Voorste kruisband revalidatietraject Funqtio

Tekening voorste kruisband

Lees hier waarom een goed revalidatietraject van de voorste kruisband van essentieel belang is.

Waarom een reconstructie van je voorste kruisband?

Een voorste kruisband ruptuur geneest niet vanzelf. Dit zal operatief gereconstrueerd moeten worden. Tijdens een voorste kruisband reconstructie wordt de beschadigde/gescheurde kruisband vervangen door de hamstringpees of knieschijfpees. Deze pees wordt met schroeven vastgezet in het bot. Daarna duurt het 6 tot 9 maanden voordat deze pees de functie van de voorste kruisband kan overnemen.

 

De noodzaak om deze te vervangen ligt aan de mate van instabiliteit in het dagelijks leven en/of de sport en de sportwensen van de sporter voor de toekomst. De voorste kruisband zorgt namelijk voor stabiliteit van de knie en remt de beweging naar voren van het scheenbeen ten opzichte van het dijbeen.

 

Na de operatie mag je meestal direct naar huis. De aanwezige fysiotherapeut (in het ziekenhuis of kliniek) legt je uit hoe je met 2 krukken moet lopen, geeft je alvast wat praktische tips en enkele oefeningen voor thuis. Onze (sport)fysiotherapeuten nemen vanaf hier de behandeling over.

 

Waarom is je keuze voor Funqtio de juiste?

  • Binnen Funqtio hebben onze sportfysiotherapeuten afgelopen jaren een grote expertise opgebouwd in het succesvol behandelen van voorste kruisbandblessures.
  • Hierbij werken wij volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten en hebben we de beschikking over een moderne trainingszaal, oefenmaterialen en de juiste meetapparatuur om jouw herstel te volgen. Ook maken we gebruik van een buitenlocatie om met jou sport-specifiek te kunnen trainen in de laatste fase van het herstel.
  • Tot slot is Funqtio verbonden aan het Knienetwerk Noord-Limburg. Dit is een netwerk bestaande uit fysiotherapeuten en orthopeden om de fysiotherapeutische zorg met betrekking tot knierevalidatie in de regio te professionaliseren. Hierdoor is er indien nodig de mogelijkheid om direct contact te leggen met de orthopeed.

 

 

Het Revalidatietraject

Zodra de operatiedatum bekend is kunnen we de intake met jouw fysiotherapeut(en) inplannen. De intake bij Funqtio vindt ± 1 week na de operatie plaats. Dit kan op de praktijk zijn maar bij vervoersproblemen komen we net zo graag aan huis om het revalidatietraject door te spreken.

Periode 1 (Maand 0 – 2)

Deze periode staat in het teken van het genezingsproces en wondherstel.

Periode 2 (Maand 2 – 5)

Deze periode staat in het teken van training van de grond-motorische eigenschappen.

(Stabiliteit, coördinatie, kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen)

Periode 3 (Return to Play/Sportfase Maand 5 – 12)

De Sport-specifieke periode gekoppeld aan jouw sporteisen

 

Meetmomenten & vragenlijsten

Gedurende het revalidatietraject proberen we jouw voortgang zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit doen we door middel van vragenlijsten, krachttesten en in een later stadium ook met sprongtesten. Meten is weten.

 

Bij de intake zal je een vragenlijst ontvangen om in te vullen. Dit noemen we de 0-meting. Na ongeveer 3 maanden volgt er weer een vragenlijst en starten we met het testen van je spierkracht. Dit geeft ons samen een goed beeld van de progressie in je revalidatieproces. Rondom de 6 maanden en 9 maanden revalideren blijven deze vragenlijst en spierkrachtesten herhaald worden en breiden we deze uit met meer sprongtesten.

 

Het is wetenschappelijk bewezen dat deze testen de kans op een nieuwe blessure vele malen verkleinen. We meten de verschillen in spierkracht, sprongkracht, stabiliteit, coördinatie en kracht tussen je geopereerde zijde en je ‘gezonde’ zijde.

 

Deze uitkomstmaten in combinatie met jouw gevoel als sporter en de mening van de fysiotherapeuten bepalen uiteindelijk waar jij staat in het revalidatieproces en wanneer jij mag terugkeren in je sport. (return to sport criteria)

 

Na jouw revalidatie willen we graag blijven monitoren. Dit doen we middels een follow-up 6 en 12 maanden nadat jij jouw revalidatie succesvol hebt afgerond. Voor ons is het belangrijk en leerzaam om jou te kunnen blijven volgen na de revalidatie.

"

Neem contact met ons op

Wereld Alzheimer Dag

21 september 2023

Fysiotherapie kan een waardevolle rol spelen bij de zorg voor mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie. Alzheimer is een progressieve neurodegeneratieve aandoening die geheugenverlies, cognitieve achteruitgang en verminderde motorische functies veroorzaakt.

Lees meer >

Dag van de Diëtist!

19 september 2023

Voeding is een essentieel onderdeel van fit worden en blijven, en verdient meer aandacht (vinden wij). Als diëtisten bieden wij hulp bij het veranderen van het eetpatroon om bijvoorbeeld bloedwaardes te verbeteren, maag-en darmklachten te verminderen, gewicht te verbeteren (afvallen of juist aankomen), ondersteuning bij ziekte of bijvoorbeeld om het eetpatroon af te stemmen op het ouder worden. Een goede samenwerking tussen de fysiotherapeut en de diëtist is hierbij erg belangrijk.

Lees meer >
Funqtio Venloop

Nationale Vitaliteitsweek 2023

18 september 2023

Stel je voor: vitaliteit is als een kop koffie die de hele dag door energie geeft. Het is een onuitputtelijke batterij die je dagelijkse taken moeiteloos laat verlopen. Die maandagochtend, voorheen een gevecht met de snooze-knop, verandert in een energieke start. Je springt enthousiast uit bed, klaar om de dag met hernieuwde energie te omarmen.

Lees meer >
Wereld Fysiotherapie Dag

Wereld Fysiotherapie Dag

8 september 2023

Vandaag is het Wereld Fysiotherapie Dag! We staan stil bij het belang van fysiotherapie binnen de zorg. Fysiotherapeuten leveren elke dag kwaliteit. Ze maken daarmee het verschil in de levens van mensen door ze in beweging en zelfstandig te houden. Door op deze dag aandacht te vragen voor onze collega’s en hun belangrijke bijdrage in de zorg, geven we de waardering en erkenning die ze elke dag verdienen!

Lees meer >

Steun de Collecteweek van KWF en ontdek hoe Funqtio helpt bij oncologische revalidatie!

4 september 2023

Tijdens de Collecteweek van KWF willen we samen een vuist maken tegen kanker. Maar laten we niet vergeten dat de strijd tegen kanker niet stopt na de diagnose. Daarom willen we graag de aandacht vestigen op de waardevolle diensten die Funqtio biedt voor mensen die de diagnose kanker hebben gekregen.

Lees meer >

Vacature Fysiotherapeut OCA m/v

14 juli 2023

OCA is een instelling voor medisch specialistische zorg en is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn en vermoeidheid. De multidisciplinaire programma’s van OCA bestaan onder andere uit fysieke activering, (psycho-)educatie en cognitieve gedragstherapie/ACT.

Revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en psychologen werken samen en richten zich op verschillende bio-psycho-sociale factoren die relevant zijn bij de klachten en de instandhouding daarvan. Naast revalidatieprogramma’s biedt OCA ook trajecten aan voor werkhervatting en re-integratie.

Lees meer >