Een zoektocht met een verrassende wending

Jeroen Hutjens

In tien jaar tijd is Funqtio uitgegroeid naar een begrip in de regio. Een gevestigde naam op het gebied van fysiotherapie, sportrevalidatie en manuele therapie. In de bekwame handen van ‘het brein’ en ‘het kloppend hart’ van de praktijk, heeft Funqtio haar vleugels de laatste jaren uitgeslagen. The sky is the limit moeten Jeroen Hutjens en Rob Peters gedacht hebben.

Stel naast fysiotherapie en revalidatie gezondheid in al haar facetten centraal, dan ontstaan er ongelimiteerde mogelijkheden. Funqtio is inmiddels zoveel meer dan alleen fysiotherapie. We vragen de oprichters de kleren van het lijf. Deze week zijn we in gesprek met Jeroen Hutjens.

 

Een openhartig gesprek met Jeroen Hutjens waarin hij ons meeneemt naar het verleden, heden én de toekomst van Funqtio.

 

 

Hoe is het ooit begonnen?

 

 “Ik werkte als teamleider bij Topcare. In 2006 is Rob hier begonnen. Al snel werd duidelijk dat hij erg ambitieus was: “Kunnen we hier niets overnemen of zo?” Toen Topcare door een investeringsmaatschappij werd overgenomen, kregen wij de mogelijkheid om fysiotherapie over te nemen.

 

De eerste jaren stonden vooral in het teken van investeren. In de zorgsector heb je nu eenmaal niet dat het over de spreekwoordelijke plinten klotst qua inkomsten. Toch kozen we voor A-locaties en wilden we dat onze praktijken er strak en modern uit zagen. Daarnaast hebben we flink geïnvesteerd in personeel, zodat we technisch sterke fysiotherapeuten in huis hadden. Daar was Rob altijd wel heel erg goed in.

 

Zelfs met onze eerste overname van de praktijk in Venlo wisten we eigenlijk niet waar we aan begonnen, maar toch gingen we ook die investering aan. We bleven investeren en groeien, maar waren tegelijkertijd erg zoekende in het ondernemer zijn.”

 

 

Merk je een groot verschil tussen therapeut zijn en ondernemer zijn?

 

“Jazeker, we moeten nu ineens ook zakelijk zijn. Ik denk dat we pas de laatste jaren onze koers écht hebben gevonden en daarin grote stappen aan het maken zijn. Tegelijkertijd hebben we het altijd belangrijk gevonden dat onze medewerkers tevreden zijn en dat er goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn.

 

Ik denk dat we de afgelopen jaren een bedrijf hebben kunnen neerzetten dat zeer innovatief is, vooraan wil lopen in de markt en veel opleidingen voor haar personeel faciliteert. Dat is volgens mij waarmee je mensen binnenkrijgt en bindt: dat ze de mogelijkheid krijgen om te groeien”.

 

 

Is dat wat jullie zo uniek maakt ten opzichte van andere praktijken?

 

“Een therapeut met een masteropleiding is niet meer uniek. Maar ik denk wel dat wij als werkgever onderscheidend zijn. De afgelopen jaren heeft er een flinke verjonging van ons team plaatsgevonden. Ons team is steeds beter en sterker geworden. Inmiddels hebben we ontzettend veel specialisaties in huis.

 

Ook zijn we ons gaan richten op tweedelijnszorg. Samen met een groep oud-collega’s van Topcare hebben we OCA Venlo opgezet. Een grote zakelijke uitdaging waarbij we weer van de ene investering in de andere vielen. We groeiden, we zagen dat het inhoudelijk klopte, maar het was aardig aanpoten. Maar ook OCA zien we nu sinds een aantal jaren écht groeien.

 

Vanuit het Topcare tijdperk waren er sterke banden met bedrijven in de regio, maar daar kregen we vaak pas mee te maken als het al fout was gegaan. Dat moet ook anders kunnen, dacht ik toen. Door onze intensieve samenwerking met O3 arbodienst, ben ik geïnspireerd om mijn kennis op een andere manier te verbreden. Daarom deed ik vorig jaar een opleiding tot arbeidsdeskundige”.

 

 

En is er als arbeidsdeskundige meer mogelijk dan als fysiotherapeut?

 

“De rol als arbeidsdeskundige is een toevoeging. Door deze toegevoegde kennis heb ik een breder pallet gekregen waardoor ik bedrijven beter kan adviseren en begeleiden. Samen met arbodienst O3 werken we nu aan vraagstukken rondom duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en gezondheid.

 

Zo hebben we een andere ingang bij bedrijven en wordt fysiotherapie veel meer preventief ingezet. Helaas is het voor bedrijven vaak onduidelijk wat hun investering oplevert, het resultaat is minder tastbaar.”

 

 

Hoe maak jij het tastbaar voor bedrijven? Waarom hebben bedrijven dit echt nodig?

