Wat te doen bij een blessure?

Blessures kunnen ontstaan door overbelasting of verkeerde belasting. We onderscheiden twee soorten blessures: acuut en chronisch. Een acute blessure ontstaat zeer plotseling en een chronische blessure komt langzaam op en kan steeds erger worden. Het is belangrijk dat je de blessure op de juiste manier behandelt.

Een acute blessure: direct pijn door een incident

Een acute blessure ontstaat plotseling door een botsing, val of klap en geeft een pijn die heel goed te lokaliseren is; roodheid, zwelling of moeite en pijn met bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het verzwikken van een enkel of een spierscheurtje. Bij Funqtio adviseren we om een acute blessure zo snel mogelijk te behandelen, om zo de schade en de hersteltijd te beperken. Het meest gebruikelijk is het toepassen van de ICE-regel. ICE staat voor koelen. Stop dus met sporten en vraag om een coldpack of houd het geblesseerde lichaamsdeel onder koud stromend water.

 

  • Immobiliseren: rust geven, onbeweeglijk houden
  • Compressie: druk, bijvoorbeeld door een zwachtel
  • Elevatie: hoog houden

 

Na zo’n 48 uur mag je rustig gaan bewegen binnen de pijngrenzen. Doe dit altijd in overleg met een specialist. Je kunt ons voor advies altijd bereiken op de volgende nummers: 077 373 3788 voor Steyl en 077 358 9709 voor Venlo.

 

Een chronische blessure: langzaam aan steeds meer klachten

Een chronische blessure komt langzaam opzetten. De pijn is minder duidelijk te benoemen en er is ook vaak niets te zien. Vaak kun je wel benoemen bij welke oefeningen en bewegingen het pijn doet. Het is belangrijk om deze in een vroeg stadium te herkennen zodat de blessure vroegtijdig behandeld kan worden. We onderscheiden 3 stadia van een chronische blessure:

 

1: pijn treedt op pas na het sporten

 

2: pijn treedt op tijdens het sporten en blijft nog aanwezig na het sporten

 

3: pijn is continu aanwezig

 

Wacht niet te lang! In het eerste stadium gebeurt het snel dat de pijn over het hoofd wordt gezien of voor lief genomen. Dit is niet verstandig. Bij twijfel kun je het beste advies vragen aan een deskundige sportfysiotherapeut. Dan weet je waar je aan toe bent. Behandeling van een chronische blessure varieert van het stadium waarin de blessure zich bevindt. In stadium 1 is het meestal voldoende om de wijze van training aan te passen zodat onveilige oefeningen veilig worden of de betreffende spier minder belast wordt.

 

Is het al wat erger, dan mag de spier of het gewricht niet zwaar belast worden. Lichte oefeningen met veel herhalingen zorgen er dan voor dat er geen overbelasting meer optreedt maar dat de spier wel actief blijft. Afvalstoffen zullen dan sneller afgevoerd worden wat het herstel zal voorspoedigen. Deze oefeningen dienen wel binnen de pijngrens uitgevoerd te worden.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Daar is iedereen het over eens. U kunt zelf veel doen om blessures te voorkomen. Gezonde voeding,  lichaamsbeweging en voldoende (nacht)rust zijn de basis van een goed fysiek functioneren.

 

Funqtio uit Venlo helpt je er graag weer snel bovenop

Het maakt hierbij niet uit of het om een recreatieve sport gaat of om topsport. Funqtio beschikt over indoor- en outdoorfaciliteiten in Venlo en Tegelen om de sporter optimaal te begeleiden. Zo behoort sportspecifieke training op het veld tot de mogelijkheden bij (langdurige) revalidatietrajecten.

 

Funqtio is nauw betrokken bij verschillende sportclubs in de regio. Er is onder andere een goed contact met voetbalclubs uit Venlo (FCV Venlo, Irene, TSC ’04, Venlosche Boys en VCH) en hockeyclubs en handbalclubs uit Venlo. Onze sportfysiotherapeuten Jeroen Hutjens, Rob Peters, John van Bussel, Susan Delsing en Sven Huijs staan voor je klaar! Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

 

"

Neem contact met ons op

Schouderrevalidatie bij Funqtio

24 juni 2022

Binnen Funqtio zien we veel schouderrevalidatie, zowel postoperatieve klachten als klachten die plotseling ontstaan en uiteindelijk een langdurig probleem worden.

Lees meer >
Hardloper

Niet van een leien dakje

17 juni 2022

Tja, en dan ben je opeens zowat vaste klant bij Funqtio. Je bent een beetje aan het transformeren van jonge kaas, via kaas, naar de wat belegen kaas met alle lichamelijke ongemakken die daarbij horen…

Lees meer >
Rob Peters

Fysiotherapie, maar dan sexy

9 juni 2022

In het kader van het tienjarig jubileum vragen we de oprichters van Funqtio de kleren van het lijf. Al eerder gingen we in gesprek met Jeroen Hutjens. Nu is het de beurt aan Rob Peters. In een openhartig gesprek neemt hij ons mee naar het verleden, heden én de toekomst van Funqtio.

Lees meer >
Jeroen Hutjens

Een zoektocht met een verrassende wending

8 juni 2022

In tien jaar tijd is Funqtio uitgegroeid naar een begrip in de regio. Een gevestigde naam op het gebied van fysiotherapie, sportrevalidatie en manuele therapie. In de bekwame handen van ‘het brein’ en ‘het kloppend hart’ van de praktijk, heeft Funqtio haar vleugels de laatste jaren uitgeslagen. The sky is the limit moeten Jeroen Hutjens en Rob Peters gedacht hebben.

Lees meer >
Funqtio vitaliteitsmanagement

Keurmerk Fysiotherapie behaald!

7 juni 2022

De praktijken van Funqtio zijn tijdens de audit op 18 mei jl. beoordeeld met een uitmuntende score en hebben het Keurmerk Fysiotherapie behaald.

Lees meer >
Funqtio Team Roparun Landgraaf

ROPA-run 2022 | Running4live Venlo

31 mei 2022

“Op 4, 5 en 6 juni vindt dit jaar weer de ROPA-run plaats. De ROPA-run is in onze provincie nauwelijks bekend, behalve bij deelnemers of bekenden daarvan. Ook  zullen de doelen die geld krijgen ervan gehoord hebben, maar verder weet bijna niemand wat het is.  Vandaar dit berichtje om wat meer bekendheid te genereren.” Aldus John van Bussel

Lees meer >