Voorste kruisband revalidatietraject Funqtio

Tekening voorste kruisband

Lees hier waarom een goed revalidatietraject van de voorste kruisband van essentieel belang is.

Waarom een reconstructie van je voorste kruisband?

Een voorste kruisband ruptuur geneest niet vanzelf. Dit zal operatief gereconstrueerd moeten worden. Tijdens een voorste kruisband reconstructie wordt de beschadigde/gescheurde kruisband vervangen door de hamstringpees of knieschijfpees. Deze pees wordt met schroeven vastgezet in het bot. Daarna duurt het 6 tot 9 maanden voordat deze pees de functie van de voorste kruisband kan overnemen.

 

De noodzaak om deze te vervangen ligt aan de mate van instabiliteit in het dagelijks leven en/of de sport en de sportwensen van de sporter voor de toekomst. De voorste kruisband zorgt namelijk voor stabiliteit van de knie en remt de beweging naar voren van het scheenbeen ten opzichte van het dijbeen.

 

Na de operatie mag je meestal direct naar huis. De aanwezige fysiotherapeut (in het ziekenhuis of kliniek) legt je uit hoe je met 2 krukken moet lopen, geeft je alvast wat praktische tips en enkele oefeningen voor thuis. Onze (sport)fysiotherapeuten nemen vanaf hier de behandeling over.

 

Waarom is je keuze voor Funqtio de juiste?

  • Binnen Funqtio hebben onze sportfysiotherapeuten afgelopen jaren een grote expertise opgebouwd in het succesvol behandelen van voorste kruisbandblessures.
  • Hierbij werken wij volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten en hebben we de beschikking over een moderne trainingszaal, oefenmaterialen en de juiste meetapparatuur om jouw herstel te volgen. Ook maken we gebruik van een buitenlocatie om met jou sport-specifiek te kunnen trainen in de laatste fase van het herstel.
  • Tot slot is Funqtio verbonden aan het Knienetwerk Noord-Limburg. Dit is een netwerk bestaande uit fysiotherapeuten en orthopeden om de fysiotherapeutische zorg met betrekking tot knierevalidatie in de regio te professionaliseren. Hierdoor is er indien nodig de mogelijkheid om direct contact te leggen met de orthopeed.

 

 

Het Revalidatietraject

Zodra de operatiedatum bekend is kunnen we de intake met jouw fysiotherapeut(en) inplannen. De intake bij Funqtio vindt ± 1 week na de operatie plaats. Dit kan op de praktijk zijn maar bij vervoersproblemen komen we net zo graag aan huis om het revalidatietraject door te spreken.

Periode 1 (Maand 0 – 2)

Deze periode staat in het teken van het genezingsproces en wondherstel.

Periode 2 (Maand 2 – 5)

Deze periode staat in het teken van training van de grond-motorische eigenschappen.

(Stabiliteit, coördinatie, kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen)

Periode 3 (Return to Play/Sportfase Maand 5 – 12)

De Sport-specifieke periode gekoppeld aan jouw sporteisen

 

Meetmomenten & vragenlijsten

Gedurende het revalidatietraject proberen we jouw voortgang zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit doen we door middel van vragenlijsten, krachttesten en in een later stadium ook met sprongtesten. Meten is weten.

 

Bij de intake zal je een vragenlijst ontvangen om in te vullen. Dit noemen we de 0-meting. Na ongeveer 3 maanden volgt er weer een vragenlijst en starten we met het testen van je spierkracht. Dit geeft ons samen een goed beeld van de progressie in je revalidatieproces. Rondom de 6 maanden en 9 maanden revalideren blijven deze vragenlijst en spierkrachtesten herhaald worden en breiden we deze uit met meer sprongtesten.

 

Het is wetenschappelijk bewezen dat deze testen de kans op een nieuwe blessure vele malen verkleinen. We meten de verschillen in spierkracht, sprongkracht, stabiliteit, coördinatie en kracht tussen je geopereerde zijde en je ‘gezonde’ zijde.

 

Deze uitkomstmaten in combinatie met jouw gevoel als sporter en de mening van de fysiotherapeuten bepalen uiteindelijk waar jij staat in het revalidatieproces en wanneer jij mag terugkeren in je sport. (return to sport criteria)

 

Na jouw revalidatie willen we graag blijven monitoren. Dit doen we middels een follow-up 6 en 12 maanden nadat jij jouw revalidatie succesvol hebt afgerond. Voor ons is het belangrijk en leerzaam om jou te kunnen blijven volgen na de revalidatie.

"

Neem contact met ons op

Longrevalidatie bij Funqtio

13 mei 2024

Deze week (13 t/m 18 mei) is de collecte week van het longfonds. Dit fonds heeft als missie: longziekten de wereld uit en bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. Funqtio draagt hier graag aan bij, zo kun je bij ons terecht voor longrevalidatie.

Lees meer >
Revalideren na een operatie bij Funqtio

Funqtio WORK-deelnemer Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen aan het woord…

2 mei 2024

Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen is een trotse deelnemer aan het Funqtio WORK-programma. We gingen in gesprek met Ralf Vaessen van Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen over hoe hun samenwerking met Funqtio Work de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers aanzienlijk heeft verbeterd. Hij deelt zijn ervaringen en de positieve impact van hun op maat gemaakte bedrijfszorgpakket op het bedrijf.

Lees meer >

De Funqtio Academy: De kracht van samen leren!

16 maart 2024

Door de constante ontwikkelingen in de fysiotherapie is het steeds belangrijker om onze krachten te bundelen. Binnen ons vakgebied worden we voortdurend geconfronteerd met nieuwe wetenschappelijke literatuur over screening, onderzoek, behandeltechnieken en innovaties binnen de fysiotherapie die onze patiëntenzorg positief kunnen beïnvloeden. Bij Funqtio vinden we het belangrijk dat onze professionals up-to-date blijven, samenwerken, kennis delen en persoonlijk kunnen groeien zodat we uniform als bedrijf hoogwaardige zorg kunnen blijven bieden.

Lees meer >

Digital Nomads bij Funqtio

5 maart 2024

Wij zijn Donja & Jeroen, musculoskeletaal manueeltherapeuten bij Funqtio B.V. en momenteel werkzaam als “digital nomads” in Midden- en Zuid-Amerika! Wij schrijven deze blog om jullie een kijkje te geven in ons (werk)leven voor 2024, terwijl we jullie graag iets vertellen over onze ervaringen tijdens de reis!

Lees meer >
Logo van ISOZzon

Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker

2 februari 2024

Op Wereldkankerdag delen we het aangrijpende verhaal van Karin de Graaf. Na chemotherapie, een operatie en bestralingen worstelt ze nu met oedeem, vermoeidheid en klachten aan handen en voeten. In dit artikel brengen we op Wereldkankerdag de waardevolle ondersteuning die netwerken zoals ISOZzon kunnen bieden om Karins last te verlichten en haar herstel te bevorderen onder de aandacht.

Lees meer >
Bekkenfysiotherapie in Venlo

Pijnklachten in de buik en het bekkengebied

1 februari 2024

Sommige mensen, zowel mannen als vrouwen, ervaren klachten in de onderbuik of het bekkengebied waarvoor geen duidelijke oorzaak kan worden gevonden. De klachten kunnen door een bekkenfysiotherapeut worden behandeld.

Lees meer >