 

“Voorheen kwam je als fysiotherapeut binnen omdat er meestal curatief iets gedaan moest worden. Vooral bij bedrijven in de maakindustrie. Waren er klachten? Dan boden wij een helpende hand. De laatste jaren hebben we in samenwerking met O3 gezocht naar een meer preventieve aanpak. We hebben programma’s bedacht vanuit PMO’s (periodiek medische onderzoeken), Arbowetgeving en abonnementsvormen waarbij fysio en psychologie op een laagdrempelige manier benut kunnen worden.

 

We hebben gemerkt dat een puur preventieve aanpak lastig is; bedrijven zijn vaak terughoudend om hierin te investeren. Deze investeringen zijn vaak lastiger te objectiveren. Door de samenwerking met O3 heb ik nu een rol in de verzuimbegeleiding als taakgedelegeerde bedrijfsarts. We merken dat het toch makkelijker is om bedrijven te adviseren en begeleiden rondom duurzame inzetbaarheid vanuit verzuim.

 

Op dat moment is er een noodzaak om te handelen. De nauwe samenwerking hierin tussen werkgever en werknemer zorgt ervoor dat je zicht krijgt in de mogelijke verbeteringen met betrekking tot inzetbaarheid. Deze manier van benaderen wordt gedragen door werknemer én werkgever. Uiteindelijk wil je dat de gedragen visie een sleutel is tot duurzame inzetbaarheid.”

 

 

Krijg je daar meer voldoening uit?

 

“Er is echt een verschuiving in mijn ambitie geweest. Ik ben zelf natuurlijk ook veranderd en gegroeid in de loop der jaren, heb verschillende rollen gepakt. Nu is echt het moment gekomen om keuzes te maken, want alle petten tegelijk op dat gaat niet meer.

 

Het mooie is dat we nu een ontzettend breed pallet aan diensten hebben. Eerste- en tweedelijnszorg en samenwerkingen die ineens een hele andere invulling krijgen omdat ik als arbeidsdeskundige aan tafel zit. In deze nieuwe rol hebben bedrijven nóg meer aan ons, omdat we nu vanuit het wettelijk kader expertise kunnen bieden. We sturen en adviseren nu op basis van knowhow en kunnen dus écht meedenken. Hier haal ik ontzettend veel energie uit. “

 

 

Ben je door het ondernemen dus eigenlijk dichterbij jezelf gekomen?

 

 “Ja absoluut. Het is lastig met twee stuurlui op één schip. Dat is altijd een uitdaging, net als in een relatie. Daar zijn Rob en ik ons altijd wel bewust van geweest. We zijn compleet anders, maar zo krachtig met elkaar. Het is echt een zoektocht geweest; hoe zorg je dat je die kracht eruit blijft halen? En zoals we het nu hebben vormgegeven, het past gewoon zo perfect voor ons allebei.”

 

 

Wat was de grootste mijlpaal in de afgelopen tien jaar?

 

“De aftrap als Funqtio. De hele zaal stond vol. We hadden meteen een krachtige, zakelijke uitstraling, terwijl we stiekem enorm ons hoofd boven water moesten houden. Maar we presenteerden ons meteen heel sterk. Zo bijzonder.

 

Ook voelt het nu als een echte mijlpaal. Ik geloof wat we op een punt staan dat alles past en klopt. De opleiding tot arbeidsdeskundige volgen is de beste keuze die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Om die switch te kunnen maken en niet te blijven hangen in fysiotherapie. Nu voeg ik écht wat toe. Voor ons beiden past het eigenlijk perfect. Rob kan op zijn manier gas geven en dat doet hij ook goed. En ik op mijn manier.”

 

 

Jullie hebben de kracht in jezelf ontdekt en daarmee wordt het geheel alleen maar beter?

 

“Absoluut! Alles valt op z’n plek.”

 

 

Wat had je voor ogen toen je 10 jaar geleden begon? Is dat uitgekomen?

 

 “Voor mij persoonlijk kwam het eigenlijk allemaal te snel, maar toch besloot ik om mee op die trein te springen. We zijn echt op een zoektocht met elkaar aangegaan en daarin steeds verder gegroeid. Nu lijkt het helemaal te passen, precies bij hoe we beiden zijn.”

 

 

Mooi eigenlijk, hè. Dat je maar gewoon ergens in springt met het idee ik zie wel waar het uitkomt. Dat je gaandeweg je eigen krachten en kwaliteiten ontdekt en dat in je eigen bedrijf helemaal mag gaan vormgeven.

 

 “Zeker. Ik blijf er wel bij. Dit is echt sterk gevoed door waar we zijn begonnen. Topcare was geen standaard maatschap om de hoek. We waren erg innovatief. Pro-actief bezig zijn met sportrevalidatie, durven afstappen op werkgevers en specialisten en dit ook zakelijk durven benaderen. Zo zijn Rob en ik echt opgevoed, dat was normaal voor ons. En nu is dat de kracht die we hebben. Dat ondernemerschap is ons echt met de paplepel ingegeven.”

 

 

Hoe ziet de toekomst eruit?

