Wereldkankerdag

Wereldkankerdag 4 februari

Ik ben Marga, nu 65 jaar. Mijn vaste oncologiefysiotherapeut Tanja heeft me gevraagd iets te schrijven voor Wereldkankerdag op 4 februari.

Tja…. Ik hoor inderdaad tot die “groep”… ik moet er nog steeds aan wennen! Mijn verhaal in een notendop. Eind 2018 ben ik, na ruim een half jaar hevige en onverklaarbare pijn in mijn bovenrug, in het ziekenhuis terecht gekomen met uitvalsverschijnselen. De neuroloog zag dat er van alles mis was in mijn rug, woorden als tumoren, ingestorte wervels en grote kans op een dwarslaesie vlogen me om de oren. Ik moest onmiddellijk in Maastricht worden geopereerd en vanaf dat moment doodstil blijven liggen….bam!

 

Zo geschiedde. Een lange operatie waar het nodige ijzerwerk werd aangebracht nam de directe dreiging van een dwarslaesie weg. Pas na een week werd duidelijk wat de oorzaak was: multiple myeloom, ook wel bekend als Kahler. Een kanker van plasmacellen, relatief zeldzaam en ongeneeslijk …. bam!

 

Het goede nieuws was dat er veel nieuwe ontwikkelingen zijn en de gemiddelde levensduur steeds langer wordt. Een lange ziekenhuisperiode volgde door ontstekingen en daardoor nieuwe operaties. Pas na ruim 2 maanden kon er gestart worden met een periode van chemo’s, gevolgd door een stamceltransplantatie. En daarna ging het langzaam beter, van moeizaam lopen achter een rollator via een stok tot “los” lopen.

 

Conditie werd langzaam opgebouwd, vooral door de goede begeleiding van de oncologiefysiotherapeuten van Funqtio. Ik heb er een paar “versleten” maar noem toch Loes en nu al een hele poos Tanja als mijn steunpilaren. Al 4 jaar 2x per week werken aan conditie, spierkracht, balans (en daarnaast de persoonlijke aandacht en steun), zelfs tijdens de coronaperiode via videobellen …. steeds weer kijken wat goed is op dat moment. Want het varieert allemaal nogal bij mij in energie en pijn etc.

 

Ja, ik ben van ver gekomen (en hoop nog lang op dit niveau te kunnen blijven of te kunnen verbeteren), mede dankzij deze 2 sessies per week bij Funqtio!

Meer informatie over fysiotherapeutische zorg voor oncologie cliënten?"

Oncologische revalidatie

Wereld Alzheimer Dag

21 september 2023

Fysiotherapie kan een waardevolle rol spelen bij de zorg voor mensen met Alzheimer of andere vormen van dementie. Alzheimer is een progressieve neurodegeneratieve aandoening die geheugenverlies, cognitieve achteruitgang en verminderde motorische functies veroorzaakt.

Lees meer >

Dag van de Diëtist!

19 september 2023

Voeding is een essentieel onderdeel van fit worden en blijven, en verdient meer aandacht (vinden wij). Als diëtisten bieden wij hulp bij het veranderen van het eetpatroon om bijvoorbeeld bloedwaardes te verbeteren, maag-en darmklachten te verminderen, gewicht te verbeteren (afvallen of juist aankomen), ondersteuning bij ziekte of bijvoorbeeld om het eetpatroon af te stemmen op het ouder worden. Een goede samenwerking tussen de fysiotherapeut en de diëtist is hierbij erg belangrijk.

Lees meer >
Funqtio Venloop

Nationale Vitaliteitsweek 2023

18 september 2023

Stel je voor: vitaliteit is als een kop koffie die de hele dag door energie geeft. Het is een onuitputtelijke batterij die je dagelijkse taken moeiteloos laat verlopen. Die maandagochtend, voorheen een gevecht met de snooze-knop, verandert in een energieke start. Je springt enthousiast uit bed, klaar om de dag met hernieuwde energie te omarmen.

Lees meer >
Wereld Fysiotherapie Dag

Wereld Fysiotherapie Dag

8 september 2023

Vandaag is het Wereld Fysiotherapie Dag! We staan stil bij het belang van fysiotherapie binnen de zorg. Fysiotherapeuten leveren elke dag kwaliteit. Ze maken daarmee het verschil in de levens van mensen door ze in beweging en zelfstandig te houden. Door op deze dag aandacht te vragen voor onze collega’s en hun belangrijke bijdrage in de zorg, geven we de waardering en erkenning die ze elke dag verdienen!

Lees meer >

Steun de Collecteweek van KWF en ontdek hoe Funqtio helpt bij oncologische revalidatie!

4 september 2023

Tijdens de Collecteweek van KWF willen we samen een vuist maken tegen kanker. Maar laten we niet vergeten dat de strijd tegen kanker niet stopt na de diagnose. Daarom willen we graag de aandacht vestigen op de waardevolle diensten die Funqtio biedt voor mensen die de diagnose kanker hebben gekregen.

Lees meer >

Vacature Fysiotherapeut OCA m/v

14 juli 2023

OCA is een instelling voor medisch specialistische zorg en is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn en vermoeidheid. De multidisciplinaire programma’s van OCA bestaan onder andere uit fysieke activering, (psycho-)educatie en cognitieve gedragstherapie/ACT.

Revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en psychologen werken samen en richten zich op verschillende bio-psycho-sociale factoren die relevant zijn bij de klachten en de instandhouding daarvan. Naast revalidatieprogramma’s biedt OCA ook trajecten aan voor werkhervatting en re-integratie.

Lees meer >