 

Samenwerking zorgverleners belangrijk

In ons gezondheidscentrum zien we dat de samenwerking tussen zorgverleners heel goed werkt. Zo’n revalidatietraject kan bij ons gestart worden. De ergotherapeut gaat met de patiënt kijken naar hoe om te gaan met belasting en belastbaarheid, werkhervatting en de energie verdeling in dagelijkse activiteiten. Als je namelijk weet welke prikkels je het meest uitputten en waar je van ontspant dan kun je je energie beter verdelen.

 

Verder geven ze cognitieve training bij eventuele geheugen- of concentratieproblemen. Ook verwijs ik mensen naar de psychosomatische fysiotherapeut om te leren ontspannen en om lichaamssignalen eerder en beter te begrijpen. Samen met een gespecialiseerde Covid fysiotherapeut wordt een persoonlijke beweegprogramma opgestart op de persoonlijke mogelijkheden en doelen.

 

Terug op uw oude niveau na Corona

We staan als zorgverleners voor de uitdaging om de mensen met langdurige klachten na Corona zo goed mogelijk te helpen. Als huisarts ben ik blij dat zoveel disciplines in de eerste lijn zich zo snel in deze nieuwe ziekte hebben verdiept. Samen gaan ze aan de slag de kwaliteit van leven zo snel mogelijk weer te herstellen. Zo proberen wij, samen, de last van Covid patiënten zo laag mogelijk te krijgen. Zodat iedereen weer op zijn oude niveau komt.

 

Heeft u klachten als gevolg van Corona? Dankzij onze gespecialiseerde Covid fysiotherapeuten kunnen wij u helpen. Neem hier gerust vrijblijvend contact op.

 

Huisartsen Team Huis van Noord

"

Wereldkankerdag 4 februari

Wereldkankerdag

4 februari 2023

Ik ben Marga, nu 65 jaar. Mijn vaste oncologiefysiotherapeut Tanja heeft me gevraagd iets te schrijven voor Wereldkankerdag op 4 februari.

Lees meer >

Fysiotherapie bij longaandoeningen

9 januari 2023

Wist je dat Fysiotherapie bij longaandoeningen een van de meest effectieve therapieën in de gezondheidszorg is?

Lees meer >

Nieuw in onze praktijk! Blood Flow Restriction Training

15 december 2022

Een paar weken geleden hebben wij met een aantal collega’s binnen Funqtio de cursus Blood Flow Restriction, ook wel BFR, gevolgd. Een interessante cursusdag waarbij Mathias Thoelen ons meer leerde over het mechanisme dat in ons lichaam in gang wordt gezet tijdens een BFR training. Daarnaast leerden we in de middag de praktische toepasbaarheid achter BFR en mochten we dit ook zelf ervaren.

Lees meer >

Audit zorg 1

2 december 2022

Funqtio Fysio heeft de audit van Zorg 1 gehaald en mag nu aan de slag met de implementatie hiervan!

Lees meer >

Vacature (Geriatrie) fysiotherapeut m/v

1 december 2022

Wij zoeken een (Geriatrie) fysiotherapeut m/v.

 

Funqtio is de meest complete fysiotherapiepraktijk van Venlo e.o. met 5 toplocaties en meer dan 35 specialisten. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Iedere specialist kan werken met moderne apparatuur om de cliënten optimaal van dienst te kunnen zijn. Onze specialisten moeten kunnen werken volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten waarbij naar de totale cliënt gekeken wordt.

Lees meer >
Arne van Hofwegen

Arne van Hofwegen ontvangt Chronisch ZorgNet Award 2022

30 november 2022

Funqtio is een begrip in de regio. Een reputatie die ze naast het topmanagement vooral te danken hebben aan alle specialistische fysiotherapeuten en bovenal erg fijne werknemers. Met één van hen ging ik in gesprek over zijn inzet voor het Chronisch ZorgNet. Daarvoor heeft Arne van Hofwegen (44) in 2022 de Chronisch ZorgNet Award ontvangen. Het werd een bijzonder fijn gesprek, niet alleen over de award, maar ook over zijn werk én het leven.

Lees meer >