 

“We staan aan de start van iets nieuws. Vanuit mijn nieuwe rollen ga ik me samen met O3 bezighouden met het uitbouwen van i-Vitality. Daar zit voor mij nog zoveel groei in. Ik ben benieuwd hoe lang ik actief dingen ga doen of dat ik wellicht een meer sturende rol krijg. Maar zit daar mijn kracht? Ik ben er nog niet helemaal over uit. Dus eigenlijk gaat mijn zoektocht gewoon door.”

 

 

En voor jou persoonlijk?

 

 “Als ik kijk naar mijn roerige leven van de afgelopen 20 jaar, wil ik graag toch wel ergens rust krijgen. Maar tegelijkertijd denk ik dan “Ben ik zelf niet af en toe het probleem? Je moet leren omgaan met jezelf, Jeroen”. Accepteren dat het een stuk van mezelf is en die rust en ruimte voor mezelf creëren, daar ligt voor mij de uitdaging.”

 

 

Jeroen over Rob: toen en nu

 

 “Van ongeleid projectiel naar meer geleid projectiel”, lacht Jeroen. “De onrust die hij toen had, die heeft hij nog altijd wel in zich.”

 

 

Kan je daarin nog iets van hem leren, want die onrust herken je ook in jezelf.

 

“Ik vind het mooi om te zien hoe goed hij is met collega’s en hoe sterk hij is in zijn expertise. Dat heb ik op een andere manier. Misschien kan ik ook wat minder mijn hart op mijn tong leggen. Dat doe ik soms te veel.

 

Je hoeft niet altijd alles te zeggen, ook zakelijk is dat niet altijd handig. Rob kan dat stukken beter. Ik ben echt een open boek. Daar wil ik ook niet van afwijken. Maar af en toe wat genuanceerder, dat zou niet verkeerd zijn.”

"

Funqtio fitness

Vacature Psychosomatisch fysiotherapeut m/v

26 mei 2023

Funqtio is de meest complete fysiotherapiepraktijk van Venlo e.o. met 4 toplocaties en meer dan 40 specialisten. Onze specialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Iedere specialist kan werken met moderne apparatuur om de patiënten optimaal van dienst te kunnen zijn. Onze specialisten moeten kunnen werken volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten waarbij naar de totale patiënt gekeken wordt.

Lees meer >

Wandelen is gezond! Aartsen Avond4daagse 23 tot en met 26 mei

23 mei 2023

Op dinsdag 23 mei gaat de Aartsen Avond4daagse weer van start. Tot en met vrijdag kan er iedere dag gekozen worden uit een leuke en uitdagende tocht van 6 of 12 km. Lopen is niet alleen leuk en gezellig, het is ook nog eens heel erg gezond.

Lees meer >

Off-season voetbaltraining Funqtio

22 mei 2023

Over een aantal weken loopt het seizoen weer op z’n einde en kan iedereen gaan genieten van zijn welverdiende zomervakantie. Ook in deze periode is het belangrijk om fit te blijven en jezelf klaar te stomen voor het nieuwe voetbalseizoen.

Lees meer >

Revalidatie bij klachten als gevolg van een hersenschudding (Post Concussion Syndroom) Kopiëren

11 mei 2023

Een hersenschudding kan voor komen na een auto-ongeluk of val op het hoofd. Meestal veroorzaakt het niet meer dan een schram of een bult op het hoofd, maar in enkele gevallen kan het langdurige klachten opleveren. Bij een hersenschudding is er geen sprake van structurele schade/hersenletsel, maar kan er wel overprikkeling van het brein optreden wat kan leiden tot verschillende fysieke, cognitieve en emotionele klachten. De klachten kunnen zowel fysiek (hoofd- en nekpijn, duizeligheid, misselijkheid, dubbel/wazig zien), cognitief (slechte concentratie, vergeetachtigheid/slecht geheugen, verhoogde gevoeligheid voor licht en/of geluid) als emotioneel (snel gefrustreerd/geïrriteerd zijn, ongeduldig, somberheid, angstig) zijn. Wanneer de klachten langer dan drie maanden aanhouden spreken we van het Post Concussion Syndroom.

Lees meer >
Vacature receptioniste Funqtio Venlo-Steyl

Vacature Receptioniste m/v

2 mei 2023

Wij zoeken een receptioniste m/v

 

Zit gastvrijheid je in het bloed, word jij blij als je cliënten en collega’s kunt helpen en ben je daarnaast een echte duizendpoot? Dan hebben wij een hele leuke functie voor jou in een dynamische, snelgroeiende organisatie.

Lees meer >
My35 Helden

My35’ Helden wordt Funqtio Helden

17 maart 2023

Sporten zoals u gewend bent, maar dan onder een andere naam. Het fitnesscentrum dat voorheen bekend stond als My35’ Helden gaat verder onder de naam Funqtio Helden. Funqtio krijgt er met deze locatie een veelbelovend gezondheidscentrum bij.

Lees meer >