Longrevalidatie bij Funqtio

Deze week (13 t/m 18 mei) is de collecte week van het longfonds. Dit fonds heeft als missie: longziekten de wereld uit en bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. Funqtio draagt hier graag aan bij, zo kun je bij ons terecht voor longrevalidatie.

Wat is longrevalidatie en hoe gaat dit in zijn werk?

Longrevalidatie binnen Funqtio is een uitgebreid programma voor mensen met chronische longziekten, zoals COPD, maar ook met andere longaandoeningen (longfibrose, longembolie, astma). Het doel van longrevalidatie is om de fysieke conditie van de cliënt te verbeteren. Ook willen we mensen meer leren over hun ziekte en hoe er mee om te gaan. Tevens is het emotionele/mentale component een belangrijk item in de revalidatie.

 

Eerst volgt er een uitgebreide intake bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. Door middel van gesprekken, vragenlijsten en fysieke testen wordt de situatie in kaart gebracht en wordt er gekeken wat de hulpvraag is. Er wordt in overleg een programma opgesteld wat past bij de huidige situatie van de individuele persoon, elk traject is dus maatwerk.

 

Terugkerende items zijn:

 

  • Fysieke training: Door regelmatige en geleide fysieke oefeningen kunnen cliënten hun uithoudingsvermogen en spierkracht verbeteren, wat hen helpt om dagelijkse activiteiten makkelijker uit te voeren zonder ernstig buiten adem te raken.
  • Educatie over zaken rondom COPD of andere longziekten: Cliënten leren over de oorzaken van longziekten, hoe het de longen beïnvloedt, en hoe veranderingen in levensstijl (zoals stoppen met roken) hun symptomen kunnen verminderen en de progressie van de ziekte kunnen vertragen. Tevens wordt er gekeken naar de voeding, of er bijvoorbeeld sprake is van over, – of ondergewicht. We vinden het ook belangrijk om met u te kijken naar uw dagindeling en energieverdeling, om zo te kijken of hierin ook winst behaald kan worden.
  • Psychologische ondersteuning: Longaandoeningen kunnen leiden tot depressie en angst, vooral als de ziekte vordert en de fysieke beperkingen toenemen. Er is vaak sprake van verlies van functies en dit kan gepaard gaan met veel verdriet, angst of onzekerheid. Wij vinden het belangrijk dat hier ook aandacht aan besteed wordt.
  • Ademhalingstechnieken: Technieken zoals buikademhaling en pursed-lip breathing kunnen helpen om de ademhalingsefficiëntie te verbeteren en kortademigheid te verminderen.

 

Voordelen van longrevalidatie

  • Verbetering van de levenskwaliteit: Cliënten kunnen hun dagelijkse activiteiten makkelijker en met minder ongemak uitvoeren.
  • Vermindering van de symptomen: Betere beheersing van kortademigheid en andere symptomen zoals krachtsverlies of vermoeidheid.
  • Verhoogde fysieke activiteit: Door verbetering van het uithoudingsvermogen en spierkracht kunnen cliënten actiever blijven.
  • Verlaagd risico op ziekenhuisopnames: Studies tonen aan dat cliënten die een longrevalidatieprogramma volgen minder vaak worden opgenomen in ziekenhuizen.

 

Enkele opmerkingen van cliënten:

 

“De persoonlijke begeleiding is erg prettig en waardevol”

Er zit veel expertise bij de therapeuten en dat is erg fijn”

“Er is fijn contact tussen de therapeuten en de cliënten, de sfeer is goed”

“Iedereen is behulpzaam en denkt mee, ook het lotgenoten contact is erg waardevol”

 

Longrevalidatie is een essentieel onderdeel van het behandelplan voor cliënten met longaandoeningen. Door deel te nemen aan de longrevalidatie bij Funqtio kunnen cliënten niet alleen hun fysieke uithoudingsvermogen verbeteren, maar ook leren hoe ze effectiever met hun ziekte om kunnen gaan, wat uiteindelijk leidt tot een betere kwaliteit van leven.

 

Voor meer informatie of voor het plannen van een intakegesprek kunt u contact opnemen met Funqtio!"

Neem contact met ons op!

Longrevalidatie bij Funqtio

13 mei 2024

Deze week (13 t/m 18 mei) is de collecte week van het longfonds. Dit fonds heeft als missie: longziekten de wereld uit en bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. Funqtio draagt hier graag aan bij, zo kun je bij ons terecht voor longrevalidatie.

Lees meer >

De Funqtio Academy: De kracht van samen leren!

16 maart 2024

Door de constante ontwikkelingen in de fysiotherapie is het steeds belangrijker om onze krachten te bundelen. Binnen ons vakgebied worden we voortdurend geconfronteerd met nieuwe wetenschappelijke literatuur over screening, onderzoek, behandeltechnieken en innovaties binnen de fysiotherapie die onze patiëntenzorg positief kunnen beïnvloeden. Bij Funqtio vinden we het belangrijk dat onze professionals up-to-date blijven, samenwerken, kennis delen en persoonlijk kunnen groeien zodat we uniform als bedrijf hoogwaardige zorg kunnen blijven bieden.

Lees meer >

Digital Nomads bij Funqtio

5 maart 2024

Wij zijn Donja & Jeroen, musculoskeletaal manueeltherapeuten bij Funqtio B.V. en momenteel werkzaam als “digital nomads” in Midden- en Zuid-Amerika! Wij schrijven deze blog om jullie een kijkje te geven in ons (werk)leven voor 2024, terwijl we jullie graag iets vertellen over onze ervaringen tijdens de reis!

Lees meer >
Logo van ISOZzon

Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker

2 februari 2024

Op Wereldkankerdag delen we het aangrijpende verhaal van Karin de Graaf. Na chemotherapie, een operatie en bestralingen worstelt ze nu met oedeem, vermoeidheid en klachten aan handen en voeten. In dit artikel brengen we op Wereldkankerdag de waardevolle ondersteuning die netwerken zoals ISOZzon kunnen bieden om Karins last te verlichten en haar herstel te bevorderen onder de aandacht.

Lees meer >
Bekkenfysiotherapie in Venlo

Pijnklachten in de buik en het bekkengebied

1 februari 2024

Sommige mensen, zowel mannen als vrouwen, ervaren klachten in de onderbuik of het bekkengebied waarvoor geen duidelijke oorzaak kan worden gevonden. De klachten kunnen door een bekkenfysiotherapeut worden behandeld.

Lees meer >
Funqtio wandelt mee met de Venloop

Start het jaar vitaal met Funqtio’s Venloop 2024-wandeltocht!

12 januari 2024

Zet je goede voornemens om vitaler te worden door en start het jaar 2024 op een gezonde en gezellige manier! Funqtio nodigt jou uit om deel te nemen aan onze wandeltocht tijdens de Venloop op zaterdag 23 maart. Samen streven we naar een vitaal en actief begin van het nieuwe jaar.

Lees meer >