Voorste kruisband revalidatietraject Funqtio

Tekening voorste kruisband

Lees hier waarom een goed revalidatietraject van de voorste kruisband van essentieel belang is.

Waarom een reconstructie van je voorste kruisband?

Een voorste kruisband ruptuur geneest niet vanzelf. Dit zal operatief gereconstrueerd moeten worden. Tijdens een voorste kruisband reconstructie wordt de beschadigde/gescheurde kruisband vervangen door de hamstringpees of knieschijfpees. Deze pees wordt met schroeven vastgezet in het bot. Daarna duurt het 6 tot 9 maanden voordat deze pees de functie van de voorste kruisband kan overnemen.

 

De noodzaak om deze te vervangen ligt aan de mate van instabiliteit in het dagelijks leven en/of de sport en de sportwensen van de sporter voor de toekomst. De voorste kruisband zorgt namelijk voor stabiliteit van de knie en remt de beweging naar voren van het scheenbeen ten opzichte van het dijbeen.

 

Na de operatie mag je meestal direct naar huis. De aanwezige fysiotherapeut (in het ziekenhuis of kliniek) legt je uit hoe je met 2 krukken moet lopen, geeft je alvast wat praktische tips en enkele oefeningen voor thuis. Onze (sport)fysiotherapeuten nemen vanaf hier de behandeling over.

 

Waarom is je keuze voor Funqtio de juiste?

  • Binnen Funqtio hebben onze sportfysiotherapeuten afgelopen jaren een grote expertise opgebouwd in het succesvol behandelen van voorste kruisbandblessures.
  • Hierbij werken wij volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten en hebben we de beschikking over een moderne trainingszaal, oefenmaterialen en de juiste meetapparatuur om jouw herstel te volgen. Ook maken we gebruik van een buitenlocatie om met jou sport-specifiek te kunnen trainen in de laatste fase van het herstel.
  • Tot slot is Funqtio verbonden aan het Knienetwerk Noord-Limburg. Dit is een netwerk bestaande uit fysiotherapeuten en orthopeden om de fysiotherapeutische zorg met betrekking tot knierevalidatie in de regio te professionaliseren. Hierdoor is er indien nodig de mogelijkheid om direct contact te leggen met de orthopeed.

 

 

Het Revalidatietraject

Zodra de operatiedatum bekend is kunnen we de intake met jouw fysiotherapeut(en) inplannen. De intake bij Funqtio vindt ± 1 week na de operatie plaats. Dit kan op de praktijk zijn maar bij vervoersproblemen komen we net zo graag aan huis om het revalidatietraject door te spreken.

Periode 1 (Maand 0 – 2)

Deze periode staat in het teken van het genezingsproces en wondherstel.

Periode 2 (Maand 2 – 5)

Deze periode staat in het teken van training van de grond-motorische eigenschappen.

(Stabiliteit, coördinatie, kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen)

Periode 3 (Return to Play/Sportfase Maand 5 – 12)

De Sport-specifieke periode gekoppeld aan jouw sporteisen

 

Meetmomenten & vragenlijsten

Gedurende het revalidatietraject proberen we jouw voortgang zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit doen we door middel van vragenlijsten, krachttesten en in een later stadium ook met sprongtesten. Meten is weten.

 

Bij de intake zal je een vragenlijst ontvangen om in te vullen. Dit noemen we de 0-meting. Na ongeveer 3 maanden volgt er weer een vragenlijst en starten we met het testen van je spierkracht. Dit geeft ons samen een goed beeld van de progressie in je revalidatieproces. Rondom de 6 maanden en 9 maanden revalideren blijven deze vragenlijst en spierkrachtesten herhaald worden en breiden we deze uit met meer sprongtesten.

 

Het is wetenschappelijk bewezen dat deze testen de kans op een nieuwe blessure vele malen verkleinen. We meten de verschillen in spierkracht, sprongkracht, stabiliteit, coördinatie en kracht tussen je geopereerde zijde en je ‘gezonde’ zijde.

 

Deze uitkomstmaten in combinatie met jouw gevoel als sporter en de mening van de fysiotherapeuten bepalen uiteindelijk waar jij staat in het revalidatieproces en wanneer jij mag terugkeren in je sport. (return to sport criteria)

 

Na jouw revalidatie willen we graag blijven monitoren. Dit doen we middels een follow-up 6 en 12 maanden nadat jij jouw revalidatie succesvol hebt afgerond. Voor ons is het belangrijk en leerzaam om jou te kunnen blijven volgen na de revalidatie.

"

Neem contact met ons op
Acupunctuur bij Funqtio

Acupunctuur en de overgang

8 maart 2023

De overgang; niemand vindt het leuk, maar toch krijgen alle vrouwen er op een gegeven moment mee te maken. Acupunctuur is bewezen effectief tegen overgangsklachten als opvliegers, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Lees verder en ontdek hoe acupunctuur kan werken tegen vervelende overgangsklachten.

Lees meer >
Fysio Centrum Meijel

Funqtio bundelt krachten in Meijel en Beringe

1 maart 2023

Vanaf 1 maart 2023 werken wij, Rob Peters van Funqtio en Danielle Lemaire van Fysiocentrum Meijel/Beringe samen. Daarmee voegt Funqtio twee nieuwe locaties toe aan hun vertrouwde vestigingen in Venlo, Blerick, Helden en Steyl.

Lees meer >
OCA Venlo

OCA Venlo 5 jaar!

1 maart 2023

1 maart 2023 viert OCA Venlo haar eerste lustrum. Op 1 maart 2018 werd er door 4 enthousiaste professionals gestart met OCA Venlo onder de vleugels van de Funqtio groep.

Lees meer >
Wereldkankerdag 4 februari

Wereldkankerdag

4 februari 2023

Ik ben Marga, nu 65 jaar. Mijn vaste oncologiefysiotherapeut Tanja heeft me gevraagd iets te schrijven voor Wereldkankerdag op 4 februari.

Lees meer >

Fysiotherapie bij longaandoeningen

9 januari 2023

Wist je dat Fysiotherapie bij longaandoeningen een van de meest effectieve therapieën in de gezondheidszorg is?

Lees meer >

Nieuw in onze praktijk! Blood Flow Restriction Training

15 december 2022

Een paar weken geleden hebben wij met een aantal collega’s binnen Funqtio de cursus Blood Flow Restriction, ook wel BFR, gevolgd. Een interessante cursusdag waarbij Mathias Thoelen ons meer leerde over het mechanisme dat in ons lichaam in gang wordt gezet tijdens een BFR training. Daarnaast leerden we in de middag de praktische toepasbaarheid achter BFR en mochten we dit ook zelf ervaren.

Lees meer >