Gespecialiseerde longfysiotherapeut voor revalidatie coronapatiënten

De longfysiotherapeuten van Funqtio kunnen coronapatiënten in hun revalidatietraject begeleiden. Ze richten zich hierbij op zowel het fysieke traject, als voeding en de mentale gevolgen die een corona-infectie kan hebben op de patiënt. Via Chronisch ZorgNet hebben de therapeuten, die al gespecialiseerd waren in longaandoeningen, zich de afgelopen weken verdiept in de behandeling van coronatherapeuten.

Onze longspecialisten die zich hebben geschoold in de revalidatie na corona zijn:

 

– Steyl, Blerick en Helden: Diana Stender-Aarts:

Diana Stender

 

 

– Venlo: Arne van Hofwegen:

Arne van Hofwegen

 

– Venlo: Janneke Engels-Alberts:

Janneke Engels

 

 

Klachten na corona

Corona heeft een enorme impact op onze samenleving, in het bijzonder de coronacliënten. Sommige maken de ziekte thuis door, andere komen in het ziekenhuis terecht, soms zelfs op de intensive care.

 

Ongeveer 14% van de coronapatiënten belandt in het ziekenhuis met ernstige klachten (o.a. dyspneu) en zelfs 6% op de IC met zeer ernstige klachten. Enkele klachten die kunnen ontstaan na een IC- of ziekenhuisopname zijn: verminderde longfunctie, minder spierkracht, verminderde conditie, vermoeidheidsklachten, ondervoeding, maar ook angst- en/of depressie. Vele mensen houden na het doormaken van het virus restklachten over of zijn ernstig verzwakt.

 

Herkent u enkele van deze klachten? Fysiotherapie kan helpen om weer terug te komen op het oude niveau.

 

Wat kunnen wij als Funqtio Fysiotherapie voor u doen?

Om te herstellen is training, rust en voeding heel belangrijk. Deze training kan echter alleen worden gegeven door fysiotherapeuten die verstand hebben van longziekten en van corona. Onze longtherapeuten zijn zowel geschoold in de longrevalidatie als in Corona. Ze hebben ervaring in het behandelen van zeer kwetsbare mensen. Juist voor de inschatting van de intensiteit van de training en het geven van advies over voldoende rust en voeding zijn fysiotherapeuten met ervaring nodig!

 

De fysiotherapeut maakt samen met u een plan van aanpak om weer op het oude niveau terug te komen.

 

Waar bestaat de behandeling uit?

Allereerst zal er een intake gesprek plaatsvinden met één van onze gespecialiseerde longtherapeuten, om uw huidige klachten en conditie in kaart te brengen. De revalidatie die daar op volgt wordt gericht op een drietal pijlers, namelijk:

 

– Longfunctie: Na een ziekenhuistraject kan er sprake zijn van longschade. De revalidatie zal zich richten op het verminderen van de kortademigheid, het aanleren van juiste adem- en hoesttechnieken en het trainen van de ademspierkracht.

 

– Kracht en conditie: Bij aanvang meten we uw kracht en conditie. Op basis daarvan maken we een schema met geleidelijke opbouw . Bij ernstige vermoeidheidsklachten kan het ook zijn dat we u adviseren om minder te doen. Verder besteden we aandacht aan eventuele voedingsproblemen of balansproblemen.

 

– Mentaal welbevinden: Een corona infectie is niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal belastend. Er kan sprake zijn van angst, depressie of van gebrek aan vertrouwen in het eigen lichaam.

 

Zorg voor ex-coronapatiënten middels mini-netwerk in de woonomgeving van de patiënt

Wij hebben ons middels een e-learning geschoold op het gebied van revalidatie van coronapatiënten. Om u zo goed mogelijk te helpen hebben onze fysiotherapeuten een mininetwerk opgericht om uw daar waar nodig te verwijzen naar andere disciplines.  Bij gewichtsverlies of een verminderde eetlust kunnen we u doorsturen naar een diëtist, bij problemen in het dagelijks leven of vermoeidheid naar een ergotherapeut , en bij spraak/slik problematiek werken we samen met een logopedist.

 

Ook is bekend dat de revalidatie niet alleen zwaar valt voor de cliënt zelf, maar ook voor partner, familieleden. Zij worden in deze tijd extra belast. Ook hiervoor staan we vanzelfsprekend klaar, en indien wenselijk kan men betrokken worden in de revalidatie.

 

Onze longtherapeuten staan voor u klaar! Samen staan we sterk in deze zware tijd.

 

Chronisch ZorgNet

Funqtiois aangesloten bij Chronisch ZorgNet, een ideële stichting. Chronisch ZorgNet biedt een landelijk dekkend netwerk van ruim 2300 fysiotherapeuten gespecialiseerd in de behandeling van chronische aandoeningen (etalagebenen, hart- en longaandoeningen). Het netwerk is dit jaar genomineerd voor de Value Based Health Care award 2020.

 

We vinden het erg belangrijk om bij organisaties zoals het Chronisch ZorgNet aangesloten te zijn om zo ten alle tijden op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en de beste zorg te kunnen bieden.

 

Heeft u of een van uw dierbare zorg nodig bij het herstel van corona, neem dan contact met ons op.

 

We helpen u graag.

 

"

Wereldkankerdag 4 februari

Wereldkankerdag

4 februari 2023

Ik ben Marga, nu 65 jaar. Mijn vaste oncologiefysiotherapeut Tanja heeft me gevraagd iets te schrijven voor Wereldkankerdag op 4 februari.

Lees meer >

Fysiotherapie bij longaandoeningen

9 januari 2023

Wist je dat Fysiotherapie bij longaandoeningen een van de meest effectieve therapieën in de gezondheidszorg is?

Lees meer >

Nieuw in onze praktijk! Blood Flow Restriction Training

15 december 2022

Een paar weken geleden hebben wij met een aantal collega’s binnen Funqtio de cursus Blood Flow Restriction, ook wel BFR, gevolgd. Een interessante cursusdag waarbij Mathias Thoelen ons meer leerde over het mechanisme dat in ons lichaam in gang wordt gezet tijdens een BFR training. Daarnaast leerden we in de middag de praktische toepasbaarheid achter BFR en mochten we dit ook zelf ervaren.

Lees meer >

Audit zorg 1

2 december 2022

Funqtio Fysio heeft de audit van Zorg 1 gehaald en mag nu aan de slag met de implementatie hiervan!

Lees meer >

Vacature (Geriatrie) fysiotherapeut m/v

1 december 2022

Wij zoeken een (Geriatrie) fysiotherapeut m/v.

 

Funqtio is de meest complete fysiotherapiepraktijk van Venlo e.o. met 5 toplocaties en meer dan 35 specialisten. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Iedere specialist kan werken met moderne apparatuur om de cliënten optimaal van dienst te kunnen zijn. Onze specialisten moeten kunnen werken volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten waarbij naar de totale cliënt gekeken wordt.

Lees meer >
Arne van Hofwegen

Arne van Hofwegen ontvangt Chronisch ZorgNet Award 2022

30 november 2022

Funqtio is een begrip in de regio. Een reputatie die ze naast het topmanagement vooral te danken hebben aan alle specialistische fysiotherapeuten en bovenal erg fijne werknemers. Met één van hen ging ik in gesprek over zijn inzet voor het Chronisch ZorgNet. Daarvoor heeft Arne van Hofwegen (44) in 2022 de Chronisch ZorgNet Award ontvangen. Het werd een bijzonder fijn gesprek, niet alleen over de award, maar ook over zijn werk én het leven.

Lees meer >