Wat te doen bij een blessure?

Blessures kunnen ontstaan door overbelasting of verkeerde belasting. We onderscheiden twee soorten blessures: acuut en chronisch. Een acute blessure ontstaat zeer plotseling en een chronische blessure komt langzaam op en kan steeds erger worden. Het is belangrijk dat je de blessure op de juiste manier behandelt.

Een acute blessure: direct pijn door een incident

Een acute blessure ontstaat plotseling door een botsing, val of klap en geeft een pijn die heel goed te lokaliseren is; roodheid, zwelling of moeite en pijn met bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het verzwikken van een enkel of een spierscheurtje. Bij Funqtio adviseren we om een acute blessure zo snel mogelijk te behandelen, om zo de schade en de hersteltijd te beperken. Het meest gebruikelijk is het toepassen van de ICE-regel. ICE staat voor koelen. Stop dus met sporten en vraag om een coldpack of houd het geblesseerde lichaamsdeel onder koud stromend water.

 

  • Immobiliseren: rust geven, onbeweeglijk houden
  • Compressie: druk, bijvoorbeeld door een zwachtel
  • Elevatie: hoog houden

 

Na zo’n 48 uur mag je rustig gaan bewegen binnen de pijngrenzen. Doe dit altijd in overleg met een specialist. Je kunt ons voor advies altijd bereiken op de volgende nummers: 077 373 3788 voor Steyl en 077 358 9709 voor Venlo.

 

Een chronische blessure: langzaam aan steeds meer klachten

Een chronische blessure komt langzaam opzetten. De pijn is minder duidelijk te benoemen en er is ook vaak niets te zien. Vaak kun je wel benoemen bij welke oefeningen en bewegingen het pijn doet. Het is belangrijk om deze in een vroeg stadium te herkennen zodat de blessure vroegtijdig behandeld kan worden. We onderscheiden 3 stadia van een chronische blessure:

 

1: pijn treedt op pas na het sporten

 

2: pijn treedt op tijdens het sporten en blijft nog aanwezig na het sporten

 

3: pijn is continu aanwezig

 

Wacht niet te lang! In het eerste stadium gebeurt het snel dat de pijn over het hoofd wordt gezien of voor lief genomen. Dit is niet verstandig. Bij twijfel kun je het beste advies vragen aan een deskundige sportfysiotherapeut. Dan weet je waar je aan toe bent. Behandeling van een chronische blessure varieert van het stadium waarin de blessure zich bevindt. In stadium 1 is het meestal voldoende om de wijze van training aan te passen zodat onveilige oefeningen veilig worden of de betreffende spier minder belast wordt.

 

Is het al wat erger, dan mag de spier of het gewricht niet zwaar belast worden. Lichte oefeningen met veel herhalingen zorgen er dan voor dat er geen overbelasting meer optreedt maar dat de spier wel actief blijft. Afvalstoffen zullen dan sneller afgevoerd worden wat het herstel zal voorspoedigen. Deze oefeningen dienen wel binnen de pijngrens uitgevoerd te worden.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Daar is iedereen het over eens. U kunt zelf veel doen om blessures te voorkomen. Gezonde voeding,  lichaamsbeweging en voldoende (nacht)rust zijn de basis van een goed fysiek functioneren.

 

Funqtio uit Venlo helpt je er graag weer snel bovenop

Het maakt hierbij niet uit of het om een recreatieve sport gaat of om topsport. Funqtio beschikt over indoor- en outdoorfaciliteiten in Venlo en Tegelen om de sporter optimaal te begeleiden. Zo behoort sportspecifieke training op het veld tot de mogelijkheden bij (langdurige) revalidatietrajecten.

 

Funqtio is nauw betrokken bij verschillende sportclubs in de regio. Er is onder andere een goed contact met voetbalclubs uit Venlo (FCV Venlo, Irene, TSC ’04, Venlosche Boys en VCH) en hockeyclubs en handbalclubs uit Venlo. Onze sportfysiotherapeuten Jeroen Hutjens, Rob Peters, John van Bussel, Susan Delsing en Sven Huijs staan voor je klaar! Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

 

"

Neem contact met ons op
Wereldkankerdag 4 februari

Wereldkankerdag

4 februari 2023

Ik ben Marga, nu 65 jaar. Mijn vaste oncologiefysiotherapeut Tanja heeft me gevraagd iets te schrijven voor Wereldkankerdag op 4 februari.

Lees meer >

Fysiotherapie bij longaandoeningen

9 januari 2023

Wist je dat Fysiotherapie bij longaandoeningen een van de meest effectieve therapieën in de gezondheidszorg is?

Lees meer >

Nieuw in onze praktijk! Blood Flow Restriction Training

15 december 2022

Een paar weken geleden hebben wij met een aantal collega’s binnen Funqtio de cursus Blood Flow Restriction, ook wel BFR, gevolgd. Een interessante cursusdag waarbij Mathias Thoelen ons meer leerde over het mechanisme dat in ons lichaam in gang wordt gezet tijdens een BFR training. Daarnaast leerden we in de middag de praktische toepasbaarheid achter BFR en mochten we dit ook zelf ervaren.

Lees meer >

Audit zorg 1

2 december 2022

Funqtio Fysio heeft de audit van Zorg 1 gehaald en mag nu aan de slag met de implementatie hiervan!

Lees meer >

Vacature (Geriatrie) fysiotherapeut m/v

1 december 2022

Wij zoeken een (Geriatrie) fysiotherapeut m/v.

 

Funqtio is de meest complete fysiotherapiepraktijk van Venlo e.o. met 5 toplocaties en meer dan 35 specialisten. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Iedere specialist kan werken met moderne apparatuur om de cliënten optimaal van dienst te kunnen zijn. Onze specialisten moeten kunnen werken volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten waarbij naar de totale cliënt gekeken wordt.

Lees meer >
Arne van Hofwegen

Arne van Hofwegen ontvangt Chronisch ZorgNet Award 2022

30 november 2022

Funqtio is een begrip in de regio. Een reputatie die ze naast het topmanagement vooral te danken hebben aan alle specialistische fysiotherapeuten en bovenal erg fijne werknemers. Met één van hen ging ik in gesprek over zijn inzet voor het Chronisch ZorgNet. Daarvoor heeft Arne van Hofwegen (44) in 2022 de Chronisch ZorgNet Award ontvangen. Het werd een bijzonder fijn gesprek, niet alleen over de award, maar ook over zijn werk én het leven.

Lees meer >